Teniske vesti i zanimljivosti

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Srbija sa pet nosilaca na Vimbldonu











Izvor:
B92.net







Prvi reket sveta Novak Đoković biće prvi nosilac u muškom singlu na Vimbldonu, a Srbija će pored njega imati još četvoro nosilaca.


17988209844fe19916ad5f2569566144_orig.jpg



Uz Đokovića, među nosiocima u muškom singlu je i Janko Tipsarević, koji je postavljen za osmog.U ženskom singlu, Ana Ivanović je 14. nosilac, dok je Jelena Janković 18.Pored njih, od srpskih tenisera među nosiocima našao se i Nenad Zimonjić, koji je postavljen za šestog u konkurenciji dublova, zajedno sa Austrijancem Aleksandrom Pejom.

Pored njih za sada je sigurno da će u glavnom žrebu biti i Viktor Troicki i Bojana Jovanovski, a šansu kroz kvalifikacije ima i Vesna Dolonc.

U singlu u obe konkurencije lista nosilaca je sastavljena na osnovu poslednjih ATP i WTA listi, a odstupanja ima vrlo malo, zbog povlačenja nekoliko tenisera i teniserki. U dublu ima više odstupanja, pa je tako Zimonjić tek šesti nosilac, iz razloga što u Londonu neće igrati sa Mikaelom Ljodrom, već Pejom.

Prvih deset nosilaca kod tenisera su: Novak Đoković, Rafael Nadal, Rodžer Federer, Endi Mari, Žo-Vilfred Conga, Tomaš Berdih, David Ferer, Janko Tipsarević, Huan Martin del Potro i Mardi Fiš. Kod teniserki to su: Marija Šarapova, Viktorija Azarenka, Agnješka Radvanjska, Petra Kvitova, Samanta Stosur, Serena Vilijams, Karolina Voznijacki, Anđelika Kerber, Marion Bartoli i Sara Erani.

Takmičenje na Vimbldonu počinje u ponedeljak i prenose ćete moći da pratite na televiziji B92. Žreb za sve konkurencije zakazan je za petak.
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Nadal otkazao humanitarni meč sa Đokovićem










Izvor:
Novosti.rs









Španski teniser Rafael Nadal odustao je danas, zbog problema sa povredom kolena, od humanitarnog meča sa Novakom Đokovićem na stadionu Santijago Bernabeu u Madridu.


sp-djokovic-i-nadal_310x186.jpg



Nadal je naveo da mu je potrebna pauza od dve nedelje i da želi da bude spreman za 27. jul i početak Olimpijskih igara u Londonu, Humanitarni meč na stadionu Reala trebalo je da bude održan 14. jula.

- Želim da se izvinim svima, pogotovo navijačima koji su već kupili ulaznice za meč. Nažalost, neću moći da izađem na teren u Madridu. Lekari su mi pregledali koleno i saopštili mi da moram da mirujem narednih 15-ak dana. Već sam započeo tretman koji bi trebalo da mi pomogne - navodi se u Nadalovom saopštenju.

Jedan od organizatora humanitarnog meča bila je i fondacija madridskog Reala.

Nadal je obećao da će se potruditi da humanitarni meč sa Đokovićem bude organizovan čim se ukaže prva sledeća prilika.

Španski teniser nedavno je neprijatno iznenadio svoje navijače i izgubio u drugom kolu Vimbldona od Čeha Lukaša Rosola.
 
Član
Učlanjen(a)
27.08.2012
Poruka
145
[h=1]Zvezde bojkotuju Australijan Open?[/h]
Najbolji svetski teniseri mogli bi da bojkotuju Australijan Open u januaru zbog razmirica oko podele prihoda sa Gren slem turnira.




826955425503b541f643b5240352847_size3.jpg


Teniske zvezde sastale su se u Njujorku pred US Open da bi diskutovalo upravo o tome i postoji mogućnost da oni odluče da igraju na nekom drugom turniru, gotovo sigurno u Dubaiju, ako ne dobiju veći deo prihoda sa četiri Gren slema.

