Talasoterapija

Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
Talasoterapija





Talasoterapija je primjena prirodnih fizikalnih i kemijskih čimbenika mora i primorja u liječenju.
Tri kompleksa omogućuju terapijsko liječenje. Aerosolski kompleks sadrži u zraku aerosole borovih šuma, lavande, četinjače, joda, fluora, natrijeva klorida. Djelovanje temperature zraka, brzine vjetra, vlažnosti i toplinsko zračenje Sunca čini termičko-higrički kompleks. Treći kompleks je aktinički kompleks koji obuhvaća zračenja koja dolaze od Sunca i imaju veći učinak zbog refleksije zraka od površine mora.
Promjene unutar organizma su povećanje hemoglobina, poboljšanje apetita, povećanje broja crvenih krvnih stanica i poboljšanje metabolizma.
Stvaranje vitamina D omogućuje sunčanje zato se provode sunčane kupke, koje još izazivaju i biokemijske i metaboličke promjene. Za poboljšanje plućne ventilacije i pozitivnog utjecaja na respiratorni sustav provode se zračne kupke, pod tim se podrazumjeva udisanje morskog zraka. Primjenjuju se hladne morske kupke koje rashlađuju organizam i potiču bolju cirkulaciju. Tople morske kupke se primjenjuju u zagrijanim bazenima u kojima se može provoditi medicinska gimnastika što omogućuju bolji i brži oporavak.
Talasoterapija mora trajati dulje od aklimatizacije što znači da mora trajati više od 28 dana. Dobri rezultati su dobiveni i primjećeni kod kroničnih reumatskih bolesti, respiratornih bolesti, kardiovaskularnih bolesti, kožnih bolesti i posttraumatskih stanja.
Provodi se u zdravstvenim ustanovama na području cijele obale Jadrana pod nadzorom medicinskog osoblja. Može se kombinirati s fizikalnom terapijom za što bolje i brže oporavljanje. Jednim dijelom svi koristimo blagodati talasoterapije kada individualno odlazimo na ljetovanje na more.
Talasoteraoiju možemo kombinirati i sa psamoterapijom.
PSAMOTERAPIJA je terapija primjenom toplog pijeska u terapijske svrhe. Temperaturu pijeska treba konstantno nadzirati i čitav postupak stručno pratiti, jer uzrokuje obilno znojenje što može dovesti do dehidracije i ostalih neželjenih nuspojava.




Izvor:fizioterapeut-rijeka.com
 
Natrag
Top