Tekstil u enterijeru – sve što ste želeli da znate

Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
216

Tekstil u enterijeru – sve što ste želeli da znate


tekstil-u-enterijeru.jpg


Kada je u pitanju dizajn enterijera, o tekstilu se često razmišlja tek na kraju. Na tekstil se gleda kao na završni dekor, a ne kao na jednu od ključnih komponenti dizajna u celini. Međutim, u stvarnosti, bez tekstila ne možete da dizajnirate ni jednu sobu, a kamo li nešto više. Zato ovaj tekst posvećujemo upravo tekstilu u enterijeru, i svemu što ste želeli da znate o njemu.

Nadamo se da ćete posle ovog teksta, na tekstil gledati drukčije. Jer, mnogo je onih koji nikada nisu razmišljali o tome koliko tekstil doprinosi toplini svakog doma. Ali hajde da za početak razjasnimo šta je uopšte tekstil u enterijeru.

Dakle, šta sve spada u tekstil enterijera?


stofovi-a-moderna.jpg


U dizajnu enterijera, izraz “tekstil” koristi se zbirno za sve tkane, ili proizvode napravljene od tkanine.
Možda zvuči jednostavno, ali ovi komadi imaju svoju primenu u svakoj prostoriji. Možete ih videti kao deo elemenata dizajna kao što su:

#
jastuci i prekrivači

# ćebad i posteljina

# stolnjaci, salvete, kuhinjske krpe

# tepisi i ostale podne obloge

# peškiri

# zavese i draperije

# zidne tapiserije

# mebl štofovi, i tako dalje.

Zašto je tekstil toliko važan?


spavaca-soba.jpg


Tekstil u velikoj meri pomaže davanju atmosfere prostoru. Zamislite koliko biste se drugačije osećali kada biste stajali recimo u spavaćoj sobi, koja je obložena svilom i somotom, od recimo dnevnog boravka u kome su presvlake najčešće od pamuka i mebl štofa. Kada kupujete tekstil, trebalo bi da uzmete u obzir i raspoloženje koje želite da postignete u svakom prostoru, pa u skladu s tim, odaberete i tkanine.

Takođe, tekstil pomaže da se različiti segmenti prostorije povežu. Ovde dolazi do izražaja paleta boja. Kada birate paletu, najčešće birate jednu ili dve boje, uz dodatak sekundarnih i akcentnih nijansi, koje onda koristite u celoj prostoriji. Obratite pažnju na šare i kombinacije boja u njima, i ne preterujte sa korišćenjem više različitih boja u jednoj prostoriji.

Kako koristiti tekstil u enterijeru


mesanje-sara.jpg


Sada, kada znate šta sve spada u tekstil i zašto je toliko važan za dizajn važeg doma, da vidimo kako se pravilno koristi. U nastavku dajemo listu koja će vam pomoći da započnete.

#1. Koristite tekstil kao inspiraciju

Kao što smo već rekli, o tekstilu se često razmišlja kao o “dodatnoj opremi” u enterijeru, poslednjim stavkama na spisku za kupovinu prilikom uređivanja svog doma. A situacija je, zapravo, suprotna.

Tekstil vam može poslužiti kao inspiracija za prostor, a paleta boja kao baza, na kojoj ćete izgraditi enterijer svake prostorije. Zato, kada prilikom uređivanja neke prostorije niste sigurni odakle da počnete, okrenite se tepihu, stolici koja će vam poslužiti kao akcenat ili čak nekom lepom jastučiću, da biste dobili inspiraciju za ostalo.

zelena-stolica.jpg


#2. Mešajte šare, ali ne i boje


Kada jednom odaberete paletu boja, držite je se. Korišćenje previše boja u prostoriji može učiniti da se osećate nervozno i konfuzno. Međutim, to ne znači da vaša soba treba da bude dosadna. Još uvek možete da dodate mnogo vizuelno zanimljivih detalja u prostor, mešanjem šara. Dakle, potrudite se da koristite više motiva, i čvrstih materijala, koji koriste istu paletu boja.

#3. Slojevitost tekstura

Drugi način da jedan prostor učinite vizuelno zanimljivim je korišćenje tekstila različitih tekstura. Dakle, u ovom slučaju, tekstura se odnosi na osećaj tkanine na dodir. Pokušajte da mešate i uparite različite teksture u celoj prostoriji, ili čak da ih složite zajedno, kako biste stvorili osećaj kontrasta i slojevitost. Jer ista boja će ih ujediniti, a tekstura učiniti zanimljivijim.

A koje se različite tkanine koriste u stambenom enterijeru?


zavese.jpg


Pa, ima ih više, ali recimo ponešto o onom najvažnijim:

#1. Svila

Svila je najelegantnija opcija jer je meka i lepo pada.
Obično se koristi u izradi posteljine, zavesa i presvlaka. Međutim, veoma je delikatna i brzo se gužva, a pritom i zahteva mnogo nege jer ju je lako zaprljati.

