Šta je novo?

Test: Rio stvoren za uživanje

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
[h=2]Test: Rio stvoren za uživanje[/h]

Novosti


Reporteri „Novosti“ pvoverili na delu poslednji u nizu novih „kijinih“ aduta. „EH urban“ model okretan u gradu i žustar za otvoren put

24-velika_620x0.jpg


STIGAO je novi model popularnog „kijinog“ modela, koji sa starim, na prvi pogled, gotovo da nema nikakve sličnosti. Jedina dodirna tačka su odnos cena - kvalitet. Tu „Kija“ nije mnogo menjala, i dalje, za, relativno malo novca (što posebno važi za naše tržište) dobijate mnogo toga.

Novi „rio“ je veći i, reklo bi se, mnogo lepši od prethodnika. „Rio“ ima sportski prednji deo, elegantne, vitke, a ipak snažne bokove, koji mu, sa dobro uklopljenim zadnjim delom daju mišićavu, sportsku siluetu. Moderan, atraktivan, poželjan.


Ovaj automobil će vas oduševiti i kada uđete u kabinu. Pomalo neuobičajene „retro“ komande na centralnoj konzoli, pregledni instrumenti, dobro dizajniran obruč upravljača obložen kožom, baš kao i ručica menjača, sve je napravljeno tako da vam vožnja bude što prijatnija. Veoma lako, podešavanjem volana, sedišta, zauzimate optimalan položaj za vožnju.

Model na testu „Novosti“ sa četvorocilindričnim motorom od 1,2 litra CVVT raspolagao je sa 85 KS i obrtnim momentom od 121 nm (pri 4.000 obrtaja), sasvim dovoljno da se ovaj automobil, težak nešto više od jedne tone, ponaša u vožnji onako kako smo i očekivali. Okretan u gradu, dovoljno žustar za otvoreni put. Ko želi bolje performanse na raspolaganju su mu benzinac od 1,4 litra sa 109 KS (137 nm obrtnog momenta) i turbodizelaš od 90 „konja“ i obrtnog momenta od 220 nm.

24-mala.jpg


Na našem tržištu veliki adut svakog automobila je cena. Najjeftiniji model „kija rio“ sa motorom od 1,2 litra i paketom opreme „lh kul“, koji između ostalog ima i ABS, EDB, BAS sisteme, kao i ESP (elektronsku kontrolu stabilnosti), HAC (pomoć pri kretanju uzbrdo), TCS (kontrola proklizavanja), prednje i bočne vazdušne jastuke, bočne vazdušne zavesice, klimu, radio CD, centralno zaključavanje, putni računar, „bateri sejver“ - košta 9.390 evra.
Model na našem testu, sa nešto luksuznijim paketom opreme „EH urban“ košta 10.790 evra. Naravno, i za ovu „kiju“ sleduje vam sedmogodišnja garancija.

„KAO UPALJAČ“

NA kraju višednevnog testa „posumnjali“ smo u tačnost putnog računara. On je, naime, pokazivao prosečnu potrošnju goriva „u dlaku“ istu kao fabrički deklarisanu - pet litara!

MERE

* Dužina 4.045 mm
* Širina 1.720 mm
* Visina 1.455 mm
* Međuosov. razmak 2.570 mm
* Rezervoar 43l
 
Top