Tesla dani tokom jula

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tesla dani tokom jula

201_620x02edec2d600deffb7.jpg


Priče o Nikoli Tesli i Đorđu Stanojeviću, obilasci hidroelektrana, eksperimenti i radionice inspirisane životom i delom ovih naučnika, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije, zatim izložbe, predavanja, naučni i stručni skupovi, konferencije, deo su ovogodišnjih "Tesla dana".

Tokom čitavog jula biće širom Srbije proslavljen Teslin rođendan - 10. jul, ali i 160 godina od rođenja Đorđa Stanojevića, naučnika za koga se kaže da je osvetlio Srbiju.

"Tesla dani" započeli su SEE SDEWES konferencijom u Novom Sadu, na kojoj su naučnici i stručnjaci iz preko 30 zemalja sveta govorili o održivom energetskom sistemu, vodenim resursima i biogorivima, obnovljivim izvorima energije i drugim izazovima 21. veka, a posebna atrakcija pratećeg programa bio je Tesla automobil, koji ovih dana krstari ulicama Novog Sada.

Na sam rođendan Nikole Tesle, 10. jula, Muzej Nikole Tesle i Muzej nauke i tehnike poklanjaju besplatan ulazak svim zainteresovanima, dok će Galerija "Čubrilo" na Gardošu prikazati izložbu "Fotografije iz Teslinog albuma".

Jedan od najzanimljivijih dođaja manifestacije "Tesla dani" biće održan u Kragujevcu - posetioci će, zahvaljujući Institutu za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta i Kancelariji za mlade, moći da saznaju zašto se jedan od Teslinih motora zove Kolumbovo jaje, da vide kako Teslin transformator proizvodi munje i kako se vrši prenos rendgenskih zraka ili bežični prenos električnih signala.

Kao i svake godine, Sportsko turistički centar Bajina Bašta poziva na besplatni obilazak male hidroelektrane Vrelo, Hidroelektrane Bajina Bašta i Reverzibilne hidroelektrane Bajina Bašta.

Veče posvećeno Tesli već tradicionalno organizuje Udruženje Teslin toranj u Srbiji, u saradnji sa Udruženjem Inženjera i tehničara Leskovca, gradom Leskovcem i Narodnim muzejem Leskovca.

Manifestacija "Tesla dani" održava se od 2014. godine kada je "Klaster puteva kulture" organizovao jedan "Tesla dan" u 10 gradova širom Srbije, kome je prisustvovalo više hiljada posetilaca.

Usledili su 2015. godine jednonedeljni "Tesla dani", 2016. obeleženo je 160 godina od rođenja Nikole Tesle i od tada čitav jul u Srbiji je svake godine u znaku Nikole Tesle.

"Tesla dani" su deo rute "Putevima Tesle kroz Evropu", koja u Srbiji obuhvata sam Muzej Nikole Tesle i sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića i 10 malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su mali muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića.

Na "Putevima Tesle" je još i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala.

"Tesla dane" organizuje "Klaster puteva kulture", koji umrežava preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencija, privrednika i čak šest fakulteta u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
''TESLA DANI'': Putovanje kroz vreme sa genijem

14-tesla-upiper_620x05edb6979469660da.jpg

Atrakcija Postavka u muzeju Nikole Tesle Foto Tanjug/U. Piper

MANIFESTACIJA "Tesla dani", koja se održava tokom ovog meseca, proteći će u znaku jubileja - 125 godina od dolaska slavnog naučnika u Srbiju. Dolazak Nikole Tesle imao je veliki uticaj na elektrifikaciju i industrijalizaciju Srbije.

Poseban dan je 10. jul, odnosno rođendan Nikole Tesle, kada će posetioci Elektrotehničkog fakulteta prošetati virtuelnim svetom uz pomoć savremenih tehnologija. Čitavo to iskustvo moći će da zabeleže na fotografiji, na kojoj će se nalaziti i pronalazač Tesla.

- Događaj će pratiti priča "Putevima Tesle kroz Srbiju", o starim hidroelektranama, Teslinom dolasku u Beograd pre 125 godina, njegovom prijateljstvu sa Đorđem Stanojevićem - najavila je Manuela Graf, generalni menadžer Klastera puteva kulture. - Ulaz u Muzej Nikole Tesle biće besplatan, a na Gardošu se održava izložba o velikom naučniku.

"Tesla dani" je deo rute "Putevima Tesle kroz Evropu", koja u Srbiji obuhvata Muzej Nikole Tesle, zatim sve ono što je naučnik video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, i deset malih starih hidroelektrana "Elektroprivrede Srbije", koje su kao živi muzeji.

Na "Putevima Tesle" je još i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, zatim manastir Šišatovac, odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, njegovog savremenika, prijatelja i donekle rivala.

DRUGAČIJE LICE SRBIJE

- CILj ove manifestacije je da brendiramo našu zemlju kroz znanje i nauku, da pokažemo drugačije, lepše lice Srbije - rekao je dr Branko Kovačević, profesor na Elektrotehničkom fakultetu i predsednik Nadzornog odbora "Elektroprivrede Srbije".

(Novosti)
 
Natrag
Top