Šta je novo?

Test: Mini Countryman Cooper

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
[h=1]Test: Mini Countryman Cooper[/h]Izvor:24Sata


Nakon nedavne testne vožnje sa Citroenom DS4, pod ruke ili noge nam je došao najveći Mini (koji oksimoron) - Mini Countryman. Najveći Mini karakterizira broj četiri (četvrti model, četvora vrata, četiri sjedala, pogon na sva četiri kotača, ukupna dužina četiri metra).
p1010590.jpgMini se na ovaj model odlučio vjerojatno uviđajući sve veću popularnost SUV segmenta kao i na to da omogući veću funkcionalnost onima kojima je Mini One/Cooper bio premalen. Jesu li uspjeli u tome –mislimo da jesu!

Countryman je zadržao formu Minija u nešto većim dimenzijama u svim smjerovima. Izgleda jednako dopadljivo i upečatljivo. DNA Minija je prepoznatljiv iz svih kutova – originalna kromirana prednja maska, karakteristična prednja svijetla, okomita putnička kabina upakirana u krov bijele boje i bijele linije na prednjoj haubi ostavljaju dodani pečat originalnosti. Countrymana su povisili 15 cm od tla što i nije previše, ali ipak se može provući pod „kompaktni SUV“. Isti je prvi Mini koji se proizvodi mimo Engleske otkad je pod okriljem BMW-a, u tvornici Magna Steyr u Grazu. Ova tvornica proizvodi renomirane modele poput Peugeot RCZ-a, Mercedesa G klase i Aston Martina Rapida.

p1010623.jpg


UnutrašnjostU unutrašnjosti je veliki Mini i dalje dosljedan filozofiji tvrtke: sve mora biti drugačije i originalno. Središnjim dijelom instrumentalne table dominira veliki brzinomjer u kojega je sa retro detaljima upakirana radio jedinica. Da ne bi izgledalo da su svi instrumenti „pobjegli“ prema suvozaču pobrinuo se obrtomjer koji se nalazi točno iza upravljača. Plastika instrumentalne table je tvrda ali kvalitetna.Unutra se sjedi na četiri individualna sjedala što znači da se u drugom redu sjedala mogu individualno pomjerati,a kao besplatna opcija može se odabrati i klasična klupa s prostorom za troje putnika.

p1010633.jpg


Ovisno o položaju stražnjih sjedala, obujam prtljažnika kreće se od osnovnih 350 do maksimalnih 1170 l. Naprijed se sjedi udobno, sjedala su dobro profilirana dok otraga putnici od 190cm neće dirati glavom u krov. Kod uglednog britanskog magazina Auto Expressa Countryman je odnio pobjedu u usporednom testu njegovih konkurenata: Alfa Romepo Giuliette, Nissan Jukea i Citroena DS4 upravo zbog prostranosti i funkcionalnosti (DS4 je imao najbolja vozna svojstva, ali svi su imali skučen prostor otraga za razliku od Countrymana). Možda Englezi navijaju za svoje, ali to ostavljamo vama da prosudite.


p1010557.jpg


Svidjeli su nam se „avionski“ retro prekidači koji djeluju zanimljivo iako smo mišljenja da su podizači prednjih stakala trebali ostati raspoređeni na vratima a ne ispred mjenjača. Zbog ovoga su nam ruke tijekom vožnje često šetale po vratima. Okrugli ključ je super ergonomičan, kojem nedostaje keyless-go mogućnost da bi bio savršen.

p1010632.jpg


U vožnjiIspod poklopca motora u testnom primjerku bio je naširoko poznati 1.6 dizel agregat plod suradnje sa PSA grupacijom. Ovo je možda i najuniverzalniji motor na svijetu jer se ugrađuje u preko 20 modela. Razvija 112ks uz maksimalni obrtni moment 270 Nm pri 1750 obrtaja. Motor smo već oprobali u Peugeotu 3008 i opjevali njegovu uravnoteženost snage, potrošnje i kultiviranog rada. Isto smo doživjeli i u Countrymanu, vuče uravnoteženo (niti poskakuje zbog viška snage niti tromo reagira na pritisak papučice gasa), a zbog uparenosti sa odličnim upravljačem (koji se dodatno ukruti prtiskom tipke „Sport drive“) kao i šesterostupanjskim mjenjačem, u vožnji možete samo uživati.
p1010614.jpg


Cuntryman krivine sječe poput skalpela, teško da ga prosječni vozači mogu izbaciti iz idealne putanje. Nismo pretjerivali sa brzinom, ali se svakako osjetio duh vožnje manjeg Minija kojeg su potvrdili svi suputnici u automobilu. Jedino su nas rupe na cesti izbacivale iz harmonije jer su se iste teško amortizirale uglavnom zahvaljujući krućem ovjesu i 18“ naplatcima sa run-flat gumama (autonomija sa ispuhanim gumama do 150 km). Offroad vožnju preporučamo samo u iznimnim situacijama. Potrošnja se nije kretala iznad 5,5 litara što je dobar rezultat s obzirom na uglavnom (pri)gradsku vožnju.

p1010577.jpg


SigurnostOsvojenih 5 Euroncap zvjezdica na crash testovima potkrepljuju osjećaj sigurnosti koji nam je Countryman ulijevao tijekom vožnje. U opremu koja štiti putnike u kabini spadaju prednji i zadnji zračni jastuci, zračne zavjese koje pokrivaju oba reda sjedišta, sigurnosni pojasevi sa tri točke oslonca i priključcima za dječja sjedišta sistema ISOFIX na zadnjim sjedištima. Konstrukcija karoserije, sistem sigurnosnih pojaseva i sigurnosne elektronike je savršeno usklađena da bi se minimizirale posljedice bilo kog tipa sudara. U tehnologiju koja doprinosi aktivnoj sigurnosti spadaju dinamička kontrola stabilnosti (DSC), koja predstavlja standardni dio opreme. Sistem je opremljen ne samo sistemom protiv blokiranja kočnica ABS, već i sistemom elektronske distribucije kočione sile (EDB), sistemom kontrole kočenja u krivinama (CBC), sitemom astitencije prilikom kočenja i asistencije na uzbrdici. Countryman je opremljen i indikatorom ispumpanosti guma u standardnoj verziji. Ovaj sistem prati stanje guma na vozilu i daje vizualni signal na putnom računalu kako bi upozorio vozača na oštećenje gume.

p1010541.jpg


ZaključakZa vrijeme kratkog druženja sa Countrymanom, osjećali smo se ugodno i trendseterski. Veliki Mini je privlačio pažnju svuda kuda smo prolazili, a na parkingu ste definitivno zanimljiviji od ostatka voznog parka. Da bi sebi priuštili ovakav prestiž, morate izdvojiti ne malih 59.725,19 KM za testni primjerak, ali uostalom kupcima svih varijanti Minija nije jedini okidač za kupnju isključivo cijena. Takvi imaju najnoviji Iphone, koriste Mac umjesto običnog računala i imaju smisla za estetiku, a pritom su dubljeg džepa. Sa Countrymanom baza kupaca postaje šira, tako da svi oni koji htjeli imati Minija ali su ih odbili prostranost i funkcionalnost prethodnika, sada su došli na svoje.

 
Top