TEST Mazda 3 Sport 1.6i TE - Razum i osjećaji

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
TEST Mazda 3 Sport 1.6i TE - Razum i osjećaji



Autor Miklos Lang
Izvor: Autoweb.hr

00.jpg



Rezultat generacijske smjene Mazde 3 ne iznenađuje. Japanski proizvođač je nastavio u poznatom smjeru - uz sportski-agresivan ali ipak simpatičan dizajn i efikasne motore marka iz Hiroshime iznova demonstrira kako u segmentu kompakata danas treba izgledati atraktivan i zabavan automobil prihvatljive cijene.


Poznato je da izgled prodaje aute - Mazda je to odavno razumijela, te je karoseriju nove 'trojke' krojila oprezno, smatrajući evoluciju najboljim receptom održivosti razvoja zoom-zoom filozofije. Rezultat je dopadljiv dvojac hatchbacka i sedana stasitih dimenzija, no ne i osobite prostranosti. S ciljem očuvanja sportske siluete nije se išlo na maksimalnu ponudu prostora kao kod većine konkurenata. No, ako i nije među najvećima, unutrašnjost 4 metra i 46 centimetra dugačke Mazde 3 Sport udovoljit će potrebama četiriju putnika i njihove prtljage.


01.jpg


02.jpg


Iako 'Sport' predstavlja samo komercijalni naziv karoserijske izvedbe s petorim vratima, ovdje se smisao te riječi reflektira na mnoge dijelove vozila. Vozač je smješten u sportski niska sjedala, pred njim dominira par plavo-crveno iluminiranih okruglih instrumenata, a ruke mu instinktivno obuhvaćaju kožni upravljač nakićen mnoštvom dugmića. Premda je multifunkcionalnost krasna stvar, nekim od spomenutih gumba (primjerice za odabir memorirane radio-stanice) nedostaje logike i intuitivnosti. Upitna je i odluka da se u vrh središnje konzole smjeste dva visokorazlučiva zaslona nejednake boje i grafike, čiji se konteksti k tome dijelom preklapaju.
Ipak, to ne utječe na temeljne vozačke užitke koje "trojka" može pružiti čak i u verziji s osnovnim benzincem. Izravan upravljač je zbog korektno izvedenog elektrohidrauličnog servoojačivača jedan od informativnijih u ovom cjenovnom razredu, a vozač rado poseže i za kožnom ručicom mjenjača. Osim iznimne točnosti, karakteriziraju je kratak i jasno definiran hod, ali i dalje ima samo pet stupnjeva. Peta je sada dovoljna za 140 km/h pri 4000 okretaja u minuti. U tom području je šesnaestventilac pri dobroj snazi, vrti se uz prihvatljivu razinu buke, i još troši umjereno.

03.jpg


04.jpg


05.jpg


06.jpg


Način vožnje direktno utječe na ekonomičnost - granica između srazmjerne štedljivosti i blage rastrošnosti upravo je na spomenutom broju okretaja. 4000 o/min ujedno označava i početak područja zabave. Učestalo uživanje u angažiranoj vožnji naplaćuje se na crpki, a može prouzročiti i poneku neželjenu uplatu u državni proračun. Prosječna potrošnja nam se pretežno kretala do 10 litara u gradu te oko 8 litara na otvorenom, osim kada smo na autocesti nagazili po plinu te je tako ponovno vratili na 10 l/100 km.
U trenucima bezbrižne i razigrane (odnosno zoom-zoom) vožnje čak i 1.6-litarska Mazda 3 može oduševiti količinom zabave i vozačkog užitka, uz ponašanje i zvuk kao da i sama uživa u takvoj vožnji. Najbolje joj odgovaraju zavojite i istovremeno brdovite dionice kakvih kod nas srećom ima u dovoljnim količinama - tu se otkriva sva uravnoteženost podvozja, tada dolazi do izražaja spremnost i elastičnost motora, u tim trenucima se najviše valorizira komunikativnost i senzibilnost upravljača. Uz navedeno, 'trojka' u svakoj situaciji vuče korist od svoje umjerene mase - rezultata osnovnih načela gradnje "sportivo" automobila koje Mazda svesrdno njeguje.

07.jpg


08.jpg


09.jpg


10.jpg


Paket opreme TE 'trojkina' je beskompromisna ekonomska klasa. ESP i šest zračnih jastuka kod svih izvedbi dolaze u seriji, a bonusi razine TE jesu automatska dvozonska klima, dobar CD-radio sa šest zvučnika, kao i sva standardna elektrifikacija uključujući i stražnje podizače i preklapanje vanjskih retrovizora. Parkirne senzore ne bi trebalo smatrati luksuzom (2.150 kuna), kao ni metalik boju (3.176 kuna). Račun na kraju iznosi 134.900 kuna za vozilo poput testiranog, bez nadoplate za aluminijske naplatke koje birate prema vlastitim afinitetima. Za trajanja trenutno važeće akcije u tu cijenu je uključen i tzv. Zimski paket (komplet zimskih guma, Garmin navigacija, krovni nosači). Ova pogodnost vrijedi do 31.12.2010., a ukoliko je to još uvijek previše, pokušajte s osnovnom izvedbom Mazde 3, za 119.900 kuna.


11.jpg


12.jpg
 
Natrag
Top