Teniske vesti i zanimljivosti

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.408
Andresku dosanjala čudo, postala je šampionka IW


Izvor: Sportklub

Bijanka Andresku osvajačica je Indijan Velsa.
Kanađanka Bjanka Andresku savladala je u finalu Anđelik Kerber koja je u Indijan Velsu bila postavljena za osmog nosioca. Andresku je slavila nakon tri odigrana seta, velike borbe i dva sata i 15 minuta na terenu - 6:4, 3:6, 6:4.

Andresku je tako došla do prve titule u karijeri, a ostvariće i značajan napredak na WTA listi i biće 24. igračica sveta. Na početku godine bila je 178. na planeti.

Andresku je izuzetno hrabro ušla u meč i za to je "nagrađena" brejkom već na startu meča tako što je iskoristila četvrtu brek loptu u prvom gemu.

Nakon toga su obe teniserke bez mnogo muke osvajale svoje gemove što je na ruku išlo Kanađanki koja je tako povela sa 1:0.

Borba je nastavljena i u drugom setu. Kerber je spasla dva brejk lopte u trećem gemu, da bi u narednom iskoristila prvu priliku koja se njoj ukazala i u nastavku seta čuvala tu prednost koja joj je omogućila da uvede meč u treći set.
U odlučujućem delu meča video se umor kod obe igračice, posebno Andresku koja se požalila treneru da je noge bukvalno peku od umora, ali nije odustajala od borbe.

Povela je Kerber sa 3:2 uz prednost brejka, ali su naredna tri gema pripala Andresku koja je dva puta oduzela servis Nemici, povela sa 5:3 i došla u situaciju da servira za meč.

Tri meč lopte je propustila Andresku i na kraju je uz sjajnu promenu ritma Kerber napravila brejk i vratila se u meč i na 5:4. Ali, nije se predala mlada Andresku. Napravila je još jedan brejk, pokazala nam sve prednosti svog forhenda i dočekala velike aplauze i ovacije sa tribina.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.408
Čilić tone sve dublje na ATP ljestvici


Izvor: Sportklub

Najbolji hrvatski tenisač Borna Ćorić ostao je na 14. mjestu najnovije ATP ljestvice koja je objavljena u ponedjeljak dok je Marin Čilić pao tri mjesta na 18. poziciju.
Ivo Karlović je napredovao tri mjesta do 80. pozicije, Viktor Galović je pao jedno mjesto na 199. poziciju, dok je Nno Serdarušić popravio svoj prošlotjedni ranking za jedno mjesto i sada je 295. tenisač svijeta.

Na vrhu ljestvice nema promjena. Prvi je uvjerljivo srpski tenisač Novak Đoković, drugi je Španjoac Rafael Nadal, a treći je Švicarac Roger Federer koji je u nedjelju osvojio rekordni deseti naslov u Halleu.

Najbolje rangirana hrvatska tenisačica na najnovijoj WTA ljestvici je Donna Vekić koja je kao i prošli tjedan na 22. mjestu, dok je Petra Martić, zahvaljujući dobrom nastupu na turniru u Birminghamu stigla do polufinala, napredovala jedno mjesto do 24. pozicije.
Tereza Mrdeža je pala tri mjesta, na 198. poziciju, Jana Fett jednu i sada je 328. tenisačica svijeta, dok je Tena Lukas pala tri mjesta do 341. pozicije.

Na vrhu ljestvice je došlo do promjene. Prvo mjesto je preuzela Australka Ashleigh Barty koja je ovaj vikend osvojila turnir u Birminghamu, a Japanka Naomi Osaka je pala na drugo mjesto. Treće mjesto i ovaj tjedan drži Čehinja Karolina Pliškova.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.408
Veliki povratak Murraya, 'dupla kruna' za Lopeza


Izvor: Sportklub

Španjolac Feliciano Lopez i Britanac Andy Murray osvojili su naslov na ATP turniru u Queen'su, u konkurenciji parova. Oni su u finalu turnira na travi pobijedili Rajeeva Ramu i Joea Salisburyja sa 2:1, po setovima 7:6, 5:7, 10:5.
Meč je trajao jedan sat i 52 minuta, a Lopez je tako kompletirao jako uspješan turnir jer je ranije osvojio naslov i u pojedinačnoj konkurenciji.

