Svilajnac - Ulagači izvukli Svilajnac iz krize

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Ulagači izvukli Svilajnac iz krize[/h]




Svilajnac -- Uredbom Vlade Srbije o utvrđivanju jedinstvene liste regiona, opština Svilajnac je izašla iz grupe nerazvijenih opština i ušla u treću grupu po razvijenosti.


investicije1_0_0_468X10000.jpg



"To znači da Svilajnac sada ostvaruje oko 80 odsto od republičkog proseka razvijenosti", objasnio je predsednik opštine Predrag Milanović.
Svilajnac je izašao iz grupe nerazvijenih zahvaljujući uspešnom poslovanju firmi, pre svega stranih, u Industrijskoj zoni "Veliko polje", naveo je Milanović.
U ovoj Industrijskoj zoni, a Svilajnac je u proteklih pet godina otvorio i drugu, nalazi se i fabrika japanske kompanije Panasonik, "Panasonik Elektric Works Vošloh - Sćwabe Serbia" (PEWVS) za proizvodnju energetskih efikasnih elektronskih komponenti za rasvetana tela u Srbiji i još nekoliko stranih firmi iz Izraela, Holandije, Švajcarske.

PEWVS je proizvodnju počela u februaru prošle godine, u Fabrici Kompanije Reum iz nemačke pokrajine Baden Witenberg, koju je nedavno kupila, sa 120 radnika, sada ih je zaposleno oko 250, a očekuje se proširenje proizvodnje i zapošljavanje do 500 radnika, dodao je Milanović.

Fabriku železničkih betonskih pragova u Svilajncu su, zajedno, otvorile i austrijske kompanije Porr i Maba, italijnska kompanija "Conti 3 srl" partner Grupe Fiat auto, fabriku za proizvodnju ambalaže za delove Fiatovih vozila...

U ovim pogonima zaposleno je oko 500 radnika, potsetio je Milanović i dodao da opštinsko rukovodstvo pregovara sa još četiri starne kompanije za otvaranje fabrika u Svilajncu.

Reč je o kompanijama iz Austrije, Amerike i Nemačke, dok je jedna Kompanija iz Francuske kupila zemlju u Svilajncu da napravi solarni park, precizirao je Milanović.

Sistemi obnovljivih izvora energije su budućnost i nastojimo da dovedemo proizvođače koji rade u sistemu obnovljivih izvora energije, prvenstveno u oblasti solarne energije, postrojenja za biogas i reciklažu otpadnih ulja.

Milanović očekuje da će u novim projektima biti posla za još oko 1.000 radnika.


Izvor:
B92.net
 
Natrag
Top