Taksiraju i vozila stara 20 godina

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]Taksiraju i vozila stara 20 godina[/h] Izvor: Novosti



Beograd -- Od ukupno 7.128 registrovanih taksi vozila prestoničkim ulicama patrolira 508 automobila koji su stariji od 20 godina.

20962472904fb21066adeae625130538_orig.jpg


Među veteranima najviše je "zastava" - gotovo svaki treći. Sa oko 50 vozila grupiše se još i "mercedes".
Da li ih se stide ili ne, tek taksi udruženja vozila iz najniže kategorije retko kada šalju na pozive iz pozorišta, hotela i restorana.
[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]Taksi se u Beogradu deli na tri kategorije - "luks", "prva" kategorija i "druga" kategorija. "Luks" automobili su oni koji spadaju u grupu više srednje klase, odnosno imaju prtljažnik zapremine veće od 400 litara, a osovinsko rastojanje im je veće od 2,5 metara. Prestonicom patrolira oko 4.000 vozila "luks" klase, dok je u prvoj klasi oko 2.500 automobila.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
A da se ovi taksisti osećaju potpuno diskriminisano postarali su se na Aerodromu "Nikola Tesla" gde je vozilima koja ne pripadaju "luks" kategoriji ulaz - zabranjen.

Ali, diskriminacija "veterana" u velikom broju slučajeva je - opravdana. Klijenti se bune kada im na poziv stigne "zastava" iz 91. godine.

"Ako ne žure traže da im se pošalje drugo vozilo. A ako žure negoduju, ali, ipak uđu" , kaže Jurica Pavlović, vozač "floride", starije od 20 godina.

U "Beogradskom taksiju" kažu da su u njihovom pogonu samo četiri vozila starija od 20 godina kao i da su doneli odluku da na ekskluzivna mesta od 1. juna njih više ne šalju.

"Gledaćemo da u skorije vreme i ta četiri vozila budu zamenjena novima" , kaže Zlatan Zlatanović iz ovog udruženja.

A da bi mogao na ulicu sa vozilom starijim od 20 godina, taksista mora dva puta godišnje da ode na estetski pregled. Jedan od problema je i ugrađivanje klime.

"Sva vozila koja su u sistemu auto-taksi prevoza moraju da imaju klima uređaj na vozilu, a ona koja to nemaju, što je slučaj sa starijim vozilima, moraju da ugrade klima uređaj u vozilo najkasnije do 1. maja 2013. godine" , upozorava Mark Čuturilo, načelnik sektora za taksi usluge.

 
Natrag
Top