Taksi u Beogradu najskuplji

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.292
Taksi u Beogradu najskuplji

Večernje novosti 18.11.2010 12:02Cene taksi prevoza od aerodroma znatno veće u Beogradu nego u drugim evropskim metropolama

FIKSNA cena taksi prevoza od aerodroma, koja će narednih dana zaživeti i u Beogradu, postoji u većini evropskih gradova. Međutim, srpska prestonica kada je cena u pitanju i nije se baš ugledala na pojedine metropole Starog kontinenta. U Budimpešti, Pragu ili recimo Rimu, ovakav vid javnog prevoza daleko je jeftiniji nego u našem gradu.
Ubuduće, putnici koji slete u našu vazdušnu luku ukoliko žele da se prevezu taksijem moraće, zavisno od dela Beograda u koji idu, da izdvoje od 1.500 do 7.000 dinara. Sudeći po našoj kupovnoj moći, ali i cenama u drugim evropskim gradovima, izgleda da je preskupo.
BUDIMPEŠTA: Zone sa fiksnim cenama uvedene su 2006. godine, ali prevoz obavlja samo jedna firma, koja je pobedila na gradskom konkursu ("Zona taksi"). Taksisti mogu, u dogovoru sa gradskim vlastima, samo jednom godišnje da menjaju cene. Najjeftinija vožnja staje 16 evra, a najskuplja u četvrtoj zoni 20 evra.
PRAG: U prestonici Češke postoji čak 12 zona. Za prevoz taksijem u blizini aerodroma treba izdvojiti 6,5 evra, do centra grada potrebno je izdvojiti 20 evra, a nijedan taksista ne može da naplati više od 43 evra.
RIM: Od aerodroma Ćampino do centra grada 30 evra, dok je od vezdušne luke Fjumićino do iste destinacije potrebno izdvojiti 40 evra. Ali, mnogi taksi vozači ne poštuju fiksne tarife, pa su žalbe turista učestale.
MALTA: Taksi vozi preko celog ostrva sa aerodroma, a unapred su utvrđene cene i istaknute svuda na aerodromu. Čak i karte za taksi mogu da se kupe unapred. Cene se kreću od 11 do 34 evra.
OSLO: U glavnom gradu Norveške postoji, kao i u Beogradu, pet zona sa fiksnom cenom od aerodroma "Gardermoen". Najjeftinija 69 evra, a najskuplja 103 evra. Centar grada se nalazi u trećoj, "zelenoj" zoni, i cena je 690 kruna - 85 evra.
EDINBURG: Fiksna cena prevoza u tri zone uvedena je 2008. godine. Do centra grada je cena 14 evra, iz najudaljenijih mesta 25 evra. Pre uvođenja zona, cene su bile skoro duplo veće.
ĐIRONA: Većina lou-kost letova za Barselonu sleće na aerodrom Đirona-Kosta Brava, odakle taksi vozi ka šest zona. Recimo do centra Đirone potrebno je izdvojiti 22 evra, do letovališta Ljoret del Mara plaća se 46 evra, do Barselone 120 evra.

DOBAR PRVI KORAK
PREMA rečima Zlatana Zlatkovića, direktora i vlasnika "Beogradskog taksija", iako je trenutno možda malo skuplje, to je dobar korak da se reši trenutna situacija sa naplatom prevoza od aerodroma. - Ovo je bio jedini put da se napravi kompromis kako bi se trenutna situacija na aerodromu rešila - kaže Zlatković. - Ranije su pojedini putnici do centra grada plaćali i po 6.000 dinara, a sada će tačno znati koliko će ih koštati. Zlatković ističe da je on bio za to da predviđene cene po zoni budu maksimalne koje se mogu naplatiti, a u slučaju da taksimetar pokaže manje, onda se ne bi naplatila fiksna cena. 
Top