Tadić za ekonomski patriotizam

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Tadić za ekonomski patriotizam

23. maj 2010. | 14:41 -> 16:01 | Izvor: B92, Beta
Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je ponovo srpske privrednike da pokažu ekonomski patriotizam u vremenima teške krize.

2pziooi.jpg


Tadić je rekao da ne postoji problem sa privrednicima koji upotrebljavaju svoje "of šor" registrovane kompanije u drugim zemljama i privređuju u Srbiji, kada je to u skladu sa zakonom.

"Svaka zemlja čini sve da privuče vlastite privrednike da rade u svojoj zemlji, plaćaju porez i doprinose državi", rekao je Tadić.

Poruku koju je u petak poslao sa Kipra, Boris Tadić ponovo je uputio domaćim privrednicima. Prema njegovim rečima apsolutno je neprihvatljivo da neka velika preduzeća budu prodata kao of-šor kompanije i umesto u stabilizaciju kursa dinara, doprinosa izgradnji bedema ili pomoći poplavljenim područijima u Srbiji, kroz poreze pomažu ekonomije drugih država.

"Postoji probelm i moralni i ekonomski pa i svaki drugi, kada kompanije koje privređuju u Srbiji ostvaruju profit u Srbiji, imajući u vidu naše tržište i naše građane bivaju prodane u zemljama gde su registrovane ofšor kompanije, i onda se porez plaća u tim zemljama i profit ide u banke tih zemalja. To se dešavalo u prošlosti u vreme prethodnih vlada, vlade Vojislava Koštunice kada je šteta za državu učinjena“, kaže predsednik Srbije.

Tadić nije precizirao na koga konkretno misli, ali je verovatno loš primer iz prošlosti na koji se poziva, prodaja "Delta Banke", koja je bila u vlasništvu Miroslava Miškovića.

Banka koja je prodata u februaru 2005. godine bila je u vlasništvu kompanije "Delta" koja je u vlasništvu kiparske of-šor kompanije "Hemslade“ i novac od poreza je završio u toj zemlji. Kako sve ipak ne bi ostalo na dobroj volji privrednika, Tadić kaže da bi to pitanje, ako je moguće, trebalo zakonski regulisati.

"Mislim da vlada sa svoje strane treba da sagleda sve mogućnost zakonskih eventualnih izmena koji poštuju evrospke regule i pravila, kako ne bismo izašli izvan standarda ekonomskog funkcionisanja EU, ekonosmke slobode građana, to je sektor ljudskih prava. Sa svoje strane kao predsednik dajem podsticaj i preporuku ove vrste. Dobro je da ne dajem upozorenja, još“, kaže Tadić.

Podsetimo, na ovaj probem ukazano je u "Insajderu" u prvoj emsiji serijala "Službena (zlo)upotreba“ koja je emitovana 13. aprila prošle godine.

Dve kompanije u Srbiji koje najviše grade su "Delta" i "MPC". One, međutim, nemaju matičnu firmu u ovoj zemlji. Ovde su samo registrovane, a vlasnici njihovih kompanija su u stvari of-šor kompanije na Kipru i u Holandiji.

Na taj način sve što su kupili u Srbiji danas je formalno u vlasništvu stranih kompanija, odnosno njihovih of-šor firmi. Ovakvim poslovanjem, iako je dozvoljeno prema zakonu, državni budžet potencijalno gubi milione evra.

Pošto je sva imovina praktično u vlasništvu njihovih stranih of-šor kompanija, ukoliko jednog dana odluče da prodaju sve što poseduju u Srbiji, a čija vrednost se meri u milijardama, na to neće, opet po zakonu dozvoljenom poslovanju, platiti ni porez na kapitalnu dobit.

"Evropa spremna za ubrzane integracije"

b46fk6.jpg


Mirko Cvetković, Boris Tadić, Božidar Đelić (Tanjug)

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je dobio uveravanja od evropskih zvaničnika da će, "nakon kriznih razdoblja, Evropska unija krenuti sa ubrzanim procesom integracija".

Tadić je rekao da očekuje da će Evropska unija na predstojećem skupu u Sarajevu napraviti jednu analiza u vezi sa proširenjem na zapadni Balkan.

On je kazao da je razgovarao sa evropskim zvaničnicima i da je dobio uveravanje da je "izvestan zamor u proširenju Unije posledica ekonomskih udara u Evropi, ali da će se vrlo brzo nakon kriznih razdoblja, krenuti sa ubrzanim procesom integracija".

Konfrencija EU-zapadni Balkan, kojoj će prisustvovati delegacije EU, zemalja regiona, Rusije, Amerike, Turske i međunarodnih organizacija biće održana 2. juna u Sarajevu.


Tadić o aferi "satelit"

Boris Tadić je izjavio da odgovornost za angažovanje izraelske firme nije na Vrhovnom savetu odbrane Srbije i Crne Gore (SCG), već na tadašnjoj Vladi Srbije i Savetu ministara Srbije i Crne Gore.

Tadić je rekao da je Vrhovni savet odbrane SCG 2005. godine razmatrao mogućnost upotrebe satelitskih snimaka radi predviđanja eventualnih udara u Kopnenoj
zoni bezbednosti na jugu Srbije, ali ne i angažovanje satelita.

Kako je naveo, na sednici se razmatrala potreba da se podigne i poboljša sistem odbrane zbog svega što se događalo na Kosovu.

Tadić je kazao da je tadašnja Vlada (Srbije) odgovorna za angažovanje satelita i finansijske aranžmane u vezi sa tim, ali da istraga na kraju treba da pokaže rezultate, utvrdi činjenice.

Kao predsednik Srbije Tadić je bio član Vrhovnog saveta odbrane SCG.

Ugovor o zakupu satelita od izraelske firme "Imidžset" potpisao je 2005. godine tadašnji ministar odbrane Prvoslav Davinić, a međunarodna arbitraža je utvrdila da Srbija treba da isplati 36 miliona evra, u skladu sa odredbama tog dokumenta.

Vrhovni sud Srbije saopštio je 16. aprila 2009. godine da je odredio sprovođenje istrage protiv Davinića.


Izvor: B92
 
Član
Učlanjen(a)
18.05.2010
Poruka
376
Tadić izlazi iz prenadležnosti koje ima predsednik republike.
Na žalost nije mogao odoleti zalogaju i ponaša se autokratski, slično kao i Milošević u svoje vreme. Miloševićeva politika nas je odvela na dno a Tadić nas drži prikovanim za njega. Sramotno je i žalosno da nas pretiče čak i jedna Albanija. Čovek kome u stranci nisu dali ni kafu da kuva, danas glumi velikog lidera. Slab premijer je njegov izbor ali posledice trpe svi gradjani.
Ruinirana privreda, nestimulisana poljoprivreda ne mogu puniti budžet. Zato imamo poreze koji dalje obaraju standard, zato i dalje prodajemo i umesto da bar ovaj bedni ostatak uložimo u proizvodnju, Mrkonjić gradi puteve. Kome i ko će se voziti tim putevima je valjda samo njima jasno.
 
Natrag
Top