Šta je novo?

Test Ševrolet spark

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.731
Test Ševrolet spark

Kurir 19.04.2010 10:53Parkira se brzo, a vozi se lako. „Spark“ na engleskom znači „iskra života“. Novi „ševrolet“ lepši je nego ikad dosad, diše punim plućima i smelo gleda napred.

Novi vitez obučen je u odelo atlete. Umesto uobičajenog pristupa „malen i sladak“, postao je agresivniji i izgleda savršeno iz svake perspektive. Ali, kabina je još atraktivnija. Vajarskim delima putnicima „sparka“ dodeljen je umetnički ambijent. Dominira centralna konzola iz jednog dela, koja ukrašava perspektivu vozača i suvozača i dodaje osećaj masivnosti i čvrstine. Poput svetlećeg kamena, svi tasteri i dugmići osvetljeni su ledenoplavom bojom. Pomenimo digitalni pokazivač podataka o brzini i ostalim informacijama s putnog računara, zatim krakove volana srebrne boje, ali i dvadesetak korisnih polica za sitnice! Tu je utičnica za struju, kao i dvostruki držač za čaše.
Sve je podređeno zabavi, pa je „spark“ krcat multimedijskim spravama. Pored radija, tu je CD, MP3, kao i priključak za USB. Raspodela prostora je idealna, pa tako ovaj maleni auto nekim čudom čuva dovoljno prostora da se komotno vozi četvoro putnika. Sve pohvale za mesto za vozača i suvozača, na kojem i putnici višeg rasta mogu da protegnu noge.
Ergonomski dizajnirana sedišta su robustnija i dugotrajnija od proseka u klasi, presvučena su čvrstom i kvalitetnom tkaninom. Da bi bila trajnija, povećan je broj čvorova po centimetru. Prtljažnik je skromnih 170 litara, ali se zadnja klupa sklapa u odnosu 60:40, čime se omogućava transport većih predmeta.

„Spark“ se vozi lako i s uživanjem. Sve komande su meke, a servo je pojačan idealnim intenzitetom. Volan je napravljen od vrhunskog materijala i podebljan na 75 stepeni. Prigušeni reski tonovi benzinskog agregata samo pojačavaju vrhunski utisak u kabini. Sve je odlično, izuzev ručice menjača, koja je postavljena nespretno, pa visoki vozači moraju da pomeraju desnu nogu prilikom ubacivanja u prvu brzinu. Menjač je inače veoma dobar, šteta što palica nije podignuta na centralnu konzolu.
Na testu smo imali benzinski agregat od 995 cm3, od 68 KS. To je solidna mera za maleni auto, pogotovo zbog potrošnje od oko šest litara u gradu. Do 100 km/h stiže za 15,5 sekundi, dok je maksimalna brzina 154 km/h. Veći motor od 1.206 cm3 ima 81 konjsku snagu, do stotke ubrzava za 12,1 s.

Osnovna verzija košta 7.400 evra, a sa klimom i audio uređajem 8.200. Sve zajedno „spark“ donosi veliku zabavu i vožnju s emocijama jer gleda svet iz lepše perspektive.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.731
Novi spark: Uživanje u estetici

TEST


NOVI SPARK: UŽIVANJE U ESTETICI


Ponedeljak, 30. Avgust, 2010.|Autor: Mladen Radulović / Kurir

„Ševrolet spark“ jedan je od najlepših u klasi. Fantastična kabina donosi veliko uživanje u vožnji17065.jpg

Ulice gradova ne menjaju se već jedan vek. Injekciju života među asfaltom i betonom ubrizgavaju automobili sjajnog dizajna. Novi ukras zove se „ševrolet spark“.

Maleni vitez predstavlja novu pobedu stilista. Obučen u telo atlete, donosi nov, savremeni imidž. „Spark“ je do sada bio mezimac - malen i sladak. Sada je mnogo agresivniji i izgleda savršeno iz svake perspektive. Na vrhunski način spaja ideju dizajna monovolumena sa novim imidžom „ševroleta“, uobličenom u pretećoj maski „kruza“.


