Šta je novo?

Test: Toyota Prius - Treća generacija

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Test: Toyota Prius - Treća generacija


Automagazin portal
Foto: Milomir Bošković i Goran Sarić


20100920021048_photo_0.jpg

Toyota-Prius_2010_photo_03.jpg

Toyota je za tri generacije uspela da od automobila koji je među ostalim visokoserijskim automobilima izgledao kao NLO, napravi automobil koji je više nego ravnopravan konkurent porodičnim modelima. Ono što je za nas važno jeste činjenica da, pored izuzetno male potrošnje, u procesu registracije srpski zakoni Prius posmatraju kao 1,8-litarski benzinac. Na višednevnom testu imali smo najuspešniji hibridni automobil svih vremena...

Toyota Prius je sinonim hibridnog pogona. Bio je to i prvi Prius, koji je na evropsko tržište prvi put doneo kombinaciju pogona motor sa unutrašnjim sagorevanjem i elektromotora, koji omogućava i kretanje na čistu električnu energiju. Od početka proizvodnje do danas, prodato je 1,2 miliona Priusa, što ovu Toyotu čini najuspešnijim hibridnim automobilom na svetu. U Evropi je Prius pronašao put do 30 hiljada kupaca. Toyota je istakla da do 2020. godine planira da proširi upotrebu hibridnog pogona u svim modelskim serijama, a posebna pažnja biće posvećena razvoju plug-in hibrida i hibrida sa gorivnim ćelijama. Nakon šest godina egzistencije druge generacije, u Evropu je stigla nova generacija modela Toyota Prius. Preko 90 % delova je unapređeno, a rezultat je poboljšanje svih ključnih paramtera.
20100920021048_photo_2.jpg

Toyota-Prius_2010_photo_16.jpg


Lepota umesto kontroverze

Prius je, dakle, tipičan predstavnik D segmenta ili popularnije "srednje klase", što možemo odmah primetiti po izduženoj bočnoj silueti auomobila. Neobičnom izgledu karoserije doprineo je još jedan izuzetno važan zahtev kada je u pitanju manja potrošnja: koeficijent otpora vazduha iznosi neverovatno niskih Cx=0,25 i gledajući sa strane, Prius ima konture kapljice (aerodinamičko savršenstvo), iako najviša tačka krova pomerena 100 mm unazad u odnosu na prethodnu generaciju. Konačan utisak o izgledu automobila jako teško je dati. Ali, jedno je sigurno: Toyota Prius je evoluirala od futurističkog do kompatnog i dinamičnog automobila, kava je treće generacija. Prius je i dalje originalno dizajniran automobil. Prednji deo radikalno je izmenjen u odnosu na drugu generaciju, ali zadnji deo automobila je "pozajmljen" od prethodnika. Dužina karoserije porasla je za 10 mm i iznosi 4.460 mm, širina je povećana za 20 mm na 1.745 mm, a zbog zahteva aerodinamike, visina je ostala na nivou od 1.490 mm. Najviša tačka krova pomerena je za 100 milimetara u smeru ka pozadi, što je povećalo prostor za glavu putnika koji sede na zadnjim sedištima za 15 mm.

Poređenje generacija:

522Toyota_Prius_1.jpg


Toyota-Prius_2010_photo_0d.jpg

Toyota-Prius_2010_photo_18.jpg


Enterijer

Zbog izmenjene instrument table, kabina je produžena za 10 mm. To je omogućilo da se nasloni prednjih sedišta pomere za 30 mm napred, što je povećalo prostor za kolena putnika na zadnjim sedištima. Prtljažni prostor sada je novi 10 mm duži i 170 mm širi, pri čemu je njegova zapremina porasla za 30 litara, na respektabilnih 445 litara (kada se obore zadnja sedišta, zapremina prtljažnika rast na 1.120 L). U kabini se nalazi dosta ostava za sitnice, kao što je dvostruka "fioka" ispred suvozača, držaći za napitke, kao i električni priključak od 12V. U gornjem delu instrument table nalazi se projektor za Head-Up displej, koji osnovne informacije o vožnji šalje na vetrobransko staklo. Head-Up displej se može isključiti, a položaj informacija koje su projektovane na vetrobransko staklo moguće je podešavati u zavisnosti od položava i visine vozača.

