Talas protesta zahvatio i Hrvatsku

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Talas protesta zahvatio i Hrvatsku

Zagreb -- Više hiljada radnika okupilo se u centru Zagreba na neočekivano masovnim demonstracijama protiv vladine politike i mera štednje.


11077791635076c40294f36752069864_orig.jpgPrema procenama, u šetnju glavnim gradskim ulicama krenulo je oko deset hiljada nezadovoljnih radnika, a pojedini mediji u hrvatskoj izražavaju začuđenost što je protest uspeo u ovolikoj meri.

I organizatori su poručili da je "sada jasno da je nakon Grčke i Španije i u Hrvatskoj moguće masovno okupljanje". Jedan od razloga za protest je raskidanje kolektivnih ugovora u javnom sektoru.

"Hrvatska nije Španija, ni Grčka, hrvatska javna potrošnja najmanja je u Evropi. U skandinavskim zemljama se sto godina uređivala demokratija, red ulice, red pregovora. Hrvati nisu skloni izlasku na ulicu, čekaju da drugi reše njihove probleme. Ali dođite i sledeći put, pripremićemo im štrajk", najavio je jedan od lidera protesta Vilim Ribić, prenosi "Večerrnji".

Na čelu kolone bio je transparent "Izdali ste", a ističu se i poruke "Profiti privatni, gubici zajednički. To je stvarnost koju nam nude", "Nama smanjujete primanja. Zar smo mi izazvali krizu", "Plan 2 - upropašćena prosveta, pokrenuta Hrvatska u ponor", kao i "Ružan san - nova vlast, stara priča".

"Za tri godine odrekli smo se milijardi kuna naših prava, a da li se zbog toga otvorilo jedno radno mesto? Ko je profitirao? Radnik nije. Već četiri godine smo u krizi, ništa se ne dešava, a najavljuju deceniju stagnacije. To znači da ćemo imati bedne penzije, a deca neće moći da nam pomažu jer neće imati posla. Mladi ljudi sa fakultetima će zaboravljati svoja znanja i to će biti uništene generacije i demografska katastrofa", rekao je Ribić.

Lideri sindikata oštro su kritikovali vladu koju predvodi Socijaldemokratska partija (SDP), ocenjujući da je ta stranka izdala socijaldemokratiju i da vodi neoliberalnu politiku.

"Smanjuju nam se plate, režu prava, ucenjuju nas, pokušavaju slomiti", poručuju sindikati.

Podsetimo, kako su tromesečni sindiklalni pregovori završili raskidanjem kolektivnog ugovora, a nepopustljivi sindikati već su tada najavili proteste, ali i štrajkove i moguće tužbe.

Matica sindikata u Zagrebu organizuje proteste protiv Vladine politike štednje i rezova za zaposlene u prosveti i zdravstvu.

Nezadovoljni otkazivanjem kolektivnog ugovora i smanjenjem prava prosvetari i deo medicinara izlazi na ulicu.

Podsetimo i u Srbiji su proteklih desetak dana najavljivani masovni sindikalni protesti, a predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović dao je nakon prvooktobarskih "PDV poskupljenja" rok Vladi od 15 dana da vrati cene osnovnih životnih namirnica.

Orbović je najavao da ukoliko Vlada to ne učini sindikat će pozvati građane na masovne proteste.


Izvor:
B92.net
 
Top