Šta je novo?

Tahiri: Želimo integrisane prelaze

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
Tahiri: Želimo integrisane prelaze


Izvor:B92Zamenica premijera Kosova Edita Tahiri kaže da će kosovska strana insistirati na integrisanom upravljanju granicom kao modelom u rešavanju sporova oko.

5035576984ebbacdbbbb96685144077_368x245.jpg


"Mi smo istakli našu spremnost za jedan evropski model integrisanog upravljanja granice, što podrazumeva saradnju i koordinaciju posla oko integrisanog upravljanja, u cilju povećanja bezbednosti i granične kontrole, a sa druge strane i otvaranje granica u skladu sa evropskim standardom", kazala je Tahiri.Tahiri je dodala da kosovska strana neće prihvatiti bilo kakve napore srpske strane da ispolitizuje to pitanje.

"Srpska strana je imala tendencije da ovaj koncept iskoristi za političke ciljeve, čemu smo se mi usprotivili", kazala je ona.

Ona je rekla da je stav Prištine jasan, odnosno da model zajedničkog upravljanja treba da važi za sve prelaze između Kosova i Srbije.

"Obično, taj model se sprovodi tako što se izgrade objekti u neutralnim zonama. Međutim, srpska strana je imala tendenciju da se takav sporazum navodno bavi samo graničnim prelazima jedan i 31 na severu Kosova", navodi Tahiri.

Sledeća runda razgovora između Prištine i Beograda je najavljena za kraj novembra.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić rekla je tokom osme runde će se razgovarati o temama o kojima se ranije razgovaralo, ali će se istovremeno razgovarati i o pitanjima ostvarivanja postignutih dogovora.
 
Top