Pozitivnu ocenu enterijera dao je i višestruki državni reli šampion, test vozač Automagazin portala, Vladan Petrović: "U novom Priusu odmah primećujemo pažljiviji izbor materijala i bolju završnu obradu nego kod prethodnika. Ergonomija vozačevog mesta je odlična, i Priusu na tome mogu pozavideti i skuplji automobili srednje klase. Bočna uporišta sedišta mogla bi biti bolja, ali ovo nikako nije automobil sa sportskim ambicijama, pa je ova kritika irelevantna. Sviđa mi se i 3D efekat displeja. Sve informacije su pregledne i jasno vidljive, a ne zamaraju ni tokom duže vožnje. Ovalni volan je atraktivno dizajniran i veoma lepo "leži" u rukama."


20100920021048_photo_4.jpg

Toyota-Prius_2010_photo_19.jpg

Toyota-Prius_2010_photo_1b.jpg

Kao i kod prve generacije, Prius nudi obilje prostora na zadnjoj klupi. Pozadi se mogu bez problema smestiti tri odrasla putnika, a s obzirom da je najviša tačka krova pomerena oko 100 mm unazad, prostor za glave putnika je znatno veći nego kod prethodne generacije. I konačno prtljažnik. Njegova zapremina iznosi 446 litara, što predstavlja jednu od najnižih vrednosti u kategoriji. I pored toga, prtljažni prostor će veoma kvalitetno zadovoljiti potrebe za prevoz prtljaga četvoročlane posade. Moramo pohvaliti i odličan pristup prtljažniku, jer je pod dosta "plitak", što će biti od pomoći kada se obore nasloni zad njih sedišta, čime se dobija skoro ravna površina.

Toyota Prius nudi udobnost tipičnog automobila srednje klase, a sve to zahvaljujući dugačkom međuosovinskom razmaku od 270 centimetara. Ne možemo a da ne pohvalimo i automatski klima uređaj koji je pokretan električnim kompresorom (napaja se energijom iz akumulatora). To znači da, zahvaljujući velikom kapacitetu baterija, klima uređaj može da radi i kada je benzinski motor ugašen. U Toyoti su posebnu pažnju posvetili bezbednosti, pa je maksimalnih pet Euro NCAP zvezdica za bezbednost očekivan rezultat. U deo opreme spada sedam vazdušnih jastuka (uključujući vazdušni jastuk za kolena putnika), elektronski sistem stabilnosti VSC+, asistent kočenja, sistem regeneracije energije kočenja, adaptivni tempomat... Dodatna oprema za sve pakete je tek nekoliko stavki, gde se izdvaja zanimljivi solarni krov i daljinska komanda klima uređaja, bez potrebe za pokretanjem motora.


