Šta je novo?

Test: Petica za „BMW jedinicu“

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
Test: Petica za „BMW jedinicu“NovostiPod lupom reportera „Novosti“ novi model čuvene bavarske kompanije BMW. Uz brojna tehnološka „čudesa“, uz ovaj auto stigli su i poboljšani moćni motori

auto-test-bmw_620x0.jpg


PRVI model „serije 1“, bavarska kompanija BMV je ponudila tržištu 2004. godine i za nepunih sedam godina više od milion ljudi se odlučilo da se počasti baš ovim automobilom. Nedavno je ekipa „Novosti“ imala priliku da se u višednevnoj, test vožnji upozna sa novom „serijom 1“ koja je poboljšana u svakom pogledu.

Nova „jedinica“ se nudi u verzijama „urban“ i „sport“, „nabijena“ je svakojakim tehnološkim „čudesima“, i opremljena vrhunskim turbo motorima. Najmanji u ponudi je 1,6 litarski benzinac koji u modelu „116 i“ razvija 136 ks (220 nm), a u modelu „118i“ čak 170 ks i 250 nm. Dizelaš, radne zapremine 2 litra se nudi u tri verzije. U modelu „116d“ ima 116 ks i 260 nm, u verziji „118d“ 143 ks i 329 nm, a u najsnažnijem „120d“ motor ima snagu od 184 ks i 380 nm obrtnog momenta.
SVI MOTORI SE SERIJSKI isporučuju sa šestobrzinskim ručnim menjačem, ali je kao opcija, dostupan automatski menjač sa osam brzina.

Na našem testu našao se model „118d sport F20“. Skladni, „mišićavi“ hečbek je narastao u dužinu za 85 mm (4.324 mm), širi je 17 mm (1.756 mm). Na prvi pogled jasno je da je BMV opet napravio limuzinu koja, svojim skladnim, sportski naglašenim linijama, moćnom prednjom maskom, naočitim farovima, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Sve je u najboljoj tradiciji Bavaraca.

Volan, sedište sve je u funkciji vožnje koju ćete pamtiti. Pazilo se na svaku „sitnicu“ pa je tako moguće produžiti i sedište u onom „sedalnom“ delu, što je dobrodošlo dugajlijama. Čak možete i bočne delove sedišta prilagoditi prema svom telu.

NA RASPOLAGANJU SU NAM BILA četiri modaliteta vožnje „eko-pro“, „komfort“, „sport“ i „sport plus“. Biraju se jednostavnim pritiskom na dugme, baš kao što je jednostavno i rukovanje svim ostalim komandama. Motor startujete pritiskom na dugme pored table sa instrumentima. Karakterističan zvuk vas odmah, još jednom podseti da ste u „be-em-veu“. I uživanje počinje. Bez obzira na to u kom se modu nalazite. Pri tome, ako izaberete „eko-pro“ i „slušate“ savete o promeni stepena prenosa, na displeju će vam kompjuter pokazati koliko ste „nagradnih“ kilometara dobili.
Cena vozila sa standardnom opremom iznosi 27.019 evra.

Verovali ili ne ona obuhvata, između ostalog i osam vazdušnih jastuka, brojne elektronske kontrolne sisteme branike koji se vraćaju u originalni oblik pri udaru od 15km/č napred i pozadi, halogena svetla, svetla za maglu pozadi, centralno-daljinsko zaključavanje, treće stop svetlo, bele migavce, podešavanje sedišta vozača i suvozača po visini i dubini, podešavanje trokrakog volana po visini i dubini, klima-uređaj...

Automobil na našem testu imao je dodatnu opremu, pa je dogurao do cene od 32.918 evra, a nabrajanje šta sve taj paket podrazumeva zahtevalo bi bar još ovoliko prostora!

INFO


* Zapremina 1.995 ccm


* Snaga 143 ks


* 0 do 100 km/č 8,9 sek.


* Maks. brz. 212 km/čas.


* Potrošnja na testu 4,8 l
GARANCIJA


* 2 godine na vozilo od datuma isporuke, bez obzira na pređenu kilometražu


* 3 godine za oštećenja laka/farbe vozila


* 12 godina protiv korozije karoserije


* 2 godine za originalne delove od trenutka njihove ugradnje/kupovine
MERE


* Dužina 4.324 mm


* Širina 1.765 mm


* Visina 1.421 mm


* Međuosov. razmak 2.690 mm


* Rezervoar 52 l


 
Top