Kabina ima još snažniji karakter od spoljašnjosti. Vajarskim potezima putnicima „sparka“ dodeljen je umetnički ambijent. Dominira centralna konzola iz jednog dela, koja ukrašava perspektivu vozača i suvozača i stvara osećaj masivnosti i čvrstine. Poput svetlećeg kamena, svi tasteri i dugmići osvetljeni su ledenoplavom bojom. Pomenimo digitalni pokazivač podataka o brzini i ostalim informacijama s putnog računara, zatim krakove volana srebrne boje, ali i čak dvadesetak korisnih polica za sitnice! Tu je utičnica za struju, kao i dvostruki držač za čaše.


„Spark“ se vozi za klasu bolje od prethodnika. Sve komande su meke, a servo je pojačan idealnim intenzitetom. Volan je napravljen od vrhunskog materijala i podebljan na 75 stepeni. Prigušeni reski tonovi benzinskog agregata samo pojačavaju vrhunski utisak u kabini. Sve je odlično, izuzev ručice menjača, koja je postavljena nespretno, pa visoki vozači moraju da pomeraju desnu nogu prilikom ubacivanja u prvu brzinu. Menjač je inače veoma dobar, šteta što palica nije podignuta na centralnu konzolu.


Na testu Kurira sada je bio slabiji benzinski agregat od 995 cm3 i 68 KS. To je solidna mera za maleni „spark“. Ubrzanja su solidna, a kada se nagazi gas, postaje zvrk u gradskoj gužvi. Troši samo šest litara u gradu, do 100 km/h stiže za 15,5 sekundi, dok je maksimalna brzina 154 km/h. Veći motor od 1.206 cm3 ima 81 konjsku snagu, do stotke ubrzava za 12,1 s.


Osnovna verzija košta 7.400 evra, ali bez klima-uređaja, koji stiže sa sledećim paketom opreme. Cena je na minimumu, jer „spark“ donosi trendseterski imidž po ceni vozila A segmenta.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.731
“Varnica” na drumu

“Varnica” na drumu

A. D. | 05. oktobar 2010. 11:46 | Večernje novosti

Test “Novosti”: Novi “Ševrolet spark” bolji, opremljeniji, ekonomičniji i atraktivnijiFoto: V. Danilov


Ime je isto. “Ševrolet spark”. Sve ostalo su u “Ševroletu”, promenili. Novi “spark” je porastao, bolji je, opremljeniji, ekonomičniji i atraktivniji.
U “Dženeral motorsu”, čiji je brend “ševrolet”, predstavljajući novi “spark” istakli su da su “dizajneri bacili novo svetlo na dizajniranje automobila, koristeći sasvim nov način izražavanja”.
I zaista, kada smo prvi put videli “varnicu” (“spark” na engleskom) na predstavljanju u Srbiji, ali i prilikom preuzimanja vozila na test vožnju, imali smo osećaj da ovakav mali automobil, još niko nije napravio. A priznaćete, nije nimalo jednostavno, ni lako, u “moru novih modela” koji svi liče pomalo jedni na druge izmisliti “rupu na saksiji”.
“Spark” je osoben, moderan, zanimljiv a u “Ševroletu” su se potrudili da paletom boja, a u ponudi ih je čak deset (“olimpik bela”, “kokosov orah - boja šampanjca”, “misti lejk”, “supercrvena”, “koktel zelenila”, “tamno srebrna”, “dinamično narandžasta”, “karbon crna”, “marokansko plava”, “ledena”) svoju ciljnu grupu kupaca podmlade!
Ko želi mali, atraktivan, dinamičan i bezbedan automobil, pre svega za grad, za relativno malo para, u “sparku” će naći pravog druga na drumu.
“Spark” je “porastao” za 15 cm u odnosu na prethodnika. Nešto je i širi tako da vozač i putnici u kabini (ima sasvim dosta mesta za dva odrasla putnika na zadnjoj klupi) mogu da uživaju u vožnji.
Pri tome, “Ševrolet” se potrudio da kabinu učini atraktivnom, pazeći na ergonomiju, moderne trendove, ne škrtareći na kvalitetu materijala.
Trokraki volan je lak za upravljanje, precizan baš kao i petostepeni manuelni menjač. Iako ima oštre linije, neobično zakrivljene na zadnjem delu automobila, preglednost je sasvim dobra. “Spark” se sa uživanjem vozi i parkira u gradu. Pri tome, moguće je da u opremi, inače veoma dobroj i u osnovnom modelu, dobijete i parking senzore što će dodatno olakšati ionako lako parkiranje ovog mališana.
Pod haubom se, u ponudi na našem tržištu, nalaze dva benzinska motora. Prvi zapremine 995 kubika sa 68 KS i drugi sa 1.206 kubika i 81 KS.

