Šta je novo?

Test Lexus IS 250

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Test Lexus IS 250

Autor Djuka
Izvor:auto.ba1111lextest.jpg


Lexus je donedavno na našem tržištu bio gotovo potpuno nepoznat. Radi se o premium brandu pod okriljem Toyote, što jasno upućuje na visoka tehnička dostignuća i najviši nivo kvaliteta.
Ideja o osnivanju branda koji bi direktno konkurisao luksuznim proizvođačima kao što su Mercedes-Benz, Audi, BMW, Jaguar... nastala je 1983. godine. Tadašnji predsjednik Toyote, Eiji Toyoda zaključio je da već posjeduje sve tehničko-tehnološke predispozicije za proizvodnju novih, vrhunskih vozila. U proljeće 1985. osnovana su dva tima, od kojih je jedan proveo istraživanja o mogućim ciljnim grupama, dok je drugi radio na razvoju prvih koncepata. Tada je nastao prvi prototip modela LS 400 koji je već sljedeće godine testiran u Njemačkoj i SAD-u. Lexus kao brand i modeli LS 400 i ES 250 premijerno su prikazani u Los Angelesu, januara 1989. , a prvi modeli našli su se u prodajnim salonima tokom septembra. Tada su stigle prve pohvale, kako novinara, tako i zadovoljnih kupaca, pa je
1111lextest%205.jpg


Lexus u rekordno kratkom roku stekao visoku reputaciju, a već sada predstavlja statusni simbol. Model IS 250 je limuzina srednje klase, a u stvari je „najbezazleniji“ Lexus-ov proizvod na tržištu. Dizajnerski izraz je dosta jednostavan. Prednjim dijelom dominiraju trapezna maska hladnjaka, razvučene svjetlosne baterije i veliki zračni usisnik ispod branika. Bočna linija je glatka, blago klinasta i završava podignutim zadnjim dijelom. Krovna kontura je zaobljena i logično povezuje prednje i zadnje vjetrobransko staklo.
1111lextest%203.jpg


Komentari na dizajn su podijeljeni, nekima se sviđa, nekima ne, a oštriji kritičari zapažaju da je „nezanimljiv“. Ipak, ono što se krije ispod lima je pravi raj za automobilske zaljubljenike. Naš testni model pokretao je najslabiji benzinski motor u ponudi, a radi se o 2.5 V6 agregatu sa 208 KS! Koncepcija je, naravno, klasična. Motor je postvaljen naprijed, uzdužno, sa cilindrima pod uglom od 60º, a snaga se do zadnjih točkova prenosi putem 6-stepenog automatskog mjenjača. Pogled ispod poklopca motora ne otkriva gotovo ništa, a kazuje sve. Performanse su u skladu sa očekivanjima. Sprint iz mjesta do 100 km/h traje 8,4 s, a maksimalna brzina je 225 km/h. Ono što oduševljava je neočekivano tih, miran i uglađen rad motora, pa na autoputu teško da možete primijetiti razliku kada vozite 60 ili 160 km/h. Za ovo su zaslužna odlična tehnička rješenja i vrhunska zvučna izolacija. Naravno, kada snažno „nagazite“ na papučicu gasa i kazaljka obrtomjera „skoči“ na 5.000 obr/min, oglasi se svojstven i „muzikalan“ V6 zvuk. U odlična vozna svojstva ne treba ni sumnjati. Sistem vješanja je dobro podešen, veliko međuosovinsko rastojanje garantuje vrhunsku udobnost, a elektronski sistemi se brinu za pouzdano održavanje željene putanje. Osjećaj na točku upravljača je također na visini zadatka, pa vožnja vijugavim cestama predstavlja pravo zadovoljstvo. Ipak, ekološki nastojeni korisnici neće biti zadovoljni. Naime, u gradskoj vožnji IS 250 će s lakoćom potrošiti 13 l na 100 prijeđenih km, uz emisiju CO2 od 298 g/km.
1111lextest%204.jpg


Uživanje u vožnji upotpunjava odlično riješena unutrašnjost. Sjedišta su ugodno profilisana, udobna, i mogu se podešavati u svim pravcima uz elektičnu asistenciju. Kožom opšiven točak upravljača odlično leži u rukama, a ergonomski raspored komandi znatno olakšava rukovanje. Prilikom startanja motora, točak upravljača se pomijera prema vozaču, dok se prilikom gašenja odmiče, kako bi olakšao izlazak iz vozila. Oprema i završna obrada su na najvišem nivou. Velika pažnja posvećena je detaljima. Posebno treba izdvojiti vrhunski audio sistem produkcije Mark Levinson (opcija) koji nas je oduševio zvukom, te velike 18 inčne naplatke sa adekvatnim pneumaticima, koji osiguravaju vrhunsko nalijeganje na podlogu. Prostora ima sasvim dovoljno, čak i na zadnjoj klupi, na koju se udobno mogu smjestiti dva putnika. Osnovna zapremina prtljažnika je solidnih 398 l i po potrebi se može povećati preklapanjem zadnjeg naslona. Ako prevozite dugačke predmete ili sportske rekvizite, u centralnom dijelu naslona nalazi se praktičan poklopac, čijim otvaranjem uspostavljate komunikaciju između putničkog i prtljažnog prostora.
Iz svga ovoga, jasno je da Lexus nije namijenjen „širokim narodnim masama“, već rijetkim sretnicima sa dubokim džepovima. Osnovna verzija Lexusa IS 250 na spisku opreme ima praktično sve što vam je potrebno i može se dobiti za 68.300 KM. Naš testni primjerak je zaista bogato opremljen, pa bi za njegovu nabavku trebalo izdvojiti 92.400 KM.
1111lextest%202.jpg
 
Top