Telekom 100 odsto naš za 380 mil. €

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]Telekom 100 odsto naš za 380 mil. €
[/h] Izvor: Beta, Tanjug, Novosti

Beograd -- Upravni odbor i Skupština akcionara Telekoma Srbija odobrili su kupovinu 20 akcija koje su sada u vlasništvu grčkog operatora OTE po ceni od 380 miliona evra.

2960487644eed25dbeafd8865203520_640x360.jpg
Korporativni organi su odobrili do sada utvrđene bitne elemente ugovora i cenu od 380 miliona eura za 20 odsto akcija kompanije.
Time su se stekle okolnosti da menadžment Telekoma nastavi da pregovora o samom tekstu ugovora koji korporativni organi treba da posebno razmotre i odobre pre potpisivanja, navedeno je u saopštenju.
Pored toga, na sednici je odobreno zaključivanje ugovora o kreditu za finansiranje dela otkupa akcija, odnosno za delimično refinasiranje poslednje tranše prethodnog kredita kojim je 2007. finansirana kupovina Telekoma Srpske.
[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]Posle otkupa grčkog udela, uslediće i podela besplatnih akcija. Pravo na njih imaju sadašnji i bivši zaposleni "Telekoma", kao i 4,82 miliona građana. Građanima sleduje 15 odsto akcija, a sadašnjim i bivšim zaposlenima 6,52 odsto.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Podsetimo, grčkoj kompaniji OTE i Telekomu Italija 1997. godine prodato je 49 odsto akcija, za oko 1,56 milijardi nemačkih maraka. Italijani su kupili paket od 29 odsto a Grci od 20 odsto akcija, dok je država upravljala sa preostalih 51 odsto. Srbija je, potom, 2003. godine otkupila italijanski paket za 195 miliona evra, a, po svemu sudeći, udeo od grčkog partnera otkupiće u narednom periodu za pomenutih 380 miliona evra.

Pregovori sa grčkom kompanijom započeli su letos, posle neuspelog tendera za prodaju 51 odsto kapitala Telekoma Srbija. Na prodaju se nudio ceo grčki paket uz još 31 odsto kapitala u vlasništvu države Srbije. Tražilo se minimum 1,4 milijarde evra, a pošto jedini zainteresovani kupac, austrijski Telekom nije želeo da plati više od 950 miliona, tender je, posle više "produžetaka" proglašen neuspelim.

Ako je suditi prema ceni plaćenoj za grčki udeo, vrednost celokupnog kapitala srpskog Telekoma je 1,9 milijardi evra. Ali, tržište je to koje će odrediti vrednost ove kompanije. Jer, posle otkupa grčkog udela, Telekom Srbija bi iz zatvorenog trebalo da pređe u takozvano otvoreno akcionarsko društvo, što je osnovni uslov da se njegove akcije kotiraju na berzi.


[h=2]Otkup akcija podići će vrednost Telekoma[/h] Državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić kaže da će otkup omogućiti dodatno jačanje korporativnog upravljanja kompanije i efikasniju realizaciju ambicioznih investicionih planova u zemlji i regionu.
18863842344eed25dc5a9a1024785859_640x427.jpg
Nikezić je istakao da ”vrednost akcija Telekoma ima poseban značaj za građane Srbije kojima će akcije biti podeljene u prvoj polovini 2012.

On je napomenuo da je državni vrh dao instrukciju menadžmentu Telekoma da, u koordinaciji sa Vladom Srbije inicira otkup akcija u vlasništvu OTE neposredno posle nedavno završenog tendera za prodaju 51 odsto akcija Telekoma.

Kako je naveo Nikezić, minimalna cena koju je vlada postavila na tenderu za prodaju 51 odsto akcija Telekoma od 1,4 milijardi evra bila je oko 45 odsto viša od dogovorene cene od 380 miliona evra za otkup 20 odsto akcija u vlasništvu OTE.

Vlada je zadovoljna dosadašnjom saradnjom sa OTE, čije je učešće u upravljanju u prethodnih 14 godina značajno doprinelo modernizaciji kompanije kroz transfer znanja i tehnologija, naročito u oblasti finansija i mobilne telefonije”, istakao je Nikezić.

 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Telekom od danas stoprocentno domaći









Izvor:
Tanjug.rs





BEOGRAD - Grčka telekomunikaciona kompanija OTE danas i zvanično prestaje da bude vlasnik 20 odsto akcija Telekoma Srbija, koji prelazi u stoprocentno domaće vlasništvo, jer će grčkom operatoru biti isplaćena kupoprodajna cena od 380 miliona evra, saznaje Tanjug.


32633.jpg



Tim povodom, danas će u Predsedništvu Srbije biti održana svečana ceremonija prenosa akcija, sa OTE-a na srpski Telekom, u prisustvu predsednika republike Borisa Tadića, premijera Mirka Cvetkovića, a najavljeno je i učešće i generalnog direktora dve kompanije - Branka Radujka i Majkla Camasa.

Prenosom akcija u Centralnom registru, sa grčkog OTE-a na srpski Telekom, država će zadržati 80 odsto akcija, a Telekom Srbija imaće 20 procenata. Za finansiranje otkupa akcija Telekom Srbija je uzeo kredit od 470 miliona evra, od konzorcijuma banaka.

Od ukupne sume tog zajma, 320 miliona evra namenjeno je otkupu 20 odsto akcija OTE-a u korist Telekoma, a 150 miliona evra za refinansiranju postojećeg kredita Telekoma.

OTE i Telekom Srbija su u decembru 2011. godine u Atini potpisali ugovor o preuzimanju 20 odsto akcija grčke kompanije za telekomunikacije, a Upravni odbor i Skupština akcionara Telekom Srbije su polovinom decembra 2011. odobrili tu transakciju.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Milanović: Odakle Srbima za Telekom

[h=1]Milanović: Odakle Srbima za Telekom
[/h] Izvor: B92, SEEbiz

Zagreb -- Hrvatski premijer Zoran Milanović bio je veoma iznenađen informacijom da je Srbija preuzela kompletno vlasništvo nad Telekomom Srbija.


2016955064f21f37a3d1db691765088_orig.jpg
Njega su, naime, hrvatski novinari pitali na konferenciji za novinare šta misli o tome što je Srbija vratila svoj Telekom u vlasništvo države, u kontekstu najavljene prodaje Hrvatske poštanske banke i Kroacija osiguranja.
"Hm, možete li to pojasniti", pitao je Milanović novinarku, a ubrzo je pitao i o kom se iznosu radi. On je zatim rekao da mu je to vrlo neobično jer je Srbija pod aranžmanom sa MMF-om.

"Hm, i kažete da su se Grci povukli. Neobično. Moguće je to. A odakle im novac", pitao je zatim Milanović novinarku, na šta je dobio odgovor da je novac dala banka jer je to profitabilno.

Ipak, kada je došao red da odgovori na pitanje detalje je zaboravio.

"Hrvatska ima dva interesa kad je reč o operaterima a to je da nesmetano rade, plaćaju poreze, zapošljavaju ljude i reinvestiraju dobit i da ne izvlače dobit iz zemlje. Ako već daju otkaz za 500 ljudi onda bi bilo dobro da novim ulaganjima zaposle nove ili te iste ljude", rekao je Milanović dodajući da njegova Vlada neće prodavati budzašto.

 
Natrag
Top