Bio je to značajan turnir i za Andyja Murraya, koji se poslije duge pauze zbog ozljede kuka vratio na teren.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.408
Barty do naslova i prvog mjesta na svijetu


Izvor: Sportklub

Australska tenisačica Ashleigh Barty u Birminghamu je osvojila naslov pobjedom nad Nijemicom Julijom Goerges, a tako je postala i prva tenisačica svijeta.
Ashleigh Barty je nakon jednog sata i 28 minuta igre pobijedila Juliju Goerges sa 6:3, 7:5.

To je za Australku šesti naslov u karijeri, a treći od ožujka ove godine, jer je prethodno osvajala Miami i Roland Garros.

Ona će od ponedjeljka biti i prva na WTA ljestvici, gdje će s vrha skinuti Japanku Naomi Osaku.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.408
Fededer deseti put u karijeri najbolji u Halleu


Izvor: Sportklub

Roger Federer pobijedio je Davida Goffina sa 7:6(2), 6:1 te osvojio Halle.
Federer je tako stigao do 10. naslova u Halleu, a 102. u karijeri.
Goffin je svoju šansu propustio u prvom kada je kod 2:2 imao 0:40, no nije uspio napraviti break. Na kraju je prvi set otišao u tie-break gdje mu Federer nije dao šansu. Drugi set počeo je breakom Federer, nakon čega je belgijski tenisač potpuno pao.

Švicarac je tako naslovom najavio Wimbledon gdje će loviti deveti naslov.

Inače, Federer je postao tek drugi igrač u povijesti koji ima dvocifren broj naslova na istom turniru. Prije njego to je uspio samo Rafael Nadal na Roland Garrosu (12), Monte Carlu (11) i Barceloni (11).

Federer je također najstariji pobjednik na Touru od 1977. kada je to uspjelo tada 43-godišnjem Kenu Rosewallu u Hong Kongu.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.408
Federer proradio posle 0:1 za 13. polufinale Vimbldona


Izvor: Sportklub

Švajcarski teniser Rodžer Federer izborio je plasman u polufinale Vimbldona posle velikog preokreta u četiri seta protiv Japanca Keija Nišikorija i tako došao do svoje 100. pobede na najvećem turniru na svetu.
Federer je do trijumfa nad Nišikorijem došao sa 4:6, 6:1, 6:4, 6:4, posle dva sata i 36 minuta igre.

Na taj način, osvajač osam titula na trećem Gren slemu sezone obezbedio je susret sa Rafaelom Nadalom i biće to njihov prvi međusobni susret na Vimbldonu posle 11 godina i velikog finala u kojem je Španac slavio u pet setova.
Nišikori je odlično ušao u meč i tokom većeg dela prvog seta u potpunosti je kontrolisao dešavanja na terenu. Odmah je napravio brejk, a do prve Federerove šanse da mu oduzme servis on je imao jpš četiri da učini isto. Kada se odbranio u šestom gemu, održavao je prednost i sasvim zasluženo osvojio prvi set.
Očekivano, usledio je Federerov odgovor, ali i Nišikorijev izuzetno mali otpor. Švajcarac je napravio dva brejka, a njegov rival je u drugom setu osvojio ukupno osam poena, a potom je podigao nivo igre. Uprkos tome, Federer je bio taj koji je kontrolisao ritam u udarcima, pa je tako i došao do brejka u sedmom gemu, a kada je servirao za set spasao je jednu brejk šansu Japanca, ali je nedugo zatim došao na set od polufinala.

