Prvi utisci o novoj verziji Sygic 16.3.4
Probao sam na Samsungu J1 (android KitKat 4.4.4). Očekivano, nije uspela instalacija na SD kartici, iako piše "Kopirajte folder Sygic u root sdCard", jer nema dozvolu sistemskog upisa na SD. Odradi se neka "instalacija" kada je na SD kartici, zatim, po pokretanju pita da li želim instalaciju na internu ili na SD. Bilo šta da izaberem, nema rezultata. Samo stoji početni ekran Sygic i moram da prekinem.
Instalirao sam na internoj memoriji i proradilo je. Prvo sam koristio samo TT mapu.
Malo mi je bio čudan "ulazak" u demonstraciju rute. Mora prvo 3 uspravne tačke dole desno. Zatim "Info o ruti", tada se uđe u ekran "Pregled rute" i tek kada se tapnu 3 uspravne tačkice, gore desno, pojavi se informacija "Pregled rute", tapne se na nju i kreće demonstracija. Na isti način mora i da se prekine demonstracija...Dosta su iskomplikovali. Slike u prilogu.
Da li se pod onim da se može menjati boja mape misli na izbor "noć", "dan" ili "automatski". Nisam našao način da promenim boju mape.
Primetio sam i jedan bag u postavci rute. Imam 3 favorita : HOME, WORK i TRECI. Ako sam prvo odredio rutu od HOME do WORK i izašao iz aplikacije, ili izbrisao rutu, ako ponovo tapnem na odredište i izaberem HOME, odmah mi određuje rutu HOME do HOME. Kao da pamti POČETNU tačku A. Kada sam ubacio i trećeg favorita i izabrao njega kao odredište, ponovo mi računa kao da sam već uneo početnu tačku (HOME) i tako pravi rutu. To je sve bez GPS ali sada ne mogu promeniti jer ako i dobijem GPS lokaciju, biće ponovo HOME kao tačka A. Nadam se da će u realnoj vožnji navigacija računati GPS lokaciju kao početnu.
Ova verzija radi i sa NT i sa OS mapama. OS mape sam iskopirao iz BeOnRoad navigacije jer downloader koji imamo za Sygic ne daje content.info. Ili da se koristi BoR PC Maps Downloader iz istoimene teme, post #4
Pomenuti bag sa početnom tačkom se pojavljuje bez obzira koja se mapa koristi.
Sve u svemu, ima promena u izgledu navigacije. Ali, dosta je problematično rešenje simulacije rute. Takođe, prisutan je problem sa upamćenom početnom tačkom, kada nije uključen GPS. Ostaje da se u realnoj vožnji vidi da li ima nekih poboljšanja u rutiranju i rerutiranju.
Inače, pored pomenutih mapa, u folder Res sam dodao i folder "Voice" sa glasovima.
EDIT 1 : Sygic 16.3.4 još nije završena navigacija. Takođe, ni moja analiza nije bila korektna jer su neki zaključci ipak bili preuranjeni
Pomenuti bag sa početnom tačkom se može prevazići na sledeći način : kada se pojavi "Odredište", potrebno je tapnuti i kada se ispiše "Država", dovoljno je tapnuti na plavu strelicu nadole i ponudiće se "Trenutna lokacija". Tu se može upisati neka adresa ili izabrati jedna iz spiska Favoriti. Tako se određuje početna lokacija za simulaciju. Odrediište se upisuje na sličan način na liniji ispod početne. Nažalost, TOI se ne može koristiti. Bar ja nisam pronašao način da se odredište postavi iz spiska jedne TOI.
Sledeći pozitivan momenat je mogućnost da se, nakon instalacije na internoj memoriji, aplikacija može prebaciti na SD karticu, slika 6. Nažalost, mapa OS koju sam na početku koristio, sa prebačenim sadržajem se nudi kao na slici 7, "Karta nije dostupna". Mapu NT nisam prethodno probao ali se sada sa njom Sygic otvara kao na slici 8, "Start trial". Dakle, u varijanti kada se aplikacija prebaci na SD samo sam mogao koristiti TT mapu, bez upozorenja da je to Trial. Trebalo bi da je problem u fajlu content.info. Pogledaću, moguće da je dovoljno samo malo adaptirati content.info i za OS i za NT mapu.
Rutiranje je sa OS mapom, slika 1, pošto se nisam držao izabrane rute, nudila karakteristično vraćanje i polukružno. Sa mapom TT koju sam izabrao u povratku je sve bilo korektno, slika 4.
Za vreme vožnje sam uključio internet i nije poremetio ništa. To sam proverio kod kuće. Međutim, ništa korisno nije ni ponudio. Traffic kod nas ne radi...
Snimak Blackbox nije kao ranije, nudi se korišćenje kamere telefona, uključi se snimanje i isključi kada se želi. Snimak se može sačuvati.
Predviđene su i cene goriva ali se ništa, osim njihovog selektovanja, ne može uraditi. Ne znam gde se upisuje cena i kako se koristi.
POI dinamične tačke se veoma brzo smenjuju i nije ih moguće baš uvek "uhvatiti". I kada se selektuje, izabrana se pojavljuje na crnoj pozadini...
Oduvek lepa i intrigantna navigacija je to i ostala. Mnoge dobre stvari, na primer iz "kultne" verzije 14.3.4, su nestale. Sada se nešto eksperimentiše ali nedovoljno uspešno. Umesto da navigacija ide napred, ona menja šminku i pokazuje i dalje veoma loše karakteristike. Kao i mnogi, i meni se Sygic dopao na početku i dalje čekam da se napravi da valja. Nažalost, osim šminke, Sygic pada sve niže i, po mom mišljenju, sada je jedna od najlošije realizovanih...
EDIT 2 : Sve radi i nakon prebacivanja aplikacije na externu SD karticu
Ipak se može i TOI koristiti za odredište. Izabere se "Država", upiše "Grad" i tada se nude TOI. Očigledno, potrebno je mnogo detaljnije analizirati...I ne zaključivati prerano
Pri prebacivanju se selektovao ponovo engleski jezik ali sam štiklirao srpski, izašao iz aplikacije, ponovo ušao i proverio da li je selekcija jezika ostala zapamćena.
Proradila je i OS mapa koja je takođe na SD kartici. Iz nekog razloga, pri prebacivanju nisu prebačeni svi fajlovi, pa ni content.info za OS. Kada sam dodao wcl, content.info, mapa se koristi korektno.
Na kraju, proradila je i NT mapa. Iz aplikacije Sygic Truck sam preuzeo content.info, WCL. Fajl content.info sam dopunio sa linijama koje su prisutne u contentu za OS mapu a nisu bile u NT mapi iz Sygic Truck.
U prilogu je content OS & NT.txt fajl za OS i NT mapu ako je nekome potrebno. WCL, speedcams za OS se mogu preuzeti korišćenjem pomenutog BoR Maps Downloadera. WCL za NT se može preuzeti iz Sygic Truck. Naravno, potrebno je priloženi fajl razdvojiti u dva : jedan za content.info za OS, drugi za content.info za NT.
EDIT 3
Iako je u postovima #2216 i #2217 dato objašnjenje u vezi content.info fajla za svaku vrstu mape (TT, OS ili NT), nije loše napisati i ovde :
Content.info fajl, koji se downloaderom iz posta #2151 skine za TomTom mape, jednostavno se iskopira u Maps_TT, Maps_OS i Maps_NT foldere. To je sasvim dovoljno za korišćenje svih mapa.