Tabata protokol

Član
Učlanjen(a)
12.03.2010
Poruka
192
TABATA PROTOKOL

Tabata način vježbanja daje mnoge pogodnosti. Osim što je odličan način sagorijevanja viška masnih naslaga, vježbati možete bilo gdje i bilo kada. Ako nemate vremena za vježbu Tabata je prava stvar za vas, jer ne traje dugo, a daje izvrsne rezultate. Najveća je prednost što istovremeno utječe na oba metabolička sustava – onog koji je odgovoran za izdržljivost i onog za proizvodnju eksplozivne energije, te putem Tabate možemo utjecati na smanjenje potkožnog masnog tkiva ali i napredovati u snazi.
Tabatin protokol dobio je naziv po japanskom znanstveniku Izumi Tabati, istraživaču na Japanskom Nacionalnom Institutu za fitness i kineziologiju u Kanoyi. Dr. Tabata je istraživao intervalni trenažni program, razvijen od strane trenera japanske reprezentacije brzog klizanja na kratke staze.Nazvan je Tabatin protokol, jer je navedeni znanstvenik sa svojim istraživačkim timom, istraživao koliko je program stvarno djelotvoran. Trening se sastojao od 6 – 8 sprinteva u punoj brzini od 20 sec i periodima pauze od 10 sec. U navedenoj studiji, sportaši su intervalni trening provodili pet puta tjedno u trajanju od šest tjedana. Istraživački tim zaključio je kako su sportaši popravili aerobni kapacitet za 14% i anaerobni za 28%.
Pitate se kako sve to funkcionira? Vrlo jednostavno. Tabata protokol se sastoji od 20 sekundi vježbanja i 10 sekundi pauze koje se izmjenjuju kroz 8 serija. Ova metoda vježbanja se može koristiti kod svih vježbi: sklekova, čučnjeva, veslanja, bench pressa, itd. U originalnoj metodi koristi se samo jedna vježba, te takav pristup izgleda ima interesantan utjecaj na samu tehniku izvođenja vježbe. Dakle 20 sekundi radite sklekove, zatim 10 sekundi odmora i tako 8 serija što sveukupno traje samo 4 minute.
Za početak Tabata će biti jako naporna za početnike, i prvih tjedana morate biti pripremljeni na velike bolove po cijelom tijelu. Ali i to brzo prođe, a ostaju samo rezultati na koje ćete biti ponosni.



izvor:e-muskarac.com
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
12.03.2010
Poruka
192
Vec je napomenuto da tabata nacin treninga moze pomoci kod gubljenja viska masnih naslaga.
Primer kako bi to izgledalo.

Trcanje


u pocetku,nemojte davati apsolutno sve od sebe.Slusajte svoje telo,polako pojacavajte kako budete u boljoj kondiciji.

Primer trcanja bi izgledao ovako:
Trcite brzo 20s
trcite lagano 10s
ponavljanja 8
Ovaj trening ne traje duze od 4 minuta!


tabata2.jpg

Dijagram je vise nego jasan.
 
Član
Učlanjen(a)
12.03.2010
Poruka
192
Jos malo o "tabati"


Svima je jasan princip tabata treniranja.
20sekundi rada,10 sekundi odmora
Ovaj sistem se moze primeniti na sve moguce vezbe zavisno od cilja.
Tako mozete kombinovati:Zgibove,sklekove,skokove,preskakanje vijace,cucnjeve...
Jedan od saveta koji sam procitao kada sam citao o tabata treningu je da ponavljanaj iz vezbe u vezbu treba drzati na istom broju.
Jer upravo male pauze i konstantno opterecenje uticu na gubljenje viska masti u telu.
Tabata se moze koristiti i u teretani(u stvari mislim ukoliko neko ide u teretanu)
ALI....Tabata je jako intenzivan trening,ne treba ga stalno raditi.NIti je preporucen apsolutnim pocetnicima koji idu u teretanu.
Moze se uvrstiti u trening na svaka 3 meseca.I to tako da cete svaku misicnu grupu izloziti tabata treningu jednom nedeljno,jer je neophodan odmor.Tezine koje ce te koristiti su jako bitne.Treba naci odgovarajucu,a to je ona gde zadnje 2-3 serije jako tesko zavrsavate ili skoro.
Tabata je takav trening gde bukvalno mozete da eksperimentisete.
Pocnete raditi jednu misicnu grupu izaberete omiljenu vezbu(mozda je i najbolje ovakvu uzeti jer motivacija mora biti jako velika kod intenzivnih treninga) i samo radite.

Srecno na treningu :)
 
Član
Učlanjen(a)
06.04.2011
Poruka
2
Treba mi mala pomoc, posto ja ne idem u teretanu i slabo vezbam. Gledala sam neke snimke i izgleda mi zanimljivo. :) Koliko puta nedeljno treba da radim i treba li npr svaki dan da radim druge vezbe, ili da jednu nedelju radim samo jedne vezbe ili kako? To me malo zbunjuje. :)
 
Natrag
Top