Težak položaj 630.000 osoba sa dijabetesom u Srbiji

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Potrebno rešiti probleme i olakšati im život


Težak položaj 630.000 osoba sa dijabetesom u Srbiji





Izvor: Blic S.Vasić | 05. 04. 2011. - 21:55h

BEOGRAD - Udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda “Plavi krug“ i Dijabetološki savez Srbije žele da ukažu na pet problema sa kojima se dijabetičari u Srbiji svakodnevno sreću. Osim što je ova bolest peti uzrok smrtnosti u zemlji, za obolele od dijabetesa ne postoje ni lokalna savetovališta, nemaju dovoljno modernih terapijskih opcija, nedostupan im je potrošni materijal, isključeni su iz donošenja odluka i imaju loš položaj u društvu.

36271_dijabetes-beta-borislav-zdrinja_f.jpg


- Zbog nedovoljne zastupljenosti modernih terapijskih opcija, 83 odsto osoba sa dijabetesom tip 2 koje su na postojećoj terapiji nemaju regulisan šećer u krvi, što dovodi do pogoršanja zdravstvenog stanja dijabetičara i komplikacija dijabetesa koje državu koštaju mnogo - rekla je Stela Prgomelja, potpredsednik Dijabetološkog saveza Srbije.

- Savremene terapije u kontroli dijabetesa koje odlažu prelazak na insulin nisu pokrivene sredstvima zdravstvenog osiguranja u Srbiji, za razliku od mnogih zemalja, čak i onih manje razvijenih od Srbije. Takođe, neophodno je da trakice za merenje šećera u krvi budu dostupne ravnopravno za sve osobe sa dijabetesom - dodaje Prgomelja.

Bojana Marković, predsednik Udruženja za borbu protiv dijabetesa grada Beograda – Plavi krug kaže da osobe sa dijabetesom više nemaju kome da se obrate nakon što su ukinuta savetovališta za dijabetes. To je, kaže tako zato što izabrani lekar često nema vremena da se detaljno posveti osobi sa dijabetesom u toku svog radnog vremena. Ukidanjem savetovališta, broj komplikacija izazvanih dijabetesom i lošom kontrolom stanja se povećava. U tom cilju je potrebno da Ministarstvo zdravlja završi aktivnosti u vezi sa ponovnim uvođenjem savetovališta, koje bi se odnosile i na bolju edukaciju izabranih lekara.


Prema poslednjim podacima, u Srbiji sa dijabetesom živi preko 630.000 osoba ili 8,6 odsto stanovništva, sa tendencijom rasta. Osobe sa dijabetesom su produktivni članovi društva, ukoliko primaju odgovarajuću terapiju i drže pod kontrolom svoje zdravstveno stanje, što je u interesu celog društva.
Dijabetes je peti uzrok smrtnosti u Srbiji, stanje koje često počinje neopaženo i bez simptoma, otkrije se u kasnijoj fazi kada je već došlo do nekih komplikacija. Iz tog razloga je rad na preventivi, informisanju građana i obezbeđivanje uslova za efektivnu kontrolu dijabetesa ključni fokus našeg rada.


Ninoslav Rašković, maratonac sa dijabetesom tip 1 ističe da se često sreće sa nerazumevanjem i diskriminacijom u društvu. Ninoslav rekreativno trči maratone i ultramaratone na 50 kilometara, svakodnevno trenira, ide na posao, brine o porodici. Objasnio je da je fizička aktivnost za osobe sa dijabetesom važna jer utiče na poboljšanje opšteg stanja organizma i jača volju za lakšim prevazilaženjem svakodnevnih problema.
 
Natrag
Top