Svetu prete 23.574 nuklearne glave

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Svetu prete 23.574 nuklearne glave





Lansiranjem severnokorejske rakete u svemir opet su na površinu izašla neka stara pitanja i strahovi o nuklearnom naoružanju.Koje zemlje mogu lansirati nuklearne projektile i koliko ih imaju? Do tih je podataka, barem tačnih, jako teško doći, ali u tome donekle pomaže sporazum o nuklearnom razoružanju, čiji su protagonisti SAD i Rusija, piše Dnevni avaz.


atom1.jpg



Isto tako, jedan od pouzdanijih izvora tih podataka je i Bilten atomskih naučnika, koji je pokrenut 1945. od strane stručnjaka koji su napravili prvu atomsku bombu unutar projekta Menhetn i koji su želeli da upoznaju javnost na njene opasnosti.

Taj bilten danas regularno izveštava o statusu svetske nuklearne industrije. Njihov najnoviji izveštaj pokazuje da Rusija i SAD ostaju i dalje daleko ispred ostatka stalnih članica Saveta bezbednosti UN, kojih ima pet i među kojima su i Kina, Francuska te Velika Britanija.

Rusija tako ima 4.650 aktivnih nuklearnih bojevih glava i otprilike 7.350 u rezervi, ili koje čekaju razoružavanje, prenosi "Biznis insajder". To predstavlja značajno smanjenje nuklearnog naoružanja u Rusiji, u odnosu na 1986. godinu, kad je bivši SSSR imao čak 45.000 nuklearnih bojevih glava, prenosi Dnevnik.hr.

Procene govore da SAD danas imaju 4.650 aktivnih nuklearnih bojevih glava, nasuprot 31.255 koliko su ih Amerikanci imali 1967. Tu je još i Francuska sa 300 aktivnih nuklearnih bojevih glava, Kina sa 240 i Velika Britanija sa 225.

Sve navedene države, sa 185 drugih, potpisale su sporazum o nuklearnom razoružavanju, čiji je cilj sprečavanje širenja nuklearnog naoružanja i tehnologije proizvodnje istog naoružanja.

No, tri države nisu potpisale taj sporazum - Indija, Pakistan i Izrael i sve tri imaju nuklearno naoružanje.



Izvor:
B92.net
 
Natrag
Top