Teret II. svjetskog rataStrane novinare papin posjet podsjetio na NDH

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Teret II. svjetskog rataStrane novinare papin posjet podsjetio na NDH





Danas.hr 06.06.2011.

0222007.48.jpg



Iako papin posjet Zagrebu nije pobudio veći interes njemačkih i austrijskih medija, neki od njih su u svojim izvješćima istaknuli da je uloga blaženog kardinala Alojzija Stepinca u Drugom svjetskom ratu još uvijek sporna.

Naime, dopisnik njemačkog Süddeutsche Zeitunga izvijestio je kako je papa Benedikt XVI. obišao grob blaženog kardinala Alojzija Stepinca, ali dodaje kako je njegova uloga u Drugom svjetskom ratu još uvijek sporna.

Podsjeća i na Stepinčeve riječi Hitlerovom namjesniku u Hrvatskoj Anti Paveliću da "ako taj čovjek, kao što je najavljeno, deset godina bude vladao Hrvatskom, onda će to biti raj na zemlji", prenosi Deutsche Welle. Dopisnik podsjeća kako se taj "raj" za mnoge Srbe, Rome i Židove ubrzo pretvorio u pakao u kojem su mnogi umrli u logorima. Ipak, dodaje i kako je Stepinac napadao nasilje u NDH i kako su ga komunisti nakon rata osudili na 16 godina zatvora.

Novinar austrijske agencije APA Emanuel Ringhoffer u članku pod naslovom "Masovni ubojica je imao dobru volju pape" ističe pak kako je posjet Benedikta XVI. evocirao sjećanje na Antu Pavelića, 'lojalnog sina' Crkve. Novinar napominje da je Pavelić pobjegao od vojnog suda prerušen u svećenika, s 300 kilograma zlata, da bi došao do Argentine, a potom Španjolske.

Ringhoffer nadalje napominje da se po dokumentima, koji se mogu naći u njemačkim i talijanskim arhivima, vidi da su njemački i talijanski generali bili šokirani sadističkim metodama ubojstava Srba, Roma i Židova. No, napominje novinar, iako su u Vatikanu znali za ubojstva, papa Pio XII. je 18. svibnja 1941. primio Pavelića, i to samo četiri dana nakon što je u Glini brutalno ubijena trećina srpskog stanovništva.
 

Byk

Član
Učlanjen(a)
04.02.2010
Poruka
2.355
Marko Aurelio Riveli je u svojoj knjizi "Nadbiskup genocida" opisao direktnu i posrednu ulogu Vatikana (preko A.Stepinca) u balkanskom holokaustu... Navodim ovu knjigu za primer,jer je na mene ostavila poseban utisak...
 
Natrag
Top