Svilajnac - Najbolji mladi biolog Vuk Đinović

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Najbolji mladi biolog Vuk Đinović







SVILAJNAC - U trci mladih biologa iz svih krajeva sveta za spas životne sredine u novom milenijumu, održanoj u Sankt Peterburgu na 27. Bios olimpijadi studenata i srednjoškolaca, naš predstavnik Vuk Đinović (17), mladi biolog i istraživač, odličan učenik četvrtog razreda gimnazije "Svilajnac", na cilj je stigao - prvi!

U konkurenciji više od 700 takmičara iz velikog broja zemalja sveta, kao član ekipe Srbije, osvojio je dve prve nagrade: za istraživački rad na polju biologije i za najbolju ilustraciju rada. Dobio je i diplomu za drugo mesto, koje je u ukupnom plasmanu osvojila Srbija, u čijem je sastavu bilo 12 članova, dva studenta i deset srednjoškolaca.


SRB-Vuk-Djinovic-proglasen-_620x0.jpg



Sve je bilo veličanstveno, a čin proglašenja pobednika pamtiću celog života. Nisam verovao da ću, kao jedan od najmlađih učesnika, osvojiti ovako visoka priznanja - priča Đinović.

Dok emocije polako potiskuje u drugi plan ne može a da se ne seti trenutaka kada je pred komisijom poznatijih svetskih eksperata u oblasti zaštite čovekove okoline saopštavao svoj rad "Lišajevi kao biljni indikatori stepena zagađenja vazduha" i čuo svoje ime na proglašenju dobitnika prve nagrade,

Vuk je, inače, opsednut prirodnim naukama, ali ni druge predmete ne zapostavlja.

Od osmoletke do trećeg razreda gimnazije osvojio je čak deset prvih mesta na regionalnim i republičkim takmičenjima. Posle titule najboljeg mladog biologa u državi, Ivana Đujić, doktor bioloških nauka i selektor ekipe Srbije, uvrstila ga je u ekipu za Olimpijadu.

-Biologija je jedan od mojih najomiljenijih predmeta. Još više sam je zavoleo posle ovogodišnjeg boravka u Istraživačkoj stanici u Petnici. Za moj uspeh zaslužni su profesorka Nataša Narandžić, majka Nevena, prosvetni radnik i otac Momčilo, vojno lice, koji mi daju veliku podršku za rad - kaže Vuk.


GODINU I PO DANA ISTRAŽIVANjA


VUKOV rad "Lišajevi kao detektori zagađenja vazduha" je izazvao veliku pažnju svetskih eksperata koji se bave očuvanjem životne sredine, jer je jedan od retkih na ovu temu. Đinović je godinu i po dana istraživao ovu pojavu u prirodi, a svoj rad je locirao na teritoriji opštine Svilajnac.


Izvor:
Novosti.rs

 
Natrag
Top