Tašmajdan kao veliko saće

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Tašmajdan kao veliko saće

Politika 02.10.2010 10:47



Uz sadnju aleje medonosnog drveća, u parku kraj crkve svetog Marka počela 36. velika izložba pčelinjih proizvoda i opreme, u kojoj učestvuje 180 izlagača

„Kad bi pčele iščezle, čovečanstvo bi nestalo u roku od četiri godine”, spazio je davno Ajnštajn značaj ovih insekata za čoveka. Da male leteće radilice ne budu zbrisane sa lica zemlje, doprinose i pčelari širom Srbije. Njih 180 izložilo je svoje proizvode i opremu na 36. velikoj izložbi „Pčelarstvo Tašmajdan 2010”, otvorenoj juče u ovom parku.
Med, mleč, medenjaci, propolis, medovina, medovača, preparati za srce, prostatu, bronhije – nema šta nema na štandovima oko crkve svetog Marka. Biće tu do nedelje, svakog dana od osam do 19 časova. Nemoguće je ne primetiti ih, jer je prostor na kome su izložene slatke đakonije okićen zastavama organizatora – „Beogradskog udruženja pčelara” i Društva pčelara „Beograd”. U ovom drugom „esnafu” kažu, a šetnja među tezgama potvrđuje, da su izlagači većinom prihvatili da med nude po ceni od 500 dinara, u proseku. Prodavci u neobaveznom razgovoru govore da je to više nego ranije, jer je loša godina prepolovila prinos bagremovog meda.
(/Slika2)Ima ga ipak u ponudi, kao i cvetnog, livadskog, suncokretovog... Izlagači iz svih krajeva zemlje – Svrljiga, Rume, Homolja, Knjaževca, Kamenova, Užica i drugih mesta – nude i ostale pčelinje proizvode po popularnim cenama. Kesica medenjaka može da se nađe već za 80 dinara, a malo pakovanje polena staje 150, koliko i propolis kapi. Za sedam deci rakije od meda treba izdvojiti do 700 dinara, a za bocu medovine – 500.



 
Natrag
Top