Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
489
Holivudski akcioni heroj Silvester Stalone (Sylvester Stallone) odgovoran je za kreiranje dvaju likova koji su postali bitan deo američkog kulturnog leksikona: Rokija Balboe, boksera koji savladava sve prepreke da bi postao šampion, i Džona Ramba, neustrašivog vojnika, specijalizovanog za spasavanje od nasilja i osvetu. Oba lika oslikavaju Staloneovo lično iskustvo u životnim bitkama koje je vodio na putu od siromašnog deteta do jedne od najpopularnijih svetskih zvezda. Po sopstvenim rečima, Stalone nije imao baš srećno detinjstvo. Silvester Enco Stalone rođen je 6. jula 1946. na Menhetnu kao dete italijanskih emigranata. Usled nezgode pri porođaju, pojedini nervi na njegovom licu su priklješteni, tako da su delovi mišića njegove usne, jezika i brade ostali paralizovani. Ta nezgoda učinila je da Stalone postane jedna od najprepoznatljivijih ličnosti: njegov nerazgovetan govor, opuštena donja usna i iskrivljeno levo oko godinama su bili glavna tema karikaturista.

Na početku svoje karijere, prihvatao je razne uloge, među kojima su bile i one u nekim od mekih porno-ostvarenja, kao što je "Party at Kitty's and Studs", kasnije prozvan "The Italian Stallion", usled Staloneove popularnosti. Njegov lik i dubok glas bili su razlozi zbog kojih je stalno odbijan na audicijama za uloge. Uspeo je da ugrabi priliku i pojavi se u filmu Vudija Alena "Bananas" (1971), a bio je potpuno obeshrabren nakon što je odbijen za ulogu u filmu "Kum". Umesto da potpuno odustane od filmskog sveta, počinje da piše razna scenarija, a nakog nekog vremena dobija ulogu u filmu "Rebel" (1973). Godinu dana kasnije (1974), oženio se glumicom po imenu Saša Čak i sa njom se preselio u Kaliforniju. Manju pažnju skreće scenarijom za film "Lords of Flatbush" (1974).

Napokon, iz njegovog pera izlazi scenario koji će mu otvoriti vrata ka sve većim ulogama: nastao je Roki. Mnoge produkcijske kuće smatrale su da je scenario dobar i Stalone je ugovorio glavnu ulogu za sebe, kao i deo ostvarenog profita od filma. Producenti Irvin Vinkler i Robert Čartof prihvatili su njegove uslove i 1976. Roki postaje jedan od najvećih svetskih filmskih hitova svih vremena; osvojio je i nekoliko Oskara: za najbolji film, reditelja, kao i nominaciju za najbolju mušku ulogu. Nakon Rokija, Stalone se vrtoglavom brzinom našao u Holivudu. Usledio je serijal filmova o Rambu, "F.I.S.T." (1979), kao i njegov rediteljski debi u filmu "Paradise Alley". Slede ostvarenja: "Groznica subotnje večeri" ("Saturday Night Fever"), "Staying Alive" (1983), "Oscar" (1991), "Stop! Or My Mom Will Shoot" (1992), "Demolition Man" (1993), "Judge Dredd" (1995), "Copland" (1997), "Uhvati Kartera" ("Get Carter", 2000)...


Slike:

sylvesterstallone_150x207.jpg
Sylvester_Stallone.jpg


10101882.jpg
 
Poslednja izmena:
Top