Teodor fon Burg najbolji mladi matematičar svih vremena

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Teodor fon Burg najbolji mladi matematičar svih vremena











Izvor:
Blic.rs







Maturant Matematičke gimnazije u Beogradu Teodor fon Burg osvojio je četvrtu zlatnu medalju na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja se od 4. do 16. jula održava u Argentini i time postao najbolji takmičar svih vremena, objavljeno je na Internet sajtu Matematičke gimnazije.


259867_teodor-fon-burg-foto-fonet_f.jpg




Osvajanjem četvrte zlatne medelje, uz jednu bronzu i jedno srebro, sa ukupno šest odličja, fon Burg je postao najbolji takmičar svih vremena.


U 53 godine dugoj istoriji postoje još samo tri osobe kojima je ovo pošlo za rukom.


Do sada su na međunarodnim matematičkim olimpijadama 11 matematičara osvojili Fields-ove medalje i još oko 20 matematičara osvojilo je najprestižnija naučna priznanja iz matematike i računarstva.


Teodor fon Burg jedini je osvojio šest medalja, od kojih četiri zlatne.
Fon Burg od sedmog razreda osnovne škole, kao učenik oglednog odeljenja, pohađa Matematičku gimnaziju.


Posle završene osnovne, nastavlja školovanje u Matematičkoj gimnaziji, gde je ove godine i maturirao, a na studije odlazi u Oksford.


Još kao osnovac takmičio se sa srednjoškolcima i osvajao medalje: 2007. u Vijetnamu je osvojio bronzanu medalju, 2008. u Španiji srebrnu, a 2009. u Nemačkoj, 2010. u Kazahstanu, 2011. u Holandiji i ove godine u Argentini osvaja zlatne olimpijske medalje.
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Fon Burg: Čeka me odlična karijera









Izvor:
B92.net






Najbolji mladi matematičar u svetu Teodor fon Burg (19) kaže da očekuje da će imati odličnu karijeru matematičara.On ističe da mu je zlatno odličje koje donosi sa Internacionalne matematičke olimpijade u Argentini najdraža medalja od svih koje je osvojio.


1277622366500646c94c917940184642_orig.jpg



"Kada kažem medalje, računam samo sa internacionalnih takmičenja. Takvih imam 22, računajući i ovu iz Argentine. Do sada mi je bilo najdraže zlato iz Kazahstana, ali medalja koju sam sada osvojio mi više znači, jer sa njom sam preuzeo rekord", kaže Fon Burg.
On je za "Politiku" naveo da je za njega takmičenje u Argentini potvrdilo da je i dalje na vrhu i da ga, ako ovako nastavi, čeka odlična matematička karijera.

"'Najbolji takmičar ikada' je samo titula. Ona mi donosi poštovanje i uvažavanje drugih matematičara, a to je veoma važno i teško da se stekne", objašnio je Fon Burg.

Sa srednjoškolskim takmičenjima sam završio, kazao je Fon Burg koji školovanje nastavlja u Velikoj Britaniji, na Egziter koledžu Oksford univerziteta.

Na pitanje da li razmišlja o mogućnosti da jednog dana i sam bude profesor Matematičke gimnazije, odgovorio je da svi matematičari u jednom delu karijere budu profesori, ali i da bi on više voleo da bude profesor univerziteta nego srednje škole.

 
Natrag
Top