Šta je novo?

Teško bolesnoj devojci Fond neće da plati operaciju

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Teško bolesnoj devojci Fond neće da plati operacijuIzvor:
Blic.rs


Tamara Arsović (18) boluje od retkog tumora na pankreasu koji je svakim danom sve više raste. Naši lekari koji su je do sad lečili u Institutu za majku i dete nemaju iskustva sa ovom bolešću jer se i u svetu retko sreću ovakvi slučajevi. Jedina šansa joj je operaciju u Nemačkoj, ali Republički fond za zdravstveno osiguranje dva puta je odbio da finansira njeno lečenje.244875_11dr-tamara_f.jpgRoditeljima ove devojke preostala je jedino nada da pokušaju da sakupe 60.000 evra kako bi bila operisana u Univerzitetskoj klinici u Hejdelbergu, čiji su lekari voljni da izvedu intervenciju.

Tamarini zdravstveni problemi počeli su pre pet godina, kada je još bila osnovac. U školi joj je, posle slučajnog udarca u stomak, pukao tumor za koji nije ni znala da postoji.


- Imala je unutrašnje krvarenje. Brzo je operisana, i tada smo i saznali da se radi o Franc Gruberovom tumoru. Međutim, sledeće godine tumor je ponovo počeo da raste i Tamara je ponovo morala na operaciju - priča njena majka Sonja Arsović.


Lekari Instituta za majku i dete odstranili su devojčici trećinu pankreasa. Do prošle godine sve je bilo u redu, ali nakon kontrole u januaru, usledio je ponovni šok. Snimak je pokazao da se tumor proširio po celom abdomenu. Počeo je da raste i ugrožava rad jetre, želuca, slezine, bubrega... Tamara je morala i treći put na operaciju.


- Doktori su nam rekli da se to dogodilo najverovatnije zato što se prilikom pucanja tumor rasejao na sve organe u abdomenu. Zakazana je operacija u Institutu, ali zbog velikog krvarenja doktori su morali da prekinu zahvat. Rekli su nam da tehnički nisu u mogućnosti da obave intervenciju. Ništa nije moglo da se uradi, a opet, morali smo sve da pokušamo. Nekako smo dospeli do čuvenog doktora Markusa Bizhlera iz Nemačke. Tamari su urađeni svi pregledi i analize, i samo je potvrđen nalaz naših lekara da se radi o benignim tumoru koji brzo da raste, ali i da može postati zloćudan - ističe Sonja.


Poslednje snimanje od pre mesec dana pokazalo je da više nema vremena za čekanje. Lekari iz Nemačke rekli su da bi najveći deo tumora mogli hirurški da odstrane i da ga hemoterapijom obuzdaju. Tamara ide u srednju Ekonomsku školu i treća je godina. I njeni drugari žele da joj pomognu, tako da je će i škola koliko može materijalno pomoći.
 
Top