20100920021048_photo_5.jpg

Toyota-Prius_2010_photo_51.jpg


Snažniji HSD

Hibridni HSD sistem (Hybrid Synergy Drive) u trećoj generaciji je oznažen. Osnovu pogona čini benzinski agregat zapremine 1,8 litara, sa sistemom varijabilnog vremena otvaranja ventila. Maksimalna snaga motora iznosi 73 kW pri 5.200 o/min, i preko elektronski kontrolisanog bestepenog menjača, sa planetarnim prenosnicima, na prednje točkove šalje maksimalno 142 Nm obrtnog momenta, dostupnog pri 4.000 o/min. Još jedan veoma važan faktor štednje kod Priusa jeste benzinski motor, koji radi prema tzv. Atkinsonovom ciklusu i sam po sebi je izuzetno ekonomičan. Tajna štedljivosti je u tome što kompresija ne počinje kada je klip u donjoj mrtvoj tački, već se usisni ventili zatvaraju nešto kasnije, kada klip već krene prema gore. To omogućava povoljniji odnos "rada" dobijenog ekspanzijom u odnosu na onaj koji se utroši na kompresiju. Istina, snaga takvog motora je ograničena, jer u ciklus ulazi manja količina vazduha nego kog "normalnog" Otto motora iste zapremine, ali zato je potrošnja goriva izuzetno niska. Kao i kod prvog Priusa, predstavljenog 1997. godine, motor sa unutrašnjim sagorevanjem (1,8-litarski benzinac) elektromotor i generator spojeni su preko planetarnog prenosnika u zajednički sklop, pa snaga na točkovima zavisi od broja obrtaja i opterećenja sva tri pojedinačna agregata. Takav način spajanja omogućio je izostavljanje bilo kakvog menjača (ne postoji potreba za menjačkom kutijom), iako sklop u realnosti funkcioniše kao da ima varijator (CVT). Tako, prema potrebi, automobil pokreću elektromotor, benzinski motor, ili oba istovremeno. Zbog štednje goriva, "benzinac" se gasi dok automobil miruje i kada u vožnji oduzmete gas (kočite motorom), generator puni baterije i tako nadoknađuje deo energije potrošene na ubrzanje. Takođe, vožnja "u rikverc" realizuje se isključivo pomoću elektromotora (zbog nepostojanja menjačke kutije), tačnije promenama "polova" na dotoku energije koji rezultiraju okretanjem elektromotora u suprotnom smeru. Jako zanimljivo rešenje. Ali, tajna Priusovog pogona leži u elektromotoru sa sinhrnonim magnetima (MG2) snage 60 kW, koji razvija maksimalni obrtni moment od 207 Nm već pri 0 o/min (sve do 13.000 o/min), čime se ostvaruju odlična ubrzanja i međuubrzanja. U Toyoti ističu da kompletan sklop ima snagu od 136 konjskih snaga, što je za 22 % više nego kod prethodnika.


20100920021048_photo_6.jpg

Prius nudi nekoliko načina rada pogonskog sistema, koji se biraju preko dugmića smeštenih ispred ručice menjača. Najčešće smo vozili u "default" modu, koji kombinuj električni i električno-benzinski pogon. Vozač može izabrati i mod EV, za vožnju koja podrazumeva isključivo angažovanje elektromotora. Ali, Prius je hibrid, a ne elektreični automobil, pa vožnja samo na elektromotor može trajati samo 2 kilometar pri brzini od 50 km/h. Ukoliko niste nikoga pregazili vozeći se nečujno u električnom modu rada :)-), na otovreni put izlazite uz pritisak na prekidač PWR (Power) Mode, koji obezbeđuje najbolje performanse iz nešto višu potrošnju goriva. "Prius nije automobil čije performanse su žrtvovane zbog interesa ekologije. Automobil je iznenađujuće dinamičan, a bez problema podnosi brzine i veće od 190 km/h. Vozač ni u jednom trenutnku neće osetiti promenu sistema pogona. Prelazak sa benzinskog na elektropogon ili obrnuto, odvija se sasvim neprimetno. Ručica menjača je samo zanimljivi joystick koji se bira način rada bestepenog menjača. Vozač može samo izabrati pogon nazad, pogon napred ili položaj za kočenje motorom (oznaka B). Sve u svemu, veoma vozač Priusa će se osećati veoma prijatno." - istakao je Petrović.

Baterija Priusa je napona 202 V i još uvek koriste dokazanu tehnologiju kombinacije elemenata NiMH. Snaga akumulatora je zabeležila međugeneracijsko povećanje od 2 kW, na maksimalnih 27 kW. Modul sa baterijama smešten je ispod poda prtljažnog prostora, kako bi najmanji gubici bili u prostoru za purnike.

Potrošnja Priusa pri 100 km/h iznosi 5,0 l/100 km, a pri brzini od 130 km/h potrošmnja je porasla na 6,6 l/100 km. Ipak, svoj potencijal, Prius najbolje pokazuje u gradskoj vožnji. Pri extremno pažljivoj vožnji, potrošnja se kretala oko 3,3 l/100 km, a pri standardnoj vožnji sa lakom nogom na gasu. potrošnja će iznositi oko 4,6 l/100 km. Naše testiranje smo završili s prosečnom potrošnjom od 5,2 l/100 km, što je bez sumnje odličan rezultat. Treba istaći i da Prius zadovoljava Euro 5 ekološku normu, a pripremljen je i za Euro 6 limite. Automobil prosečno troši samo 4 L/100 km i produkuje samo 89 g/km, štp ga čini jednim od najštedljivijih automobila s benzinskim motorom ikada.