U ovom trenutku, teniseri dobijaju manje od 20 odsto prihoda sa Gren slemova, i prema pisanju australijskih medija, oni su baš Australijan Open izabrali za bojkot jer je po pitanju finansija i geografskog položaja najslabiji Gren slem.

U pitanju, inače, nisu novčane nagrade koje dobijaju pobednici na najvećim svetskim turnirima, već novac koji dobijaju teniseri koji takmičenje završe u ranijim fazama. Na četiri Gren slema ove godine, oni igrači koji su poraženi u prvim kolima prosečno su dobijali oko 18.000 evra.

U poređenju sa tim, Rodžer Federer je za pobedu na Vimbldonu dobio skoro milion i po evra,dok je poraženi Endi Mari zaradio preko 700.000.

Uporedite procenat prihoda koji se odvaja za nagradni fond ili plate u tenisu sa ostalim sportovima. Golfer na PGA turu može da osvoji devet miliona evra. Mislim da 15. teniser na listi po zarađenom novcu svih vremena ima tek nešto više. Kada pogledate, u NBA ligi igračima ide 50 odsto prihoda. Momci, koji zauzimaju mesta od recimo 80. do 1000. na ATP listi zarađuju malo novca i sami plaćaju svoje troškove, što nije slučaj u profesionalnim sportskim timovima. Od ovakve akcije oni će profitirali“, rekao je Rodik.

Vimbldon je jedan od prvih turnira koji je poradio na tom pitanju i povećao je nagradni fond na 26 odsto ove godine upravo zbog igrača koji nisu među desetoricom najboljih na svetu. http://www.b92.net/sport/tenis/vesti.php?yyyy=2012&mm=06&dd=13&nav_id=618126Pre nekoliko meseci o tome je pričao i Janko Tipsarević



(Tanjug)
 
Član
Učlanjen(a)
27.08.2012
Poruka
145
Kim Klajsters rekla konačno zbogom

[h=1]Kim Klajsters rekla konačno zbogom[/h] Izvor B92

Bivša prva teniserka sveta Kim Klajsters stavila je tačku na svoju karijeru u subotu uveče, pošto je u paru sa Bobom Brajanom poražena u miksu na US Openu.



758726904504310dca320b143822231_size3.jpg


Poslednji udarac Belgijanke završio je u mreži, ali uprkos porazu sa 6:2, 3:6, 12:10, od Jekaterine Makarove i Bruna Soareša, na njenom oproštaju nije bilo suza, već samo osmeha.

„Iznenađena sam što sam uspela da se suzdržim, što nisam zaplakala. Mislim da je to još jedan znak da sam donela pravu odluku“, rekla je Klajstersova.

Klajstersova, osvajačica četiri Gren slem titule, pre mesec dana objavila je da će joj US Open biti poslednji turnir u karijeri. Pre poraza u miksu, Belgijanku je prethodno u singlu eliminisala Britanka Lora Robson, koja je tako prekinula njen niz od 22 pobede u Njujorku, gde je osvojila titule 2005, 2009. i 2010. godine.

„Život ide dalje. Sve sam starija, imala sam nekoliko povreda u poslednje vreme, ali to što se povlačim ne znači da ne volim više ovaj sport. Upravo zbog toga sam odlučila da igram i u miksu“, istakla je Belgijanka, „Uprkos porazu, bila je ovo divna noć. Nisam mogla da zamislim lepši kraj“.


233763890504310dd6d073767719644_size3.jpg


Brajan, koji ima 11 Gren slem titula u dublu zajedno sa bratom Majkom, rekao je da bez obzira da li će uspeti da osvoje još jedan pehar sledeće nedelje, šansa da igra sa Klajstersovom je za njega nalepši trenutak koji je mogao doživi u Njujorku.

Posle poraza u miksu, brojne zvezde su preko društvenih mreža poslale poruke Klajstersovoj, za koju kažu da će svima nedostajati.

„Kim, nedostajaćeš mi ti i tvoj osmeh. Voleću te zauvek“, napisala je Serena Vilijams.

„Kim, hvala ti što si tako neverovatna i inspirativna osoba. Svi znaju koliko si ti fantastična teniserka“, napisala je prva teniserka sveta Viktorija Azarenka.
 
