Svrljig: Grupno venčanje 15 parova u Svrljigu

Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Grupno venčanje 15 parova u Svrljigu, grad kumovao sa po 100.000 dinara





Izvor: Blic




Svrljig, jedna od najsiromašnijih i najzavejanijih opština, juče je bila najromantičnije mesto u Srbiji: sudbonosno „da“ pred matičarima na prvom grupnom venčanju izreklo je 15 mladih parova. Shodno novim opštinskim propisima koji se u cilju povećanja nataliteta i borbe protiv bele kuge primenjuju od početka ove godine, novopečenim mladencima pripala je i jednokratna pomoć od 100.000 dinara ukoliko žive u Svrljigu, odnosno 150.000 dinara ako su sa seoskog područja.

214163_regsvrljig-vencanje1_f.jpg

Ni visok sneg nije sprečio prvo masovno venčanje

Sala za venčanja posebno je za ovu priliku bila okićena balonima u obliku srca. Parovi su se venčavali jedan po jedan - da bi se poštovala zakonska forma - posle čega su svi jednoglasno uskliknuli sudbonosno „da“.


- Dopala nam se ideja da se venčamo na Dan zaljubljenih. Ako hoćete, to je najbitniji dan u godini. Ovo je dobar potez opštine Svrljig, kao i ideja da se mladim bračnim parovima pomogne novčano.


U današnje vreme sve je skupo, pa ljudima znači svaki dinar. Supruga je u devetom mesecu trudnoće, pa će nam to biti dragocena pomoć - kaže Ivan Mihajlović (28) iz Svrljiga, koji je posle venčanja sa suprugom Jovanom (21) slavlje sa najbližom rodbinom nastavio u susednoj kafani.

214164_regsvrljig-vencanje3_hs.jpg

Slaviće godišnjicu braka na Dan zaljubljenih


Milena (18) i Ivan (29) Milošević iz Lalinca dobili su 150.000 dinara budući da žive na selu.

- Mladi na selu se teško odlučuju da stupe u brak, delom je to i zbog teške finansijske situacije.


U našem selu ima četrdesetak momaka koji su neoženjeni, a neki od njih su već zašli u srednje godine.

U vreme besparice pomoć od 150.000 dinara dobro dođe. Bavim se poljoprivrednom i živim od toga. Lakše je kada se zna da postoji neka rezerva. Imam kuću i u gradu, ali nikada ne bih napustio selo. Imamo hranu koju samo prizvodimo, ne moramo da idemo u kupovinu - kaže Milošević.


I Saši (28) i Mariji (21) Janković posebno se dopalo to što su se venčali na Dan zaljubljenih, ali i „čestitka“ opštine od 100.000 dinara.

- Atmosfera je bila vesela, nije bilo treme. Najlepše je što ćemo godišnjicu braka slaviti na dan zaljubljenih. Pomoć opštine nam znači puno, jer imamo devetomesečno dete a ja sam bez posla.


U Svrljigu malo ko radi prijavljen i to za platu od 16.000 do 17.000 dinara. A porodicama sa decom uvek fali novca. Ovo može biti i dobra pomoć mladim parovima da se posle venčanja odvoje od roditelja i sami skuće - kaže Saša Janković.

214165_regsvrljig-vencanje4_hs.jpg

Opština im čestitala i brak i buduću prinovu

Mladencima je juče prvi čestitao predsednik opštine Milija Miletić, koji je i inicijator opštinske odluke o novčanoj podršci mladim parovima.

- Ljubav je pobedila. Parovi su želeli da se venčaju na Dan zaljubljenih a mi smo im želju ispunili. Nije ih omelo ni nevreme ni sneg, ljubav je bila jača. Trudićemo se da ovo postane tradicija i da svake godine na Dan zaljubljenih pravimo grupna venčanja. Podsticajne mere koje smo usvojili već daju odlične rezultate.


U celoj prošloj godini obavljeno je 20 venčanja, dok se već u mesec i po dana u 2012. venčalo 30 mladih parova iz Svrljiga. Parovima sa sela odobravamo 50 odsto veću novčanu pomoć kako bismo zadržali mlade na seoskom području i stimulisali ih da zasnuju porodice - objašnjava Miletić.


Stanovnika manje za trećinu

Demografska slika ove siromašne opštine na jugu Srbije prilično je sumorna. U proteklih deset godina broj stanovnika smanjen je na 13.000, što je za skoro trećinu manje. U prošloj godini u Svrljigu su rođene svega 54 bebe dok je umrlo 300 ljudi.



Bebama po 5.000 mesečno

Za podsticaj mladim parovima i porodiljama opština Svrljig će u ovoj godini izdvojiti 17 miliona dinara. Osim pomoći za parove, kao podsticajna mera je usvojena i novčana pomoć za bebe. Tako svaka majka osim 25.000 dinara jednokrane pomoći koju dobije posle porođaja, od 1. januara dobija i po 5.000 dinara mesečno tokom prve godine života deteta.


- Nezaposlena porodilja dobija i po 7.500 dinara mesečno ako je sa sela, odnosno 5.000 mesečno ako je iz Svrljiga. Kad se saberu sve pomoći, bračni par sa sela može da dobije u toku godine 325.000 dinara ako dobiju dete a majka je nezaposlena - kaže Miletić.
 
Natrag
Top