TEST Chevrolet Cruze 2.0 D - Samosvjesna krstarica

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
TEST Chevrolet Cruze 2.0 D - Samosvjesna krstarica


Izvor: autoweb.hr



Autor Miklos Lang Četvrtak, 04 NOVEMBER 2010 00:00

Cruze je prvi Chevrolet koji se uistinu dobro vozi, ali samo uz određen motor, mjenjač i dimenziju pneumatika. Automobil formata Mercedesove C klase postavljen je na temelje nove Astre i diči se američko-europskim dizajnerskim obilježjima. Kupcima se to očito sviđa, a ulaznom cijenom od oko 97 tisuća kuna za 1.6 benzinca sa 113 KS osnovni model je i cjenovno okej. Ipak, Cruze tek s dizelašem postaje "ono pravo".

Nekadašnji korejski konglomerat Daewoo u svojim je najboljim godinama proizvodio od frižidera do brodova sve i svašta, među ostalim i automobile. Ali probirljiva europska klijentela na svojim je vozilima nerado imala naziv proizvođača frižidera. Zato je General Motors prije nekoliko godina odlučio Daewoo automobile preimenovati u Chevrolete. Mogli su to, brand je oduvijek u njihovim rukama. Ljudi su se ispočetka smijali takvoj odluci, jer su Chevrolete povezivali s moćnim Amerikancima, a ne s nekim jadnim korejskim jeftilenima, no trebalo se samo malo strpjeti. Nakon nekoliko godina Chevrolet je već nudio svom imenu adekvatne proizvode, a ispred svih nam se najviše svidio Cruze.
Prodajne statistike pokazuju da se u ovoj krizi jedino Chevrolet ima čemu veseliti, jer skoro da nema tržišta na kojem ne bilježi rast. Što se pak Cruze-a tiče, pogodili su "u sridu". Automobil zrači masivnošću, odlično izgleda, ozbiljnog je nastupa, i na kraju krajeva dobro se vozi. Trenutno je u ponudi uz relativno zastarjelu paletu motora, no ti agregati su barem provjereni. Njihovo godište upućuje na nešto višu potrošnju goriva i možda nešto bučniji rad u odnosu na modernije strojeve iz, primjerice Astrine game motora.

Cruze-ov dizajn je najkraće rečeno europeizirani stil Cadillaca plus gomila poznatih detalja s raznih premium proizvoda. Uz umjerenu notu "američkog emigranta" - taman toliko da ne bude neukusno - iščitavaju se elementi sa Audija, Lexusa, Honde, pa i zadnje Vectre. Sve to je u konačnici uspješno stopljeno u cjelinu, a kao zanimljivost recimo da je Cruze dizajnirao tim sastavljen od njemačkih, australskih i američkih dizajnera, i da je sav posao odrađen u Južnoj Koreji.
Poznato je da Europa voli decentnost, ali s druge strane s nečim se treba i isticati iz sivila. Tu je kontroverzu GM riješio povećom prednjom maskom na kojoj caruje zlatni Chevroletov križ, odnosno kako ga neki vide - plus. Kao da simbolizira onu dodanu vrijednost s kojom se vozač Cruze-a susreće pošto je za svoje novo vozilo iskeširao ne pretjeranu količinu novaca.

No pitanje je, što dobiva? U konkretnom slučaju dizelskih verzija dobiva vozilo koje je zahvaljujući masivnom okretnom momentu prilično moćno u prometu. Cruze VCDi ima dizelaša koji je za Chevrolet prije nekoliko godina razvio talijanski VM Motori. Osim Captive i Epice, isti blok oznake RA 420 SOHC (u verzijama s različitom snagom) nalazi se i u nekim modelima Kije (cee'd, Carens i prošli Sportage) i Hyundaia (Elantra, i30, Sonata, Tucson, Santa Fe, Trajet). Iako svojom zapreminom i snagom od 150 KS pokriva sve potrebe jednog Cruze-a, na ovaj motor imamo i pokoju kritiku.
Daleko od toga da nije dobar - dapače, tvrdimo da je upravo dizelaš pravi izbor za Cruze-a. Ali njegova krivulja rasta okretnog momenta započinje s upadljivom turbo-rupom, a bukom podsjeća na neka prošla vremena. Iako je u pogledu vibracija izvrstan, morao bi biti štedljiviji. Uz stil vožnje i prosječnu brzinu pod kojima najbolji motori sličnih performansi troše 5,5 l/100 km, Cruze treba dvije litre više. U gradu se potrošnja uglavnom zadržava oko 10 litara što ukazuje da neki dijelovi pogonskog sklopa nisu baš up-to-date. Istini za volju, tijekom otprilike 200 kilometara gradskog režima serijski DPF filtar odradio je dva ciklusa regeneracije, što je također negativno utjecalo na potrošnju. No isto to se može dogoditi svakom korisniku ovog automobila.