Član
Učlanjen(a)
27.08.2012
Poruka
145
Bez Nadala u naredna dva meseca

[h=1]Bez Nadala u naredna dva meseca[/h] Izvor B92

Španski teniser Rafael Nadal odsustvovaće sa terena sigurno još dva meseca da bi se u potpunosti oporavio od povrede kolena.




4276920095044766d212e6283701144_size3.jpg

Nadal nije igrao od poraza u drugom kolu Vimbldona od Čeha Lukaša Rosola, a pod znakom pitanja je i njegovo učešće na završnom Mastersu u Londonu, koji je na programu od 5. do 12. novembra.

Mnogi mediji pominjali su mogućnost da se Nadal vrati na teren za polufinale Dejvis kupa između Španije i Sjedinjenih Država, ali pošto je ono na programu sledeće nedelje, to neće biti moguće.

Nadal je pokidao tetivu levog kolena i od trenutka kada mu je konstatovana ta povreda on je na terapiji, koja podrazumeva posebne lekove, fizičku terapiju i veoma progresivni program rehabilitacije na ojačanju mišića.

„Propustio sam Olimpijske igre i US Openu u poslednjih nekoliko nedelja, a to su najvažniji turniri ove godine na kojima sam zaista želeo da igram. Želim da se vratim na teren, ali pošto imam još nekoliko godina pred sobom, sada je najvažnije da odmorim svoja kolena. Vratiću se kada više ne budem osećao bol. Osećam se bolje posle razgovora sa svojim lekarijama i drago mi je što se vidi napredak i da neću morati na operaciju“, rekao je Nadal.

Nadalov doktor Anhel Ruis-Kotoro će u utorak održati konferenciju za štampu na kojoj će objasniti sve detalje povrede španskog tenisera.
 
Član
Učlanjen(a)
03.08.2010
Poruka
1.037
[h=1]Britanija dobila WTA šampionku[/h] Izvor. B92, Tanjug | NS Teniserka Heder Votson prva je Britanka koja je posle 24 godina uspela da osvoji titulu, pošto je u finalu WTA turnira u Osaki pobedila Čank Kai Čen iz Tajpeha.

745110884507a7b75db5e9087971767_orig.jpg
Britanka je teniserku iz Kineskog Tajpeha pobedila sa 7:5, 5:7, 7:6 (7:4).
Poslednji put kada se neka britanska teniserka radovala u finalu WTA turnira bilo je 1988. godine, kada je Sara Gomer osvojila turnir u Aptosu.
Votson je trenutno 71. igračica na svetu kojoj je do skoro najbolji plasman na nekom WTA turniru bio prolazak u četvrtfinale.

Pre nje šansu da prekine neugodnu tradiciju imala je Laura Robson, ali je ona prošlog meseca izgubila u finalu turnira u Gvangžou.
 
Član
Učlanjen(a)
03.08.2010
Poruka
1.037
Pašanski na korak od titule


Iako se očekivao težak meč protiv razigranog 22-ogodišnjeg Argentinca Pelje, koji igra ovih dana tenis karijere, desilo se suprotno. Boris je pokazao zašto je nekada bio najbolji srpski teniser i održao lekciju protivniku 6-2 6-3 i tako se plasirao u finale 50k+H čelindžera u Rio de Žaneiru. Pašanski je tako došao na korak od devete titule na čelindžerima a protivnik će mu biti sličnog kalibra kao i Pelja. Portugalac Gasto Elias je takođe 1990. godište, trenutno plasiran na 174. mestu ali je u avgustu bio 146, i ono što je najvažnije, igra odlično na ovom turniru. Na putu do finala izbacio je dvojicu mnogo poznatijih zemljaka, Frederika Žila i Žoaoa Souzu.
Pobedom, Pašanski bi se približio 160. mestu što je malo ko očekivao na početku sezone kada je 30-ogodišnji teniser ispao iz Top 400. Pašanski se na ovim pozicijama poslednji put nalazio još početkom 2009. godine.