#2. Rajon

U pogledu teksture, rajon je sličan svili. Gladak je i mekan, ali čvršći od svile, i takođe se koristi za izradu zavesa i presvlaka.

#3. Pamuk

Pamuk je na listi tkanina jednostavno neizbežan materijal. Prilično je jeftin, jer se lako dobija, pa se koristi za skoro sve. Izradu posteljina, tapaciranje nameštaja, zavese, stono rublje, itd. Zaista je svestran, ali je u poređenju sa svilom, mnogo manje elegantan. Za enterijer se često koriste pamučne mešavine, jer čist pamuk nema dovoljnu čvrstinu.

#4. Poliester

Poliester je veoma čvrst materijal koji se često koristi za unutrašnju dekoraciju.
Jednostavan je za korišćenje, dugotrajan i prilično otporan na prljanje.

#5. Najlon

Najlon je takođe čvrst i izdržljiv.
Veoma često se koristi za tapaciranje nameštaja ili izradu zavesa.

#6. Vuna

Poput svile, vuna je materijal koji lepo izgleda, a domu daje gracioznost i otmenost. Od vune se mogu napraviti divne prostirke, koje ne samo da su meke, već i izgledaju veoma skupoceno.

#7. Somot

Bilo je perioda kada somot nije bio u modi, ali, sada opet jeste, na radost onih koji vole dobar osećaj koji on daje na dodir. Koristi se za izradu prekrivača, zavesa i draperija, kao i podne prostirke, presvlake za nameštaj ili bilo koju drugu vrstu kućnog dekora.

A kako u mnoštvu materijala odabrati pravu tkaninu za svoj prostor?


jastuci.jpg


Sasvim sigurno se nećete odlučiti za jednu vrstu tkanine, a onda je koristiti za ceo svoj dom. Morate uzeti u obzir svoje potrebe za svaku prostoriju, a ne zaboravite i atmosferu koju želite da stvorite. U radnjama koje drže tekstil za enterijer, pogledajte dostupne materijale, što može da vam posluži kao inspiracija za uređenje.

Na primer, ako svoju spavaću sobu delite sa svojim romantičnim partnerom, posteljina od meke svile je jedan od dobrih izbora. Naročito ako se ukombinuje sa udobnim, vunenim tepihom na podu, jer ćete tako stvoriti romantičnu atmosferu u prostoru. Ali, ako imate malu decu, ili možda kućne ljubimce, izbegavajte korišćenje skupih tkanina koje se teško održavaju, a lako prljaju ili cepaju.

Moderni, minimalistički enterijeri


minimalizam.jpg


Poslednjih godina, u modu su ušli minimalistički stilovi u enterijeru, u kojima se koristi mnogo manje tekstila.
S jedne strane, to nije tako loše jer je sve više onih koji su alergični na polen, kućnu prašinu, grinje i mnoge druge alergene koje tekstil može da zadrži u prostoru.

Ovo je razlog zbog koga su se neki ljudi odrekli svega što im nije neophodno, pa tako i mnogih elemenata tekstila u enterijeru, poput tepiha, prekrivača i zavesa. Mnogi su iz istog razloga nabavili i prečišćivače vazduha, ne bi li alergene u svom domu sveli na najmanju moguću meru i držali pod kontrolom.

Ipak, bez tekstila, svaki enterijer deluje pomalo hladno i strano
. Da, održava se lakše, može biti i čistiji, ali i mnogo manje zanimljiv. Ako nemate ovih problema, nemojte se odreći svega. Koristite tekstil umerenije, ali ga ipak koristite, jer zaista ima veliku ulogu.

I za kraj…


tekstil-za-kraj.jpg


Tekstil u enterijeru može veoma lepo upotpuniti i poboljšati projekat dizajna enterijera, a upotreba boja i materijala može rezultirati zaista zadivljujućim prostorom koji oduševljava i inspiriše.
Ključ dizajna tekstila je svest o krajnjem proizvodu, kao i o tehničkim aspektima samog materijala.

Nadamo se da smo uspeli da pojasnimo kolika je važnost tekstila u enterijeru, šta on sve može i na šta sve utiče. Jedno je sigurno, tekstil život u vašem domu čini prijatnijim, pa bez obzira u kolikoj meri ga koristili.

A uređenje svog životnog prostora je ipak lična stvar, tako da je sve što vama odgovara – sasvim u redu. Ali, kao što rekosmo, tekstil pomaže da se od stana ili kuće napravi dom.

A da li vi volite tekstil u enterijeru? Podelite svoje misli sa nama u komentarima.


Autorski tekst: Jelena Todorović

Izvor: SrbijaSpace.rs
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top