Za razliku od prethodnika sa tri cilindra, novi agregat u “sparku” ima četiri. Maksimalni obrtni momenat je i dalje dosta skroman (93 Nm na 6.400 obrtaja u minutu), ali je za “redovne” gradske vožnje do posla i nazad sasvim dovoljan. To ne znači da je “spark” dosadan i nezanimljiv za vožnju. Naprotiv. Naša test ekipa je, na sedmodnevnom testu, uživala provlačeći se tesnim beogradskim ulicama u modelu sa motorom od 1 litra. Celokupnom, povoljnom utisku doprinose i veoma dobre kočnice.
“Ševrolet” je posebnu pažnju posvetio bezbednosti pa je “spark” opremljen sa šest vazdušnih jastuka.
Ono što je veliki adut je i potrošnja. U kombinovanom režimu vožnje ne bi trebalo, tvrde u “Ševroletu” da prelazi 5,1 litar na sto kilometara. Na našem testu, koji je skoro ceo obavljen u gradskim uslovima, kretala se oko sedam litara što se skoro podudara sa fabričkom “gradskom vožnjom “ od 6,6 litara.
Naravno, za ovu vrstu automobila jako bitna je i cena. Osnovni model košta 7.240 evra i u svojoj ponudi ima i šest vazdušnih jastuka i ABS, info displej, zadnju “maglenku”, deljivu zadnju klupu, “isofiks” pripremu za dečja sedišta, imobilizator motora. A već model od 7.900 evra u paketu opreme ima i klima uređaj, tonirana stakla, elektronske podizače prednjih stakala, centralno zaključavanje, radio CD MP3 sa USB priključkom, četiri zvučnika. Model na našem testu, koji je koštao u trenutku testiranja (u Centru “Boban”) 8.680 evra imao je, pored svega nabrojanog u prethodnim paketima opreme, i atraktivne krovne nosače, putni računar, prednje maglenke, zadnji spojler, srebrne ukrase, servo upravljač podesiv po visini, elektropodizače i zadnjih stakala, komande na volanu, klima uređaj sa elektrokomandama, otvaranje prtljažnika iz kabine. Naravno, za trenutnu cenu morate se obratiti nekom od ovlašćenih centara za prodaju.
U svakom slučaju, “spark” za uloženi novac dosta daje i predstavlja veoma zanimljivu ponudu za one kojima je potreban auto za svakodnevni odlazak (i povratak) na posao.

