Sveto Trojstvo

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Ko je izmislio taj termin, sta on u stvarnosti predstavlja, i koja je njegova svrha ?
 
Član
Učlanjen(a)
18.06.2009
Poruka
790
Bas to i ne znam nesto dobro da objasnim ali jedno znam...a to je da MNOGO srba na stalno pokazuju tri prsta i to ODVOJENO....
Tri_prsta.jpg


Sto naravno ne valja...a mladji preko televizora vide od poznatih i nenacitanih o ovoj stvari kako isto drze ovako tri prsta..a to je potpuno nepravilno jer se onda odvajaju otac sin i sveti duh.Pravilno je inace ovako...svi zajedno.
13734-20223.jpg
 
Učlanjen(a)
26.09.2009
Poruka
17
Isus Hristos je rekao Apostolima da idu i krštavaju u ime Oca i Sina i Svetoga duha.
Ali ko je prvi "shvatio" da je Bog trodelan, stvarno ne znam. Možda piše u Bibliji, ali nisam je celu pročitao.

Ovo je dobro pitanje.
 
Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957
explicitno tako definisano ne,ali pojam Trojstva je itekako utemeljen na Bibliji.Jedan primer je vec dat,a ima ih jos dosta,koji jasno ukazuju na trojstvo
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Sveto Trojstvo, onako kako se danas podrazumijeva, nigdje se kao takvo ne pominje u Bibliji. Pominju se pojedinačno Otac, Sin i Sveti duh, ali Trojstvo ne.
Sveto Trojstvo je kasnija konstrukcija teologa, a uporište za tu konstrukciju, našli su upravo u pomenutim biblijskim sinonimima. Kolika je to zavrzlama, najbolje govori činjenica da je ona bila osnovni razlog podjela hrišćanstva na istočnu i zapadnu varijantu.
 
Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957
normalno ti ces nam prezentovati dokaze te kasnije konstrukcije i kao i razlog podele
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
normalno ti ces nam prezentovati dokaze te kasnije konstrukcije i kao i razlog podele

Dokaz kasnije konstrukcije ti se sam nameće, ne treba tu ništa posebno dokazivati. Ako u Bibliji nigdje ne stoji "Sveto trojstvo", a ono je kao takvo odavno u upotrebi, kao što je i danas, šta to tnači? Znači da nije nastalo kada i Biblija nego kasnije.
A o razlogu podjele hrišćanstva sam već govorio. Glavni razlog je što je u zapadnom hrišćanstvu i prije osmog vijeka, Nekejsko-konstatinopoljskom simvolu vjere "I u Duhu Svetoga Gospoda životvornog, koji od Oca ishodi...", dodato "i od sina" (Filiokve), što je konstatinopoljski patrijarh Fotije I osudio na saboru, mislim 866. godine, i od tada počenje razdor u hrišćansko crkvi. Dakle, to vrijeme 5-8 vijek može se smatrati vremenom u kome je nastala nova dogma zvana Sveto trojsvo.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957
Ti i dalje insosis svoje licne prepotavke ali ne i dokaze,koje i kada to uradio.Ja ne vidim sta je problem da ako imas 3 licnosti koje su jednake i neodovojive nazoves trojstvo.Potpuno je isto reci sveta trojica ili sveto trojstvo
 
Natrag
Top