Šta je novo?

Teški metali prete Drini i Savi

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.332
Teški metali prete Drini i Savi
Izvor: B92
Loznica -- Teški metali naneti muljem i vodom iz oštećenog jalovišta nekadašnjeg rudnika "Stolice" u Kostajniku kod Krupnja, stigli su do reke Jadar na lozničkom području.

46165084353e65ac9d3d10314201541_640x383.JPG
Jadar (Foto: B92)
Stručnjaci upozoravaju da postoji mogućnost izlivanja opasnih materija u Drinu i Savu.

Nekada bistra i zelena, Kostajnička reka sada je potpuno siva. Teški metali, poput antimona, arsena, cinka i žive u mulju iz jalovišta nekadašnjeg rudnika Stolice teku rekom, tik uz domaćinstvo Jovanovića, koji već tri meseca žive u strahu za svoje zdravlje. Najteže im je da šestogodišnjoj Mariji objasne da je njeno omiljeno mesto za igru sada opasnost. Brinu se za spostvene živote, ali odavde nemaju kud.

"To smrdi, naročito pred kišu. Zbog toplog vazduha krene ta para od jelovine. Glava me ujutro boli, a niko od lekara name ne dolazi", kaže Milojko Jovanović.

Sve je počelo 20 maja, kada je vodena bujica srušila branu i sa sobom povukla mulj i toksičnu jalovinu, zaostalu od prerađene rude antimona.

"Kada je to kliziste iz šume krenulo, ono je pokidalo kolektore. Brana je primila svu vodu i napravila čudo", kaže Milenko Stefanović.

Od tada se suši sve što je bujalo.

"Meni je luk i povrće polavilo i zatrovalo. Ovo provaljuje svaki treći dan. Sve smo pobacali. To nije za jelo", kaže Raša Milosavljević.

"Ovde je sve zagađeno. Pogledajte. Katastrofa", kaže Rašo Ivanović.

Posivela je zemlja, voćnjaci i povrtnjaci. Uz reku i u reci nestao je biljni i životinjski svet.

"Nema ribe nigde. Ovde se pre pecalo, sad nema ništa", kaže meštanin Mile Kikanović.

Najviše brinu rezultati uzoraka uzetih na ušću reka Korenite u Jadar gde su veoma visoke koncenatracije teških metala.

"Po količinama koje Jadar sada nosi to je peta klasa vode. Ne postoji veće zagađenje od pete klase, a to znači da je zagađenje stiglo i do Drine", kaže Dragoslav Dobrić, član gradskog veća za zaštitu životne sredine.

U Farmakomu koji je vlasnik rudnika kažu da je država preuzela obavezu da reši problem. Na donatorskoj konferenciji za Srbiju i BiH odovbreno je 160 miliona dinara za zaustavljanje jalovine. Pitanje je dokle će do tada stići teški metali koji teku rekama.
 
Top