TEHNIČKI PODACI

MOTOR: 1,0; ZAPREMINA: 995 ccm; SNAGA: 68 KS;
OBRTNI MOMENT: 93 nm 0-100 km/čas: 15,5 sek;
MAKS. BRZINA. 154 km/čas; POTROŠNjA: Lit./100 km.
GRAD: 6,6; VAN GRADA: 4,2; KOMBINOVANO: 5,1
CO2: 119 g/km; REZERVOAR: 35 lit; DUŽINA: 3.640 mm
ŠIRINA: 1.597 mm; VISINA: 1.522 mm; PRTLjAŽNIK: 170 l; MASA: 939 kg

GARANCIJA
NA “ševrolet spark” se, kao i na ostale modele ovog brenda u ponudi na srpskom tržištu, daje trogodišnja garancija ili do 100.000 pređenih kilometara. Garancija na koroziju je šest godina, a kupcima sleduje i 36 meseci asistencije na putu. 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
TEST Chevrolet Spark 1.2 LT


Autor Luka Ortolan

01.jpg


Dizajniran i projektiran u GM-ovoj GM DAT (GM Daewoo Auto Technology company) podružnici u Koreji, novi Spark najnoviji je Chevroletov globalni model. Dok se primjerice u Indiji na ovu vrstu vozila gleda kao na gotovo 'obiteljski' automobil, Europski kupci se za modele poput Sparka češće odlučuju u urbanim sredinama, ili kao drugi automobil u obitelji. To možda stoji u teoriji, ali u praksi će se kupci za ovakvo vozilo odlučiti i iz čiste računice, jer Spark je prije svega cjenovno prihvatljiv automobil.

Eksterijer i interijer
Već na prvi pogled je jasno da novi i stari Spark gotovo da i nemaju dodirnih točaka. Dok je prošla generacija imala isključivo namjenu ''prometala'', nova je dizajnom potpuno u trendu. Da podsjetimo, upravo za ovaj dizajn se odlučio najveći broj od gotovo 800.000 anketiranih ljudi koji su produkcijsku izvedbu birali između tri predstavljena koncepta. Spark se rastegnuo 14 cm u dužinu i čak 10 cm u širinu, što je ponajprije rezultat napuhane karoserije.
03.jpg


02.jpg


Profitirao je i međuosovinski razmak (+3 cm) koji sada mjeri 2375 mm. Iako ostavlja dojam solidne izvedbe, neke sitnice ipak odaju kako je ovdje riječ o automobilu nižeg cjenovnog ranga. Primjerice, zatvaranje vrata i poklopca prtljažnika koja ne proizvode uvjerljiv 'blop' zvuk, već nas pomalo vraćaju u prošlost. Vanjski dizajn je potpuno u skladu s trendovima i novim smjernicama proizvođača. No sportski i pomalo agresivan prednji dio nije u skladu s malo manje maštovitim i blagim stražnjim dijelom automobila. Vizualno atraktivno riješene kvake stražnjih vratiju (originalno Alfino rješenje) zauzele su veći dio površine s unutarnje strane vrata čime je znatno smanjena preglednost pri prestrojavanju.

04.jpg


05.jpg

Interijer je izveden dopadljivo. Armatura je modernog dizajna, komande su pregledne i jednostavne za upotrebu. O instrument tabli bi se dalo polemizirati. Nekome će biti privlačna, a nekome bi se moglo učiniti kao da su se u Chevroletu naknadno sjetili da i to treba ugraditi. Tvrda plastika je sastavni dio interijera, ali to je nešto što je u ovom segmentu sasvim očekivano.

06.jpg


07.jpg


Na ergonomiju i povišen položaj za upravljačem se ne možemo požaliti, ali preko nedostatka odmorišta za lijevu nogu vozača teško je prijeći. Malo duža vožnja autocestom ubrzo postaje zamorna, a s lijevom nogom, pogotovo vozači nešto višeg rasta, jednostavno nemaju kud. Što se pak ponude prostora općenito tiče, Spark zapravo pruža, s obzirom na skromne vanjske dimenzije, popriličan komfor za četvero putnika, po potrebi i petero, te se čini većim iznutra nego izvana. No, to se ne odnosi na prtljažnik koji mjeri zaista skromnih 170 litara.