NETTENIS
 
Član
Učlanjen(a)
03.08.2010
Poruka
1.037
[h=1]I Berdih se kvalifikovao za London[/h] Izvor. B92 | JT Češki teniser Tomaš Berdih šesti je igrač koji se kvalifikovao za završni Masters sezone u Londonu, zahvaljujući tituli u Stokholmu.

183368204150864e739ce2d649472281_orig.jpg

Beta​
Čeh, koji je u finalu tog turnira pobedio Žo-Vilfreda Congu iz Francuske, tako se po treći put zaredom kvalifikovao za London.
Berdih je prošle godine u „O2 Areni“ stigao do polufinala, gde je izgubio upravo od Conge, a ove sezone je imao promenljive rezultate, ali je stigao do četvrtfinala na Australijan Openu i polufinala na US Openu.
U ovom trenutku, teniseri će se boriti za poslednja dva mesta na završnom turniru sezone, ali će se gotovo sigurno još jedno osloboditi, pošto je Rafael Nadal, koji nije odigrao nijedan meč od kraja juna, pod znakom pitanja.

Svoje mesto u Londonu još ranije su obezbedili i Novak Đoković, Rodžer Federer, Endi Mari i David Ferer. Mesta koja vode na završni Masters u ovom trenutku drže Argentinac Huan Martin del Potro i Conga, dok je i Janko Tipsarević u odličnoj poziciji, na devetoj poziciji, zbog izvesnog odustajanja Nadala.

Ipak, konačna lista učesnika biće poznata tek posle ovonedeljnih turnira u Valensiji i Bazelu, odnosno Mastersa u Parizu sledeće nedelje. Mečeve sa tih turnira moći ćete da pratite na televiziji B92.

Završni Masters sezone u Londonu na programu je od 6. do 11. novembra, takođe uz direktne prenose na našoj televiziji.
 
Član
Učlanjen(a)
03.08.2010
Poruka
1.037
[h=1]Ferero se zvanično povukao[/h] Izvor. B92, zvanični sajt | SO Nekadašnji prvi teniser sveta Huan Karlos Ferero penzionisao se posle poraza od Nikolasa Almagra na turniru u Valensiji.

10886530465087a4756f630029163845_orig.jpg
“Ovo je bila vrlo posebna i vrlo emotivna nedelja za mene. Kada sam video žreb, nisam bio srećan jer nisam želeo da igram sa Nikom. koji mi je najbolji prijatelj. Ipak, druga strana medalje jeste da sam poslednji meč u karijeri odigrao protiv važne osobe u svom životu”, izjavio je Ferero, koji je povlačenje najavio sredinom septembra.
“Postoji dobra šansa da ću sledeće godine putovati sa Nikom na neke turnire, možda kao trener”, rekao je Ferero i objasni zašto se povlači iz tenisa:

“Oduvek sam bio pobednik, takmičarski nastrojen i jednostavno sam osetio da toga više nema u meni. Potrebno je mnogo truda kako bih držao korak sa nivoom igre kakav je trenutno. Verovatno sam mogao da igram još neko vrem, ali oduvek sam bio perfekcionista i zato želim sada da stanem”.

Ferero ima 32 godine, u karijeri je od turnira zaradio skoro 14 miliona dolara, a ukupno je osvojio 16 titula. Godine 2003. bio je šampion Rolan Garosa i finalista US opena, kao i prvi na ATP listi.
 
Član
Učlanjen(a)
03.08.2010
Poruka
1.037
[h=1]Istanbul: Kvitova se povukla[/h] Izvor. B92 | SO Češka teniserka Petra Kvitova zbog virusa se povukla sa zvaničnog WTA turnira u Istanbulu.

12994406215087c05256263713474868_orig.jpg
Kvitova je u prvom kolu ‘bele’ grupe izgubila od Agnješke Radvanjske, a njeno mesto na turniru zauzeće Samanta Stosur iz Australije.
Čehinja je ove sezone igrala polufinala u Melburnu i na Rolan Garosu, na Vimbldonu je ispala u četvrtfinalu, a na US openu u četvrtoj rundi. Ove godine osvojila je dve titule, u Montrealu i Nju Hejvnu.
 
Natrag
Top