Šta je novo?

Taj - či

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
130
Редовним упражњавањем тренирањем тај чија и чи кунга осим непотребних масних наслага може „истопити“ и повишен крвни притиск и вишак шећера у крви, тврде аустралијски стручњаци.
Tai-chi-v.jpg

Виталност, танак струк и регулисан крвни притисак

Рекреативце који воле спортске вештине попут чи кунга, који је познат и под називом кигонг, и тај чија (скраћено од тај чи чуан) обрадоваће вест да оне на више начина могу повољно утицати на здравље.
Резултати аустралијског истраживања објављеног у Британском часопису спортске медицине, потврдили су да редовним тренирањем поменутих вештина осим што се може утицати на смањење телесне тежине, може се кориговати и крвни притиск и ниво шећера у крви.
Научници Универзитета у Квинсленду дошли су до тих резултата испитујући утицај тај чија и кигонга, традиционалне кинеске гимнастике, на групи одраслих особа оболелих од метаболичког поремећаја - синдрома Икс.
Учесници у испитивању вежбали су током 12 седмица, пренели су француски медији.
qigong-tex-2.jpg


По истеку тог периода код испитаника регистрован је губитак телесне масе, као и побољшање крвног притиска и нивоа шећера у крви.
Учесници су ослабили у просеку три килограма и изгубили око три сантиметра око струка, а њихов крвни притисак, ниво шећера, ментално здравље и виталност су се у великој мери побољшали.
Код неких учесника чак више није било метаболичког поремећаја.
И традиционални кинески и западњачки медицинари до сада су се разилазили у ставовима да ли „мирније" традиционалне кинеске вештине могу да „поправе" и одржавју здравље, подстичући кретање, повећавајући опсег покрета, опуштајући и поправљајући гипкост зглобова.
Tai-chi-tex-1.jpg


Чи кунг представља комбинацију различитих шема дисања са разним фигурама и кретањима тела. Различите форме традиционалног чи кунга чине део више кинеских борилачких вештина.
Тај чи чуан дословно преведено значи „врховна ултимативна песница" и у прошлости је најчешће коришћен као одбрамбена техника. Данас постоји пет праваца, то јест школа ове технике и највише полазника привлачи као метода за ублажавање последица стреса.


Извор: РТС
 
Član
Učlanjen(a)
25.01.2010
Poruka
2.177
Taj-či ublažava bolove izazvane artritisom

Taj-či ublažava bolove izazvane artritisom

11. novembar 2010. 09:32

Kineske vežbe taj-či, koje postoje već vekovima, pomažu u smanjenju bola i umora kod osoba koje boluju od artritisa, pokazali su rezultati kliničkog ispitivanja sprovedenog u Americi.


v188687p0.jpg


Naučnici su došli do tih rezultata obavivši istraživanje na 354 osobe obolele od različitih oblika artritisa, na 20 lokaliteta u Severnoj Karolini i Nju Džersiju, prenele su svetske agencije.

Učesnici ovog ispitivanja su nasumice bili podeljeni u dve grupe, tako da su u jednoj bili podvrgnuti osmonedeljnom praktikovanju taj-čija, po dva treninga sedmično. Članovi kontrolne grupe su kasnije počeli sa taj-čijem, kako bi moglo da se obavi poređenje.


(Tanjug)
 
Top