Šta je novo?

Takse na krilima

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Takse na krilimaVest da je nacionalni avioprevoznik spremno dočekao odluku EU i svojim putnicima za putovanje ka zemljama šengenskog sporazuma ponudio karte po simboličnim cenama, tačnije za 19 evra u jednom smeru, i te kako je prijala mnogima koji su, i u vreme besparice, poželeli da vide evropske metropole. I u samom “Jatu” kažu da je interesovanje putnika za kampanju “Evropa za sve nas” izuzetno veliko. Ali, kada se sve “stavi na papir”, kod većine će splasnuti želja da leti za Evropu.

Jer, sama karta je tek deo cene leta, koja se “nazida” taksama. Uz cenu prevoza putnici moraju da plate i aerodromsku taksu, takozvanu ipsilon kju i taksu za izdavanje karte. Tako se cena karte za povratno putovanje do, primera radi, Pariza, sa početnih 38, “nadziđuje” na ukupno 196 evra. U odnosu na regularnu najjeftiniju cenu karte, koja sa taksama iznosi 297 evra, putnicima u džepu ipak ostaje “stotka”.

Najjeftinija varijanta u ovoj promotivnoj kampanji “Jata” je Solun. Na avioprevoz odlazi 38 evra, aerodromska taksa u Beogradu je 16,5 evra, a bezbednosna taksa četiri i po evra. Naknada za solunski aerodrom je 22 evra. Na sve to treba dodati i takozvanu ipsilon kju, odnosno taksu na gorivo, koja za tu destinaciju košta 38 evra, a trošak izdavanja karte je 12 evra. Inače, najniža regularna cena karte do Soluna je 150 evra. Najskuplja povratna karta je - za Pariz. Uz cenu avioprevoza od 38 evra i aerodromsku i bezbednosnu taksu u Beogradu, treba dodati i taksu u Parizu koja iznosi 42,89 evra. “Ipsilon kju” za ovu destinaciju je 64 evra, a trošak izdavanja karte je 30 evra.

Kontrola cena

Nacionalni avioprevoznik ukinuo je “ipsilon kju” taksu za čarter letove, ali su turističke agencije tek posle pisanja “Novosti” korigovale cenovnik.

- To je deo jednog šireg pitanja kontrole naših cena na tržištu - kaže za “Novosti” Srđan Radovanović, generalni direktor “Jata”. - Imamo loše zakonodavstvo kada je reč o cenama i zaštiti potrošača. Naše karte prodaju razne dilerske mreže i agencije, po ko zna kojoj ceni, i onda prikazuju da je “Jat” skup. Kontrola cena je šire pitanje, ali ćemo to raščistiti do početka letnje sezone.

Izvor: Večernje novosti
 
Poslednja izmena:
Top