Šta je novo?

Svetska premijera: Mercedes E klase za 2016

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.338
Svetska premijera: Mercedes E klase za 2016. (VIDEO)
Dan uoči otvaranja sajma automobila u Detroitu, Mercedes je objavio specifikacije motora E klase i informacije o sistemima asistencije, među kojima se izdvaja auto-pilot.

IZVOR: B92

Dizajn nove Mercedesove limuzine nije tajna za automobilsku javnost s obzirom da su početkom januara na Internet dospele zvanične fotografije ovog modela.

Ko što smo već videli, nova E klasa kombinuje u sebi elemente C i S klase, a kupci će moći da biraju između dve opcije izgleda maske hladnjaka i prednjeg branika.

Bazna verzija i varijanta Exclusive imaće konzervativniju masku sa tri horizontalne lajsne i trokrakom zvezdom na vrhu haube, dok će verzije Avantgarde i AMG Line imati sportskiji izgled zahvaljujući rešetki sa dve lajsne i velikim centralno postavljenim Mercedesovim amblemom.
Unutrašnjost predstavlja veliki korak napred zahvaljujući novom dizajnu i materijalima visokog kvaliteta. U tom pogledu, čini se da E klasa ne zaostaje mnogo za prestižnom S klasom.

Kupci koji se odluče za neki od viših paketa opreme imaće na raspolaganju potpuno digitalizovanu komandnu tablu koja se sastoji od dva 12,3 inčna ekrana, dok će bazna verzija imati klasične analogne instrumente.

Među doplatnim opcijama su i Burmester 3D surround audio sistem i ambijentalno osvetljenje u kabini koje omogućava da unutrašnjost zasija u 64 različite nijanse.
Osnovne verzije imaće ispod haube četvorocilindarske 2.0 litarske jedinice - benzinac E200 dobijaće pogon od motora koji razvija 184 ks (135 kW) i 300 Nm, a dizelaš E200d od agregata sa 195 ks (143 kW) i 400 Nm.

Nešto snažniji Mercedes E350d biće opremljen šestocilindrašem sa 258 "konja" i 620 Nm maksimalnog obrtnog momenta, dok će benzinac E400 4Matic biti pogonjen takođe šestocilindarskim motorom koji raspolaže sa 333 ks i 480 Nm.
Kasnije će ponuda biti dopunjena novim baznim dizelašem sa 150 ks i paletom benzinaca snage od 183 ks do 245 ks.

Plug-In hibridni model E350e dobijaće snagu od četvorocilindarskog benzinskog i električnog motora kombinovane snage 279 ks i maksimalnog obrtnog momenta koji dostiže 600 Nm. Hibrid je u stanju da samo uz pomoć električne energije pređe i do 30 km.

Svi modeli koji će biti dostupni u trenutku kada se E klasa pojavi u prodaji, isporučivaće se standardno sa 9G-TRONIC devetobrzinskim automatskim menjačem.
Novi Mercedes E klase opremljen je brojnim bezbednosnim tehnologijama i sistemima asistencije.

Najinteresantnija novina svakako je sistem poluautonomne vožnje - Drive Pilot. Ova opcija omogućava da kompjuter preuzme upravljanje nad automobilom u vožnji autoputem, pri brzinama do 210 km/h.

U ponudi će, između ostalog, biti i Remote Parking Pilot sistem automatskog parkiranja (i izlaska iz parking mesta) koji se aktivira putem smartfon aplikacije.
Mercedes E klase imaće svetsku premijeru na predstojećem sajmu automobila u Detroitu, koji svoje kapije za predstavnike medija otvara u ponedeljak 11. januara.

Evropska publika će moći da ga vidi na ženevskom auto-salonu, početkom marta, do kada će biti poznat datum početka prodaje i cena automobila. 
Top