Tajne službe dobile oruđe za ucenu

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Skupština ugrožava građane
Tajne službe dobile oruđe za ucenu

Ž. Jevtić | 19. 06. 2010. - 00:02h

Zakon o elektronskim komunikacijama ne samo što BIA daje mogućnost da zna ko se kada sa kim čuo već omogućava službi da kreira komunikaciju građana. Stručnjaci upozoravaju da se to i te kako može zloupotrebiti jer „BIA može napakovati šta poželi“. Odredbe zakona praktično omogućuju službi i praćenje građana bez sudskog naloga.

Scenarija na koje sve načine BIA može zloupotrebiti odredbe zakona o elektronskim komunikacijama ima na desetine. Neki su poput filmskog scenarija, a stručnjaci ih uopšte ne isključuju jer u Srbiji služba još vuče repove iz prošlosti u kojoj je bila zloupotrebljavana, Zakon o BIA je katastrofalan i nema adekvatne kontrole rada. Jedan stručnjak daje za „Blic“ primer: Moguće je kreirati komunikaciju određenog lica koja bi se u jednom trenutku upotrebila protiv njega.
- Obezbedi se da to lice bude pozivano, primera radi, 15 puta sa nekog broja i dovoljno je da se ostvari samo ‘pogrešili ste broj’. Taj broj se daje, na primer, kriminogenom licu. Tokom postupka ispostavi se da je održavana intenzivna komunikacija - navodi naš sagovornik.

BIA će ubuduće imati pravo da gleda i ko kakve sajtove na internetu posećuje. Kako kaže naš sagovornik, osim zloupotrebe informacije, to mogu biti i sajtovi škakljivog sadržaja. Licu kome se želi nešto napakovati može se namestiti i neka „delikatna kupovina koja se registruje“. Problem zakona o elektronskoj komunikaciji jeste i u činjenici da BIA ne samo što ima pravo na listing već preko telefona zna i ko je gde i kada bio. A to je praktično praćenje za koje ne postoji dozvola suda.


Advokat Boža Prelević, predsednik Nevladine organizacije „Leks“, kaže za „Blic“ da je Zakon o BIA jako loš, a kada se njemu doda i novi zakon, dobija se situacija u kojoj nema neophodne kontrole nad prikupljanjem podataka.

- Pri tom Skupštinski odbor za bezbednost ne radi svoj posao. Ovaj zakon o elektronskoj komunikaciji je prirodan sled nakaradnog Zakona o BIA. I svi su se menjali na vlasti, ali su se i svi saglasili da njima baš takav naopak zakon i treba. Ovde nije samo problem u narušavanju privatnosti već i u narušavanju privatnosti bez adekvatnog nadzora. Imamo na delu naopako postavljen sistem - kaže Prelević.

On ističe da se, ako se želi, lako može ubrzati sistem sudskih odobrenja. Prelević postavlja i pitanje - kada bez sudskog naloga kontrolišete ko se s kim čuje, šta se radi sa tom evidencijom.

- Da li se sa tim neko ucenjuje, da li taj čovek ima pravo da zna da je praćen, da se narušena njegova prava. Drugo, ne postoji način arhiviranja tih podataka. To je sve jako kompleksno i zato bez efikasnog nadzora ne sme se dozvoliti takva vrsta narušavanja privatnosti - kaže Prelević.

On navodi primer na kome se vidi da se novim zakonom krši i Ustav.
- Tražite komunikaciju advokata sa ljudima koji su u bekstvu, ali na taj način i locirate ljude u bekstvu. Međutim, pravo okrivljenog je da ima nepristrasnog branioca, ali ovako preko njegovog branioca narušavate pravo na odbranu, koje je zagarantovano Ustavom. Praćenjem komunikacije neuropsihijatra saznaje se i kome je neuropsihijatar potreban, ali i narušavate lekarsku tajnu - kaže Prelević.



Izvor: Blic
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Sve je više demokratije poslije 5. oktobra. "Volim i ja vas" je svašta radio, ali ne bi mogao da polije na ruke današnjim "demokratama".
 
Član
Učlanjen(a)
28.09.2009
Poruka
856
Kultura je stvar licnog ponasanja, zato ne mogu da budem stoka i kazem sve sto mislim o ovom zakonu, bio sam i aktivista NGO sektora ranije i stvari nisu bile ovako naopake i antidemokratske na pocetku "demokratije", ovo danas je zamislivo i ocekivano samo u Srbiji !
Obrazovan covek ce reci: ok, radimo po zakonu, Ljudi iz sluzbi ce reci:
ono sto decidno nije zabranjeno-to je dozvoljeno...
Da ce bog da se srboljupcima u parlamentu koji bi izglasali i da je zemlja najpametnija na svetu, i da je plocasta , jednom obiju o glavu njihovi zakoni, mislim na onu vecinu poslanika vladajuce glupstine !!!
Mogu da razumem takav zakon u Americi, Britaniji i zapadu koji se jezi od slobodne misli i Islama, ali kod nas, terorizam? nikad cuo ?
Izreka postoji: Kakav narod-takva vlast, i zato sam Jugosloven...
Ako bi pitali oficijelne politicare u drzavi, reci ce da su veci Evropljani od onih u EU ??!!
Da nebi bilo sta je pisac hteo da kaze, samo sam protiv politicara, narod ionako niko ne pita !
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Recimo,kad su u Nemackoj 2008.-e godine poceli da nadgledaju racunarsku i telefonsku komunikaciju,i kad je uvedena mera skladistenja svih komunikacijskih podataka na sest meseci,Ustavnom sudu je stiglo vise od 30000 zalbenih potpisa i to je bila najveca koletivna tuzba u njihovoj istoriji.Tada je skladistenje podataka proglaseno neustavnim jer se smatralo da predstavlja povredu osnovnih prava na zastitu tajnosti telekomunikacije.
Mislim da se sad prisluskivanje moze vrsiti samo uz sudski nalog...
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top