U četvrtom setu švajcarski teniser je konstantno pritiskao Nišikorija, koji nije imao odgovor. U prvih pet gemova Federer je imao četiri brejk šanse i nijednu nije iskoristio, ali je propušteno nadoknadio u devetom gemu, a potom je bez izgubljenog poena odservirao za meč.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.408
Novak Đoković deveti put u polufinalu Vimbldona


Izvor: Sportklub

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u polufinale Vimbldona, savladavši Belgijanca Davida Gofana sa 3:0 u setovima.
Đoković je ostvario 12. vezanu pobedu na Vimbldonu, i na taj način stigao do devetog polufinala na najprestižnijem teniskom turniru. Srbin je do sada izgubio samo jedan set i to u trećem kolu, u duelu sa Hubertom Hurkačem.

Ovo mu je bila šesta pobeda na sedam duela sa Belgijancem. Slavio je za dva sata igre, po setovima 6:4, 6:0 i 6:2.
Presudila je serija Đokovića koja je počela u prvom setu nakon brejka protivnika za 4:3. Od tada je Novak uzeo čak deset gemova zaredom i delovao nezaustavljivo.

Tako je stigao do 70. pobede na Vimbldonu i postao četvrti teniser kome je to pošlo za rukom.

Gofanu je ovo bilo prvo četvrtfinale Vimbldona, i treće na svim Gren Slem turnirima. On će zahvaljujući ovom uspehu napredovati za pet mesta na ATP listi i biti 18. teniser sveta.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.408
Nadal zakazao klasik prvi put posle 11 godina


Izvor: Sportklub

Španski teniser Rafael Nadal pobedio je Sema Kverija u tri seta 7:5, 6:2, 6:2 i obezbedio plasman u polufinale Vimbldona i prvi okršaj sa Rodžerom Federerom na čuvenom Centralnom terenu posle legendarnog finala 2008.
Čovek koji je dva puta slavio na Vimbldonu došao je do brejka već u trećem gemu. Gotovo mirno je proticao set, delovalo je da će ga lako rešiti u svoju korist. Međutim, Kveri se razgoropadio u 10. gemu. Prethodno je spasao dve set lopte Nadala na svoj servis, a potom i u narednom gemu i četvrtu kada je Španac servirao. A onda je napravio brejk i izjednačio na 5:5.
Nada da će možda napraviti senzaciju poput one od pre tri godine kada je izbacio Đokovića, kod Kverija je praktično trajala samo još dva gema. Već u narednom je Nadal iskoristio četvrtu brejk loptu i vratio prednost, a potom u narednom u kom je servirao za meč spasao tri brejk lopte i došao do seta.

Ispostailo se da je to bilo sve od Kverija koji je u naredna dva seta delovao kao izduvan balon, osvojio samo četiri gema, dok je Nadal leteo i došao do novog, sedmog plasmana u polufinale Vimbldona, drugog vezanog.

Protivnik u borbi za novo finale biće mu veliki rival Rodžer Federer, sa kojim se nije sastajao na travi Centralnog terena od čuvenog finala 2008. koje je dobio Nadal. Pre toga sastali su se i u finalima 2006. i 2007. koja je rešio Federer u svoju korist.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.408
Đoković u epskom finalu peti put uzeo Wimbledon


Izvor: Sportklub

Novak Đoković obranio je naslov u Wimbledonu nakon epske borbe protiv Rogera Federera.
Đoković nakon pet sati i dvije minute igre pobijedio je Rogera Federera sa 7:6(5), 1:6, 7:6(4), 4:6, 13:12(3) te tako peti put u karijeri osvojio Wimbledon.

U prvom setu tek smo vidjeli jednu break priliku i to u četvrtom gemu na servis Đoković, no Federer ju nije iskoristio. Odluka je na kraju pala u 13. igri u kojoj je srpski tenisač 3:5 okrenuo u 7:5.

