Šta je novo?

Svi imamo beli polumesec na noktima: Da li znate šta on PREDSTAVLJA?

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.910
Svi imamo beli polumesec na noktima: Da li znate šta on PREDSTAVLJA?

Svi na donjem delu nokta imamo belu površinu. Zove se lunula, što u prevodu sa latinskog znači mali mesec, odnosno polumesec, i ime je dobila zbog svog oblika.

1e4fd0.jpg

Lunula se ovde najviše vidi na kažiprstu

U pitanju je zapravo vidljivi deo korena nokta koji je veoma osetljiv i koji treba da se štiti od oštećenja.

Zbog čega je važno da se lunula ne ošteti? Ukoliko dođe do njene povrede, ceo nokat može da se deformiše.

Beli polumesec se, inače, ne vidi u istoj meri na svakom noktu. Najizraženiji je na palcu, dok ga ponekad na drugim noktima zanoktice skrivaju. Ovaj sloj kože da lanule pokriva delimično ili u potpunosti.

Iako svi lunule vidimo kao bele, istina je da je njihova boja samo stvar privida. Ispod njega se krije splet krvnih sudova.

Polumesec i u alternativnoj medicini

Lunula je svoje mesto pronašla i u alternativnoj medicini. I po njoj ona krije važne infromacije o našem zdravlju. Tđrebalo bi da čini jednu petinu nokta. Što je belja i vidljivija, to je stanje našeg organizma bolje.

Promene njene boje i veličine može da bude izazvano određenim zdravstvenim problemom.

Tradicionalna kineska medicina smatra da je nedostatak lunule simptom anemije i neuhranjenoste, da je bleda ili lunula plavičaste boje može u nekim slučajevima da ukaže na dijabetes.

Stručnjaci kineske alterntivne medicine smatraju da lunula sa crvenkastim mrljama može da ukaže na kardiovaskularne smetnje.

Takođe, smatraju da nedostatak lunule ili lunula koja se slabo vidi može da bude posledica ,lošeg varenja, izazvanoog sporim metabolizmom i velikom količinom toksina u organizmu.

Kako kaže kineska alernativna medicina, zdrava osoba ima sedam ili osam lunula na noktima. Ukoliko je lunula prisutna samo na palcu, treba obratiti pažnju da li ima problema u radu bubrežnih organa.

Beli polumesec je povezan i sa energijom, što je belja i vidljivija, to se osoba bolje oseća. Lunula ima sposobnost regeneracije. Čim se mi osećamo bolje, ona vraća svoju belu boju i postaje sve izraženija.

(Blic Žena)
 
Top