20100920021048_photo_7.jpg

Toyota-Prius_2010_photo_0b.jpg

Toyota-Prius_2010_photo_0f.jpg


Prius treće generacije postavljen je na novu platformu, što se odnosi i na oslanjanje. Napred je provereni McPherson, s trokrakim ramenima i stabilizatorom, a pozadi je polukruta osovina sa spiralnim oprugama i teleskopskim amortizerima. Prilikom konstrukcije novog Priusa, veoma izdašno je korišćen aluminijim, od čega je napravljena hauba, peta vrata, oslanjanje prednjih točkova, kao i kočioni elelmenti. Čelik visoke čvrstine koriščen je za izradu vrata, pragova, centralnog stuba, što se odrazilo na povećanje krutosti karoserije. Sve navedeno za rezultat ima daleko bolju dinamiku vožnje od Priusa prethodne generacije, što nam je potvrdio i Vladan Petrović: "Prius se u krivinama manje naginje od svog prethodnika. Automobil se drži zadate putanje kretanja, a stabilan je i prilikom oštrijih promena smera. Ipak, kako bi se znalo da je u pitanju automobil koji ide ispred vremena, za volanom Priusa se oseća poprilična izolovanost, a većina detalja je prepuštena elektronici. Nema papučice kvačila, funkcija menjača svedena je na minimum, Hill-holder pomaže na uzbrdici, a osećaj vožnje pojaviće se tek kada brže uđemo u krivinu. Imam osećaj da mnoštvo elektronike budno prati svaki moj potez, što je sigurno značajno za neiskusne vozače. Moram da pohvalim volan, koji je daleko direktniji nego kod prethodnika i pruža veći osećaj kontrole. Kočioni sistem zaslužuje čistu "desetku".

Toyota Prius treće generacije je veoma udoban automobil i prilagođen dugim putovanjima, ali jednako sposoban da se nosi sa lošim gradskim ulicama. Udobnoj vožnji doprinose i pneumatici dimenzija 195/65 R15, koji uz dobro prilagođeno oslanjanje, odlično amortizuju neravnine, poprečne preseke i udarne rupe na našim putevima. Putnici na zadnjim sedištima prijatno će biti iznenađenji prostorom i udobnošću koju nudi ovaj automobil.


20100920021048_photo_8.jpg

Toyota-Prius_2010_photo_20.jpg

Toyota-Prius_2010_photo_21.jpg

Toyota-Prius_2010_photo_1f.jpg


Toyota Prius zabeležila je znatno međugeneracijsko unapređenje. Ono se najviše odnosi na voznu dinamiku i kontrolu automobila. Naravno, ovo nije agilni sportista, što i ne želi biti, ali u ovom automobilu ni oni vozači s puno strasti u vožnji, neće ostati razočarani. Ako moramo tražiti mane ovom automobilu, onda ćemo negativnu ocenu uputiti na preglednost zadnjeg dela, zbog dizajna C stubova i čudno sizajnerski rešenog zadnjeg stakla iz dva dela, sa spojlerom između.

Pored navedenih pozitivnih osobina, razloga za kupovinu Toyote Prius ima jako puno. Smanjena potrošnja, ekološka svest i karakteristike odličnog porodičnog automobila. Toyota ističe i niže servisne troškove, kao i nepostojanje komponenti kao što su alternator i starter. Za Prius već sada Toyota nudi opštu 8-godišnju garanciju na sve hibridne sklopove, a garancija na ceo automobil je 3 godine ili 100.000 pređenih kilometara. Cena testiranog primerka, Toyota Prius Luna, iznosi 25.500 Eura. Treba uzeti u obzir da je nedavno država odobrila subvenciju u vrednosti od 100.000 dinara, što znači da cena modela Toyota Prius Luna iznosi 25.500 Eura - 100.000 dinara.

659Toyota_Prius_2.jpg
 
Top