Taksisti odsad pod kontrolom gradova

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Taksisti odsad pod kontrolom gradova


Skupština Srbije je promenila Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju, pa dozvole sada daju i cene vožnje određuju lokalne samouprave.

v205214p0.jpg



Izmenama zakona utvrđeno je da auto-taksi prevoz mogu obavljati pravna lica i preduzetnici čija je pretežna delatnost auto-taksi prevoz putnika, koji su registrovani u Registru privrednih subjekata i imaju odobrenje nadležnog organa lokalne samouprave za obavljanje auto-taksi prevoza putnika.

Prema rečima predlagača, izmene bi trebalo da otklone poremećaje u unutrašnjem saobraćajnom tržištu i spreče nelegalno obavljanje prevoza.

Taksi prevoz može se obavljati samo na teritoriji opštine, grada ili grada Beograda, za koju auto-taksi prevoznik ima važeće odobrenje.

Izmenama zakona proširena su ovlašćenja organa lokalne samoprave u pogledu donošenja odluka koje se odnose na određivanje autobuskih stajališta.

Propisano je i da cena prevoza po putnom kilometru ne može biti niža od propisane od strane nadležnog organa.

Utvrđeno je da linijski prevoz putnika može obavljati privredno društvo ili drugo pravno lice koje je vlasnik najmanje tri registrovana autobusa.

Vanlinijski prevoz putnika, osim auto-taksi prevoza, može obavljati prevoznik koji je vlasnik najmanje jednog registrovanog autobusa.

Izmenama je predviđeno da se za određene prekršaje novčana kazna naplaćuje na licu mesta i promenjen je raspon propisanih novčanih kazni za privredne prestupe i prekršaje.

Prema rečima predlagača, izmene zakona usaglašene su sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja i evropskim standardima.

(Beta)
 
Natrag
Top