__John__Wayne__
LEGEND
Učlanjen(a)
26.09.2009
Poruka
7.369
Tavan u garaži

U svakoj kući u kojoj se dovoljno dugo stanuje, pojavljuju se predmeti kojih se ne želimo lišiti, ali bi ih na neko vreme uspremili na neko manje „vidljivo mesto“. Kad se napune ormari, police, prostori ispod stepenica, balkoni na podu više nema mesta ni za kutijicu. Ako imate tavan, sigurno ste ga već odavno zatrpali (ako nije iskorišćen za stanovanje). Ali, ako imate garažu ili neku sličnu prostoriju kojoj pod ne smete prekriti policama. Evo jednog predloga da „privremeno nepotrebne stvari“ odložite na takvo mesto.

Ovakav tavan možete izgraditi u svakoj malo višoj garaži, koristeći samo svoju veštinu obrade drveta. Jedini posao na zidu bice bušenje rupa za plastične čepove u koje dolaze šrafovi, prilikom pričvršćivanja gotove konstrukcije na predviđeno mesto.

Tavan-u-garazi-002.jpg


Ova platforma za odlaganje duboka je 150cm, a raspon je 270cm. (kolika je širina garaže). Naravno, na isti način možemo napraviti tavan i u bilo kojoj drugoj prostoriji, ali tada treba misliti na nosivost cele konstrukcije, pa i na nosivost zidova. Po pravilu ne bi bilo dobro upuštati se u ovakvu izradu na rasponima većim od 4metra. Treba voditi računa i o budućem opterećenju koje ne sme preći 30kg/m².

Daska koju smo koristili kao glavni nosač preseka je 16x4cm, dok su gredice koje pričvršćujemo na zid 6x3cm. Svi delovi mogu naravno biti i nešto čvršći (deblji), ukoliko već imate neku zalihu drvne građe, ali pri tome nije dobro preterivati, jer bi se moglo dogoditi da ovaj improvizovani tavan na kraju bude masivniji od garaže.Izgradnja delova

Dimezije pojedinih delova koje ovde navodimo odnose se na naš primer. A kako je sasvim neverovatno da i vi imate upravo takvu prostoriju, neka vam ove mere posluže tek ako PRIMER za pravljenje. Pogledajmo, dakle, sta je sve bilo potrebno za izradu ove „gigantske“ police.

Tavan-u-garazi-003.jpg


-dve daske 270x16x4 kao glavni nosači
-dve letve 6x3x164 i 6x3x170
-dve letve od bukovine 6x3x130
-dve letve 6x3x136
-šest letvi 6x3x22
-iverica debljine 18mm, veličine 150x270cm
-tiplovi
-šrafovi
-lepak
-ekseri

1. dve daske 270x16x4cm kao glavni nosači. Pre nego li ih isečete na potrebnu dužinu, DOBRO IZMERITE razmak od zidova do zidova. Daske smeju biti kraće od tog razmaka tek za koji milimetar kako biste ih lakše stavili na predviđeno mesto. Jednu dasku treba pričvrstiti na zid u dnu prostorije, dok će druga, vidljiva, biti oslonjena na bočne zidove.

2. Na obe daske, punom njihovom dužinom, šrafovima i lepkom pričvršćujemo letve preseka 6x3cm, i to na prednju dasku letve dugačke 164cm, a na stražnju letvu dugačku 170cm. Obe lestve trebaju biti spuštene za 6cm od ivice gornje daske na koju su pričvršćenje.

3. Dve letve od bukovine koje ćemo pričvrstiti na bočne zidove neka budu 130cm dužine a preseka 6x3cm.

4. Prednji i zadnji nosač platforme spajaju dve poprečne letve (6x3cm) postavljene na one dugačke letve (164 i 170cm) koje smo već ranije montirali na dasku. Dužina tih poprečnih letvi je 136cm. Da bi se sprečilo uvijanje pod teretom, preporučljivo je postavljanje nekoliko letvi istih dimenzija, kako bi se opterećenje ravnomerno rasporedilo.
Tavan-u-garazi-004.jpg


5. Na bočne zidove treba postaviti dva nosača napravljena od letvi, kako bi se prednja vidljivost daska mogla pouzdano pričvrstiti. Za njihovu izradu potrebno je 6komada dužine 22cm isečenih od letve 6x3cm. Kako napraviti te nosače prikazano je detaljno na slikama.
6. Nakon tačnog sečenja i pričvršćivanja cele konstrukcije na zid, potrebno je još samo nabaviti ivericu (po mogućnosti obostrano furniranu) debljine 18mm, veličine 150x270cm. Ploča, naravno, može da bude kombinovana od nekoliko komada, ali treba pripaziti da se spojevi oslanjaju na poprečne letve.
Tavan-u-garazi-00567.jpg