Uz Cruze-a se, neovisno o motorizaciji može birati ručni ili automatski mjenjač. Prvi ima 5, a drugi 6 stupnjeva - obično je obratno. Na testu smo imali dva Cruze-a sa 150 KS i oba mjenjača, što nam je dalo priliku za izravnu usporedbu. Ručni mjenjač je vrlo solidan sklop, u vozilu ove cjenovne klase i namjene je sasvim je na mjestu. Njegova peta brzina dovoljno je duga za autocestu gdje se Cruze najbolje i osjeća. 130 km/h (i više) odrađuje kao od šale, uz izuzetnu tišinu (karakteristično dizelsko štektanje tada potpuno nestaje), a elastičnost mu je i iznad 150 km/h zadovoljavajuća. Cruze ne ubrzava grubo, u tome ga koče i prilično veliki kotači s gumama dimenzije 225/50 R17, a upadljive alu-felge daju mu dozu ekskluzivnosti. Cestu drži odlično, bilo da se radi o pravocrtnoj vožnji, bilo krivudanju po zavojima, a važno je reći da su putevi zaustavljanja kratki.
Jedina anomalija spram najmodernijih vozila današnjice Cruze pokazuje pri nagloj promjeni pravca (npr. iznenadno izbjegavanje prepreke) kada se prilično zaljulja. Dakle, imperativ je komfor, a tek poslije dolazi dinamičnost. Ipak, ovjes je dobar ovakav kakav jest, jer ova limuzina nije izmišljena za divljanje nego (kako mu i ime sugerira) za krstarenje, u što se fino uklapa udobnost u vožnji i ignorantski stav spram ležećih policajaca.


Ali kakav je Cruze automatik? Još je bolji. Ovako konfigurirano vozilo već posjeduje notu aristokratskog luksuza, a uz finu opremu i dobra sjedala kod nekih bi se vozača mogle pojaviti i određene paralele s Mercedesovim kompaktnim limuzinama. Razlike dakako postoje, no atributi s kojima se Cruze nastoji svidjeti vozaču i putnicima iz iste su kolekcije kao i kod Benza. Doduše, u kalkulaciju treba uklopiti i imidž koji kod Mercedesa sigurno plaćate, a koji kod Chevroleta još uvijek nosi oznaku "under construction".
No, unatoč tome se Cruze A/T u mnogim situacijama odlično snalazi u ulozi 'otmjene crne limuzine'. Tečno prebacuje brzine i uspješno maskira neugodnu turbo-rupu motora, a zbog automatike smo obično i malo popustljiviji u pogledu potrošnje goriva. Mjenjač pretežno pogađa ispravnu od šest stupnjeva i ostavlja utisak najnaprednijeg dijela pogonskog lanca. Vožnja je stvarno ugodna i uzvišena, kao da vozite službeno vozilo nekakve ozbiljne tvrtke. Pitanje imidža je, kako smo rekli, već neka druga priča, no taj problemčić je GM riješio vrlo elegantno, pa Cruze više nitko ne poistovjećuje s tamo nekim korejskim Daewoo-om. Ne, dame i gospodo - ovo je sada Chevrolet!

Testirali smo modele s dvolitrenim dizelskim motorom snage 150 KS, uz više nego solidan paket opreme LT. Serijska oprema uključuje ABS, ESP, automatsku klimu, 6 zračnih jastuka, tempomat, 17 colne alu-felge, 6CD MP3 radio, automatske brisače i svjetla, itd. Za puni dojam nedostaju tek grijana sjedala koja Chevrolet predviđa samo uz kožni interijer.
Cijene: Cruze LT 2.0 D 5-speed M/T - 143.676 kn; Cruze LT 2.0 D 6-speed A/T - 153.365 kn. Najjeftiniji dizel je Cruze Base 2.0 D sa 125 KS i ručnim mjenjačem za 116.718 kn, no kod nas je veća potražnja za benzinskim izvedbama. Općeito najjeftiniji Cruze je 1.6 DOHC sa 113 KS, za 96.979 kn.
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top