Talas poskupljenja od početka juna

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Talas poskupljenja od početka juna










Izvor:
Blic.rs








Poskupljenje nekih proizvoda mlekare “Megle” za dva do 10 odsto najnovije je u nizu povećanja cena raznih artikala u ovom mesecu, među kojima su i meso i mesne prerađevine, jestivo ulje, bezalkoholna pića i sokovi. Od ponedeljka će potrošače u trgovinama sačekati i nove cene bezalkoholnih pića više za dva do 12 odsto, a do kraja juna i nekih mesnih prerađevina i to od šest do devet procenata. Ovog meseca poskupelo je i jestivo ulje, od pet do devet odsto.


251948_mleko-foto-mladen-surjanac_f.jpg



Sokovi su poskupeli za četiri odsto. Ekspert Privredne komore Srbije Vojislav Stanković kazao je da je poskupljenje jestivog ulja pred žetvu suncokreta i soje postalo tradicija, iako za to nema osnova.

- Prerađivači podignu cene svake godine - kazao je Stanković, koji je savetnik predsednika PKS za poljoprivredu. On je podsetio da je ove godine suncokretom i sojom zasejano po 160.000 hektara, istakavši da se očekuje prosečan prinos od 2,3 do 2,5 tona po hektaru.


- To će obezbediti domaće potrebe koje iznose 11,3 litra po glavi stanovnika godišnje i značajne količine ulja za izvoz - naglasio je Stanković. Kako je ocenio, “ovo sve što se radi, radi se čisto da se trošak otkupa prebaci na teret potrošača”.


Početkom juna smrznuta testa poskupela su tri odsto, mlečni namazi i prilozi za osam, a pivo pet procenata, dok su cene bezalkoholnih pića uvećane četiri odsto...
 
Natrag
Top