08.jpg


09.jpgMotor i ovjes

Proizvođač u ponudi ima dva motora, 1.0 L benzinac sa 67 KS i 93 Nm momenta, te 1.2 L jedinicu s 81 KS i 111 Nm okretnog momenta. Testni primjerak bio je pokretan jačom inačicom. Na papiru ima dovoljno snage za automobil mase 940 kg, ali u praksi nerijetko razočara. Snažniji pritisak na papučicu gasa ne daje zapaženiji rezultat, prvenstveno zbog motora malog obujma, ali i neuobičajeno niskog okretnog momenta, kao i ne previše precizno izbalansiranih prijenosnih omjera. To su oni trenuci u vožnji kada treba uzeti u obzir glavnu namjenu ovog automobila i pošteno reći da je 1.2 izvedba sasvim dovoljna za većinu potreba prosječnog vozača, uključujući i vožnju autocestom koja je uhu udobna (i ekonomična) do nekih 120 km/h.

10.jpgIznad toga, buka i potrošnja eksponencijalno rastu. Proizvođač navodi maksimalnu brzinu od 170 km/h, koju nismo imali pretjeranu želju postići. Potrošnja je svijetlija strana ovog sklopa. Na kraju testa iznosila je 6,7 litara. No, Spark ima spremnik za gorivo od svega 35 litara, pa je maksimalna autonomija u štedljivoj vožnji jedva petstotinjak km.
Modificirano podvozje globalne M-platforme originalno je razvijeno još 80-tih godina za potrebe tadašnje Američke verzije Suzuki Swifta (1989-1994). Ne možemo reći da je inovativan, McPherson sprijeda i torzijske spone straga, ali ovjes također spada u pozitivnu stranu Sparka, jer unatoč uskom tragu kotača, kratkom međuosovinskom razmaku i visokoj karoseriji omogućuje prilično dobro svladavanje krivina i gotovo nevjerojatno udoban prelazak preko neravnina i ležećih policajaca.

Cijena i oprema
Nabavna cijena je, bez sumnje, glavni adut Sparka. Osnovnu izvedbu nazvanu ''Spark L minus'' s 1.0 L motorom moguće je nabaviti već za 58.706 kn. Prva razina opreme koja uključuje i ručni klima uređaj je ''LS'', a za nju treba izbrojati iznos od 68.799 kn. Testni primjerak s razinom opreme LT i 1.2 L benzincem, sasvim uobičajeno, bio je natrpan dodatnom opremom, uključujući i pojedinosti poput stražnjih parkirnih senzora, automatske klime (za koju moramo naglasiti da je vrlo učinkovita), USB priključka, električnih podizača svih stakala i aluminijskih naplataka što je u konačnici cijenu povećalo na 82.695 kn + 2.499 kn koliko je potrebno doplatiti za metalik boju. Tako opremljen Spark cijenom već prilično bježi iz zamišljenih okvira, ali kupci imaju sasvim dovoljan izbor koji će spomenuti iznos u tren reducirati za desetak i više tisuća kuna.
11.jpg


12.jpg


13.jpg


14.jpgTehnički podaci:

Motor: Benzinski, 4 cilindra
Obujam: 1206 ccm
Snaga: 60 kW / 81 KS pri 6400 okr/min
Okretni moment: 111 Nm pri 4800 okr/min
Pogon: na prednje kotače
Mjenjač: manualni, 5 stupnjeva prijenosa
Ovjes: McPherson sprijeda, torzijske spone straga
Dimenzije: 3640x1597x15220 mm
Međuosovinski razmak: 2375 mm
Obujam prtljažnika: 170/568 litara
Spremnik goriva: 35 litara
Najveća brzina: 170 km/h
Ubrzanje: 0-100 km/h: 12,1 s
Potrošnja na testu: 6,7 litara

Izvor: autoweb.hr
 
Top