Montaža

Najvažnije je odrediti visinu na kojoj će biti „tavan“. Bilo bi idealno da visina do donje ivice daske bude 180-190cm, kako bi prostorija ispod platforme bila prohodna. Ukoliko to nije moguće, visinu treba prilagoditi visini automobila ili visini predmeta za koje se unapred zna da će biti smesteni u novom spremištu.
Na svim delovima koji će biti pričvršćeni šrafovima za zidove valja najpre izbušiti rupe za šrafove rezmere 6mm. Na bočnim letvama i na stražnjoj dasci rupe valja bušiti na razmacima od oko 30cm.
Nakon toga stražnja se daska prisloni na zid u dnu prostorije, na visini koju smo unapred odredili. Uz pomoć libele (i barem jednog pomagača) daska se poravna u vodoravni položaj, duž gornje ivice olovkom se po zidu povuče linija, a kroz rupe u dasci mogu se odmah označiti i mesta za bušenje rupa u zidu. U nastavku označene linije na isti se način odedi i mesto za postavljanje letvi na bočne zidove.
Za pričvršćivanje se koriste šrafovi veličine 6mm i 90mm dužine. Plastični čepovi (tiplovi) koji se ubacuju u rupu u zidu moraju odgovarati ovakvim šrafovima. Neka ne budu manji od 8mm.
Tavan-u-garazi-008910.jpg


Nakon postavljanja stražnje daske i bočnih letvi, montiraju se nosači prednje daske. Pri tom treba paziti da se gornji rubovi nosača i letvi nalaze na istoj visini.
Preostaje jos samo polaganje poprečnih letvi i polaganje ploča iverice. Prednji vidljivi rub iverice dobro je prekriti samolepljivom trakom samofixa ili furnirom. Preporučljivo je ekserima pribiti konstrukciju i to na sve četiri strane. Isto tako se i gornji rubovi poprečnih letvi mogu premazati lepilom za drvo neposredno pre polaganja ploče. Taj se spoj može pojačati i ekserima ili šrafovima.


Ako ste ovakvom svom tavanu namenili „dinamičniji život“ uz česte posete i promene sadržaja, biće vam i nezgodno i opasno često penjati se preko raznih sadnuka ili klimavih stolica. Ni stajanje na krovu automobila nije preporučljivo. Očito je, potrebne su merdevine. Ako ste se zasitili stolarskih radova, pođite u neku prodavnicu, pa ih kupite! Ako vas je izrada ovog tavana u garaži tek zagrejala, imamo predlog za izradu merdevina koje će biti u potpunom skladu sa celom ovom konstrukcijom.


Evo sta vam je potrebno:

-dve letve (daske)........debljine 2.5cm, čirine 8cm i dužine za 15cm duže od visine platforme.
-dasčice dimenzije......40x10x2.5cm.......za srednje stepenice ( u našem slučaju pet dasčica)
-dve dasčice................50x10x2.5cm.......za prvi i predzadnji „stepenik“
-jedna dasčica..............40x12x2.5cm......za najvišu „stepenicu“.

Stepenice se postavljaju u razmacima od oko 20cm. Ali, kako ih valja prilagoditi visini merdevina, razmaci neka budu između 18 i 24cm. O visini merdevina zavisi i broj srednjih stepenica.

Izdradu započinjemo rezanjem vrhova bočnih dasaka pod uglom od oko 110°, pazeći da rez na gornjem kraju bude paralelan rezu na donjem kraju.

S unutrašnje strane izdube se utori za stepenice. Utori moraju biti paralelni sa gornjim i donjim kosim rezom, a njihov broj će zavisiti od dužine merdevina. Razmak među njima neka bude 18-24cm. U našem je slučaju napravljeno 14 utora dubokih 1cm. To je najčakše napraviti tako da se testerom zarežu po dva paralelna reza, a drvo izmešu njih odstrani gletom.

Prva i predzadnja stepenica duže su od ostalih. To omobućuje da im se na svakom kraju napravi pero dugačko 5cm i širine 4cm. Krajeve daske izrežemo testerom u obliku slova T, a bridove nastalog pera zaoblimo turpijom ili brusnim papirom.

Tavan-u-garazi-011.jpg


U sredini utora koji smo izdubili u bočnim stranicama lestvi izbuše se po dve rupe, a zatim se spoje u jedan otvor pomoču dleta. Kako taj otvor mora biti dovoljno veliki da bi se u njemu ubacio pero stepenice (4x2.5cm), za bušenje rupa najbolje će poslužiti krunska testera.

Rupu dimenzije 15mm treba izbušiti i u svakom peru, ali na udaljenost od 23mm od kraja. U tu rupu nabiju se nakon sastavjanja skošeni klinovi koji će celu konstrukciju dobro stegnuti.

Sve ostale stepenice pričvršćuju se lepljenjem i drvenim čepovima veličine 10mm.

Najviša stepenica je šira od ostalih (12cm) kako bi sprečila klizanje i pad merdevina. Zato je važno da se ona uvek nalazi malo iznad ivice platforme.
 
Član
Učlanjen(a)
06.10.2010
Poruka
9
ja sam ovo odradeo sa gradjevinskom skelom i bas se fleksibilno a i lako se demontira ako treba u garaze da udje neki kombi ili tako nesto
 
Natrag
Top