Pokušavam da razumem ovu dugu polemiku na temu još jedne gluposti u ovoj navigaciji...
1. Korisnik zatraži rutu od tačke A do tačke B.
2. Korisnik dobije najbržu i (uslovno) najkraću rutu koja uključuje i prolazak ķroz saobraćajnu gužvu.
3. Korisniku se ne sviđa što mora da prođe kroz gužvu i bira opciju izbora rute koja izbegava svaku saobraćajnu gužvu.
4. Korisnik dobija zahtevanu rutu koja prolazi putevima na kojima nema nikakve saobraćajne gužve.
5. Korisnik ima problem što nova zahtevana ruta bez ikakve saobraćajne gužve nije kraća od prethodno dobijene najbrže i (uslovno) najkraće rute...
Ako nisam pogrešno razumeo, ova funkcija radi ono što kaže, prolazi putevima bez ikakve saobraćajne gužve. Ne znam kako ovi očekuju da dobiju bržu i kraću rutu od one koja je već najbrža i najkraća...
Sygic reklamira (i nepošteno naplaćuje) novu funkciju kojom se IZBEGAVA SAOBRAĆAJNA GUŽVA:
ESCAPE THE TRAFFIC
• Avoid traffic jams with the most accurate real-time traffic information with data collected from more than 500 million users worldwide*
Pitam se kako ovo treba razumeti. Mislim da je namera bila da je ovako POPRAVLJENA NAVIGACIJA I RUTA kojom vozimo. Prevedeno: Sygic je sada još bolja navigacija... Nažalost, nije tako. Vožnja, posebno u gradu, je vezana i za velike gužve. Na pomenuti način se vozačima ništa ne olakšava. Jedan Belgijanac kaže da "Avoid Traffic radi baš onako kako treba da radi"!? E, to je izvor polemike i neslaganja... Vozač ništa ne dobija ukoliko se vozi ulicama na kojima nema gužve. Inače, veliko je pitanje da li zaista u tim uskim uličicama nema ili neće biti gužve, ili čak bukvalnog zaglavljivanja ako je jednosmerna sa jednom trakom. U postu
#3,908 sam pokazao da je apsurdno da se zbog neminovne gužve na kružnom toku, u dužini od samo 100m, onako kruži. Jutros sam na istom kružnom toku dobio još goru situaciju:
Umesto da se normalno malo sporije prođe tih 812m za 3 min, Sygic neshvatljivo nudi rutu od čak 4.8km sa trajanjem od 13min. Kome je ovo normalno? Meni nije!
Izgleda da jedino ja ne vidim da je opcija Avoid Traffic korisna!? Posebno je pogrešno što te parametre (dužina vožnje i trajanje) ne vidimo odmah nakon ponude da tapnemo na Avoid, pa da znamo na čemu smo. Tako rade i GMaps a i TomTom. Pomenute navigacije nam ponude a mi možemo prihvatiti ili ne.... Znači, moralo bi i da se predvidi da ne želimo ovako glupu putanju. Međutim, kada smo jednom tapnuli, nema vraćanja. Sa Re-Center prelazimo u mod za navođenje... Dakle, JA NISAM OČEKIVAO DA PONUĐENA RUTA BUDE NITI BRŽA, NITI KRAĆA, to je nemoguće, ALI SAM OČEKIVAO DA BUDE NORMALNA i LAKŠA. Eto, kolega
@gambini, u tome je problem! Ne shvatam vozače i korisnike navigacija kojima je Avoid Traffic korektno odrađena i korisna funkcija.
Sygic je morao da predvidi da, ukoliko se mora voziti kroz gužvu, da tako i ostane ako je to optimalna vožnja. Jer je i gužva sastavni deo saobraćaja i tu nekada nema pomoći. A ne da po svaku cenu izbegavamo gužvu.
Navigacija nam valjda koristi da vozimo lakše i brže a ne da glumimo budale, kako taj Belgijanac predlaže: "Mnogi vole da voze i pola sata duže nego da čekaju u koloni". Slažem se, ali to važi za rutu od 100km a ne a od 100 metara... Možda mnogi ne žele da plate nekoliko evra na auto-putu "Miloš Veliki" i voze i dalje opasnom i zakrčenom Ibarskom magistralom. Oni sigurno smatraju da ta ušteda vredi bez obzira na gubljenje vremena, mučenje, i stresove koje imamo vozeći kroz opasne deonice (crne tačke)... Ipak, "ima nas raznih", svako ima pravo da vozi kuda želi, pod uslovom da poštuje propise. To na Ibarskoj magistarili nije slučaj. Tamo se vozi i preko dvostruke pune linije, pretiče kolona, "uleće u makaze"....
Dakle, niko "ne očekuje da dobije bržu ili kraću rutu od one koja je već najbrža i najkraća" ukoliko tapne na Avoid Traffic. To niti Sygic kaže, a nisam nikada ni ja napisao. Očekujemo valjda, ukoliko nam je navigacija potrebna, da nam bar malo pomogne i olakša vožnju...
Ako sam i dalje nejasan, ne znam da li sam ja kriv, ili oni koji ne razumeju šta želim da istaknem kao još jednu Sygic glupost.