Talas poskupljenja kreće danas

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Talas poskupljenja kreće danas


Građane tokom marta očekuje novi talas poskupljenja u maloprodaji. Proizvođači i uvoznici dostavili su trgovcima nove cenovnike po kojima će do kraja ovog meseca poskupeti: ulje, kućna hemija, kozmetika, sveže mleko, neke vrste jogurta, keks, začini, džemovi, praškasti proizvodi i alkoholna pića. Niže cene građani mogu da očekuju jedino kod suhomesnatih proizvoda.

17424_0811-ulje-foto-m-josida_f.jpg


Ulje poskupljuje jer su proizvođači ukinuli akcijski popust


Najavljena poskupljenja u maloprodaji će, posle jučerašnjeg poskupljenja struje i pretplate za kablovsku televiziju SBB, biti značajan udarac na kućni budžet građana.

Prema rečima trgovaca, proizvođači i uvoznici nove cenovnike počeli su da im dostavljaju tokom januara, a njihova primena kreće od danas ili najkasnije krajem marta.

- U radnjama će već danas poskupeti „Bambijev“ plazma keks, kao i proizvodi kompanije „Henkel“, među kojima su prašak za veš „meriks“, sredstva za čišćenje wc šolje „bref tornado“ i „mer sanit“, kao i njihovi sapuni - kažu u „Intereksu“.

Od 8. marta, kažu, kreće primena novih cenovnika za sva alkoholna pića koje uvozi „Pernord Rikard“ (npr. viski „balantajns“), a od polovine marta nove cene važiće i za sve proizvode „Nivee“, „Podravke“, „Dr Etkera“, ali i za većinu proizvoda „Prokter i Gembla“, među kojima je i prašak za veš „arijel“.

- Kada su u pitanju osnovne životne namirnice, potrošači treba da očekuju poskupljenje „Imlekovog“ jogurta „fit“ i svežeg mleka mlekare „Somboled“, koje je zakazano za drugu polovinu ovog meseca. Kao što je i najavljeno, do korekcije cena doći će i kod ulja. Juče smo od kompanije „Invej“, koja proizvodi ulje „vital“ i „sunce“, dobili obaveštenje da se za količine koje će se trebovati od 1. marta pa nadalje trgovcima ukida akcijski rabat. To znači da će ulje „vital“, umesto pređašnjih 78,50, ubuduće koštati 88,50, a ulje „sunce“ umesto 76,50 koštaće 81,50 dinara po litru - kažu u „Intereksu“.

Obaveštenja uljara o ukidanju akcijskog rabata juče su stigla i u „Delta Maksi grupu“.

- Nama su obaveštenja o ukidanju rabata dostavile uljare „Invej“ i „Banat“, ali mi zasad nećemo menjati cene ulja - kažu u „Maksiju“.

U uljari „Banat“ iz Nove Crnje objašnjavaju da su na ukidanje akcijskog rabata oko pet odsto bili prinuđeni zbog skoka cena energenata, kao i velikog pada vrednosti dinara.

- To međutim ne znači da smo podigli cene. Naprotiv, naše proizvođačke cene su iste, samo su rabati koje smo odobravali trgovcima ukinuti - kažu u „Banatu“.

Iako su se ovih dana mogle čuti najave da bi u narednom periodu moglo doći i do korekcije cena šećera, do toga, kažu u šećeranama, ipak neće doći.

- Cena šećera zavisi od mnogo faktora, a pre svega od ponude i traženje. Iako bismo mi voleli da se cena poveća, od poskupljenja zasad nema ništa - kaže za „Blic“ Vladimir Bubonja, predsednik Upravnog odbora kompanije „Sunoko“.

Ne bi trebalo da bude ni poskupljenja brašna.

- Zasad nemamo u planu dizanje cena. Smatramo da nije pravi momenat jer je svakako ponuda veća od tražnje, te bi bilo kakvo poskupljenje dovela do kontraefekta. Da li ćemo i kada korigovati cene, zavisi od kretanja na tržištu, koja ćemo pratiti - kažu u kompaniji „Žitko“.

Jedino pojeftinjenje koje građani mogu očekivati, kažu trgovci, jeste pojeftinjenje suhomesnatih proizvoda usled pada cena svežeg mesa.


Izvor: Blic
 
Natrag
Top