Federer u drugom setu nije dao nikakvu šansu Đokoviću, triput mu je oduzimao servis i dobio s uvjerljivih 6:1.

Samo jednu break loptu vidjeli smo i u trećem setu, što je ujedno Švicarcu bila i set lopta u desetom gemu, no nije ju iskoristio. Opet se otišlo do tie-breaka gdje je slavio Đoković sa 7:4.

U četvrtom setu Federer oduzima servis u petom i sedmom gemu, no onda gubi servis za set, da bi kasnije ipak priveo set kraju sa 6:4.
Đoković je do prvog breaka u meču stigao u šestom gemu petog seta, no Federer mu uzvraća odmah u sljedećem gemu. Novi break vidjeli smo u 15. gemu kada Švicarac oduzima servis Srbinu. U sljedećem gemu Roger je imao dvije meč lopte koje nije iskoristio nakon čega mu Đoković oduzima servis.
Odluka u pobjedniku Wimbledona pala je u tie-breaku petog seta nakon 12:12, gdje se boljim opet pokazao Đoković koji je tako obranio naslov.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.408
Hazarder Medvedev skinuo Đokoviću krunu u Sinsinatiju


Izvor: Sportklub

Najbolji teniser sveta Novak Đoković nije uspeo da se plasira u finale mastersa u Sinsinatiju, pošto je u tri seta poražen od Rusa Danila Medvedeva 3:6, 6:3, 6:3.
Novak Đoković je briljantno odigrao prvi set, dobio ga 6:3 uz minimum grešaka, ali nije slomio upornog Rusa. U drugom setu Medvedev je zaigrao znatno preciznije, a onda je počeo i da rizikuje, ispaljuje asove iz drugih servisa i Đoković nije imao rešenja za njegove servise u druga dva seta. Medvedev je iskoristio ponuđene šanse i napravio tri brejka i sasvim zasluženo plasirao se u treće vezano finale.

Rival u borbi za prvu titulu na mastersima biće mu David Gofan, koji je bio bolji od Rišara Gaskea.
Uvodni deo meča nije doneo previše uzbuđenja, pošto su i jedan i drugi teniser na rutinski način rešavali gemove na svoj servis, pa je rezultat bio izjednačen - 2:2.

Prvi brejk viđen je u šestom gemu i njega je osvojio Đoković. Bio je to najduži gem u dosadašnjem delu meča, ali je Novak uspeo da preokrene situaciju u svoju korist i iskoristi prvu brejk loptu.

Rutinski kompletiranim brejkom, Đoković je došao na korak do osvajanja prvog seta - 5:2.

Medvedev je naredni gem osvojio i time produžio prvi set, ali samo na kratko, pošto je Srbin već u sledećem bez problema došao do vođstva od 1:0 posle tačno 35 minuta igre.
U drugom setu Rus mnogo koncentrisaniji na servisu i uprkos par situacija gde je Đoković imao čak i brejk lopte, uspeo je da sačuva servis i vodi 4:3.

Već u narednom gemu Medvedev dolazi prvi put do 0:30 na servis Đokovića, potom i prve brejk lopte, koju je iskoristio posle odličnog riterna iz bekhenda. Poveo je 5:3 i servirao za set. Bez izgubljenog poena odradio je posao i uveo meč u treći set. Pokazao je da se nalazi u sjajnoj formi, a iako je u dva navrata tražio pomoć zbog bola u ramenu, uspeo je da se izbori za odlučujući set.
Posle prva dva gema, u kojima su serveri bili sigurni, Medvedev u trećem dolazi do brejka i sada je on taj koji kontroliše situaciju i definitivno je momentum na njegovoj strani.

Da stvar bude još gora po prvog tenisera sveta, Rus nije dopuštao ni najmanju šansu da se dođe do brejka. Jako je servirao kako iz prvog, tako i iz drugog servisa i sve je praktično pogađao. Na kraju je treći set i meč završio novim brejkom i došao do velikog trijumfa.
 
Natrag
Top