TAKO SE TO RADI Srušen divlji objekat posle ogorčene borbe s bahatim investitorom

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
TAKO SE TO RADI Srušen divlji objekat posle ogorčene borbe s bahatim investitorom
Blic
Istrajni stanari iz Kneza Višeslava 38, uz pomoć javnosti i gradskih službi, dobili su bitku sa investitorom i radnicima koji su ignorisali zabrane radova i nelegalna građevina u dvorištu je konačno porušena.

509922_nelegalna-gradnja-pre-01rasfoto-bosko-karanovic_f.jpg

Investitor nelegalno sagradio 40 kvadrata...
Da epilog bude zanimljiviji, objekat od oko 40 kvadrata je srušio - sam vlasnik. Radnici su uporno zidali i posle svih zabrana inspekcija, ali im je vlasnik na kraju naredio da sruše objekat da bi izbegao troškove koje bi svakako snosio da mu je opština srušila objekat.

- Drago mi je da je vlasnik shvatio da mu se ne isplati nelegalna gradnja i da je sam pristupio rušenju - kratko je prokomentarisala Zagorka Panić, gradska sekretarka za inspekcijske poslove, prva koja je rešila da se uhvati u koštac sa divljom gradnjom.



509921_nelegalna-gradnja-foto-poslao-citalac-1_f.jpg

...i na kraju sam morao da ga sruši


Koliko je istrajna u nameri, govori i činjenica da je to prvi put da je neka gradska vlast rešila da popiše sva gradilišta i utvrdi se koliko ima bespravne, a koliko legalne gradnje. Zagorka Panić smatra i da građevinski inspektori treba češće da idu na teren da bi se nelegalna gradnja osujetila još na početku.



Stanari iz Kneza Višeslava 38 su još u decembru upozorili opštinu Čukarica da im se u zajedničkom dvorištu gradi objekat bez dozvole. U međuvremenu je vlasnik uspeo da kompletno izgradi 40 kvadrata, postavi krov i fasadu. Komšije su onda alarmirale i medije i druge službe.



- Kao gradska sekretarka poslala sam urgenciju opštinskoj građevinskoj inspekciji da se što pre izvrši rešenje. Na tom primeru vidimo kako uz bolju koordinaciju svih nadležnih možemo biti efikasniji u sprečavanju nelegalne gradnje - kaže Zagorka Panić.



Radnici firme “Dankom” su u petak porušili krov koji su postavili nekoliko dana ranije, a pre dva dana srušeni su i zidovi.



Koliko je vlasnik bio uporan u tome da proširi stan, govori i to što su opštinski inspektori četiri puta pečatili gradilište narandžastom trakom, ali su je radnici, i pored upozorenja, kidali i nesmetano gradili dalje. Vlasnik je, ipak, proteklog vikenda shvatio da ne može da gradi bez dozvole, pa se odlučio da ispravi grešku.


Panić: Bolja saradnja sa policijom

Gradska sekretarka za inspekcijske poslove Zagorka Panić nedavno je najavila da će ubrzo početi rušenje nelegalnih objekata koje je popisala inspekcija, kao i da je dogovorena bolja saradnja sa javnim tužilaštvom i MUP-om da bi se utvrdilo ko su investitori. Sva aktivna gradilišta u 10 opština su popisana u junu. Utvrđeno je da su od 754 aktivna gradilišta, 302 u nadležnosti grada, a 451 u nadležnosti opština. Na 84 gradilišta nije evidentiran investitor, a gradi se bez dokumentacije.
 
Natrag
Top