Svekrva - žena koja 'sve zna najbolje'

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Svekrva - žena koja 'sve zna najbolje'

SveVEsti

Ne mogu učiniti ništa, a da se moja svekrva ne petlja.... zvuči li vam poznato

"Kada me vidi da sam obukla roze haljinu, kaže mi da bih izgledala mršavije u crnoj. Kada sinu obučem džemper, ona uvijek insistira da mu treba i zimski kaput. Ako kuham na maslacu, drži mi predavanje o holesterolu. Uvijek mi govori šta da radim. Imam skoro 40 godina, a ona me tretira kao da sam još uvijek dijete. Osim toga ja već imam svoju majku koja me gnjavi, i definitivno mi ne treba još jedan majstor gnjavaže".

Da li ovaj opis odgovara opisu vaše svekrve? Da li vam daje neželjene savjete na bilo koji ili na sve probleme, pa čak i za one s kojima se nikada nije susrela? Da li se ona smatra ekspertom za sve od albanske valute do uzgoja zebri? Ako je to kod vas slučaj onda možda imate problema sa sveznajućom svekrvom.

Te svekrve ´´krase´´ sljedeće karakteristike:
• One misle da znaju više nego vi. Mnogo više.
• Kao rezultat toga, one nude "preporuke". Puno njih.
• One ne poštuju zakone vremena i prostora.
• Stoga, one nude svoje savjete bilo gdje: u svom domu, u svojoj kući, na obiteljskim okupljanjima, trgovačkim centrima, političkim skupovima – tj. gdje god stignu.
• Njihovi glasovi se obično čuju odavde do Sidneja. One su spremne dati svima pregršt svojih nepoželjnih savjeta.
• One zapravo vjeruju da su vam od pomoći.
• One obično imaju potrebu za kontrolom.Takva vrsta je kombinacija Katarine Velike, Atile-Biča božijeg, i Roseanne.

Ono što je apsurdno u ovakvim situacijama je zapravo činjenica da ´´sveznajuće svekrve´´ ponekada stvarno znaju više nego vi. U većini slučajeva, čak i više nego što bismo to htjele priznati, njihov savjet je na mjestu. Uostalom, one imaju godine iskustva noseći se sa problemima sa kojima se suočavaju tek vjenčani parovi, kao što su: rješavanje novčanih problema, uređenja kuće, ravnopravne raspodjele odgovornosti, pa čak i kuhanja. Osim toga, često su se bavile problemima s kojima se susreću bračni veterani, kao što su: kako biti druga žena, odnosi sa djecom iz prethodnog partnerovog braka, te balasnsiranju karijere i braka. Ne dižite još ruke od svoje svekrve koja se pretlja u sve. Uvijek se može postići određeni kompromis.
U tradiciji Navaho indijanaca svekrva/punica je morala nositi naušnice sa zvoncima, tako da bi snaha/zet imala dovoljno vremena da je izbjegne. Ne, ne predlažemo da takve naušnice poklonite svojoj svekrvi, ali mogli biste probati da razgovarate sa njom. Nemojte se truditi da joj odgovarate kada vas izludi. Jednostavno sačekajte da se slegne prašina, i hladne glave razgovarajte sa njom. Ako i to ne pomogne, obiđite sve prodavnice u potrazi za naušnicama sa velikim zvonima.

Član
Učlanjen(a)
07.11.2009
Poruka
335
Eh da je sada ovako bilo bi super

U tradiciji Navaho indijanaca svekrva/punica je morala nositi naušnice sa zvoncima, tako da bi snaha/zet imala dovoljno vremena da je izbjegne.

Hvala Crvendać ;)

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.630

Ne mogu učiniti ništa, a da se moja svekrva ne petlja.... zvuči li vam poznato

Da,naravno jel bože moj mama uvek sve zna najbolje(uvek čast izuzecima) :)
Sada se setih reči....moja mama ovo kuva ovako,ona ovo radi onako...to nije dobro moja mama radi bolje....takvih primera ima jako mnogo,ali neću više da pišem jel ko zna kakva ću ja biti :vorred:

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Sada se setih reči....moja mama ovo kuva ovako,ona ovo radi onako...to nije dobro moja mama radi bolje....takvih primera ima jako mnogo,ali neću više da pišem jel ko zna kakva ću ja biti :vorred:

Ja, na žalost, svekrvu nemam, ali se uvek setim toga. NIkad se ne zna...

Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
Imala sam svekrvu i ona me naučila mnogim korisnim stvarima. Za neke njene reakcije sam mislila da nisu bile u redu, ali sam tada bila mlada i svojeglava ( 24 g. ). Sada shvatam da sve ono što mi je govorila, a što mi se tada nije sviđalo, da je bilo za moje dobro. Mnogo mi je dobrog učinjela. I moraju svekrve da budu pametnije od snaha, jer imaju više životnog iskustva.

Član
Učlanjen(a)
12.12.2010
Poruka
124
Ljubi ga majka... :)

Odnosi između svekrve i snajke su uvek zategnuti u početku, to je normalno. Potrebno je dosta vremena da se naviknemo jedna na drugu. Žena gradi dom 25-30 godina i sad ja dođem i brkam svoje prstiće. smile3
Naravno, u sve mi se meša. Šizim, vrištim, skičim, niko me ne čuje. Shvatam da sve radi iz najbolje namere, ali pretera ga.

S druge strane, ona ne radi ništa drugačije nego što radi moja mama. Samo što je mama jedno, a svekrva drugo. Svekrvi se ne može reći isto što i mami. Isto kao što ona neke moje reči i postupke ne bi prihvatila kao da su od njenog deteta, tako i ja njene ne prihvatam.

Verujem da će se s godinama sve to promeniti, ali dok to vreme ne dođe ja ću da osedim. :buba: yes3

Član
Učlanjen(a)
25.04.2010
Poruka
286
Odnosi između svekrve i snajke su uvek zategnuti u početku, to je normalno. Potrebno je dosta vremena da se naviknemo jedna na drugu. Žena gradi dom 25-30 godina i sad ja dođem i brkam svoje prstiće. smile3
Naravno, u sve mi se meša. Šizim, vrištim, skičim, niko me ne čuje. Shvatam da sve radi iz najbolje namere, ali pretera ga.

S druge strane, ona ne radi ništa drugačije nego što radi moja mama. Samo što je mama jedno, a svekrva drugo. Svekrvi se ne može reći isto što i mami. Isto kao što ona neke moje reči i postupke ne bi prihvatila kao da su od njenog deteta, tako i ja njene ne prihvatam.

Verujem da će se s godinama sve to promeniti, ali dok to vreme ne dođe ja ću da osedim. :buba: yes3

Slazem se u svemu,ali ipak ako ne mozes da ga pobedis pridruzis mu se! I vuci siti i ovce na broju! Najlakse je pobesneti ali uspeh je iskulirati i odrzati mir, pa makar i na svoju stetu!

Dodato posle 6 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Kad moj suprug kaze da njegova mama zna bolje to da skuva ja lepo odem kod mame i tu resim u trenu! Naviko covek da mu to mama bolje radi! Ma taj odnos je uvek diskutabilan ,ono sto cu ja reci je da mi je i pored svih tih predrasuda drago sto imam svekrvu kao sto je moja! Nije da se sad nesto hvalim ali sam srecna, od nje sam dobila nesto sto nisam cak ni od svoje majke. Sukobi generacija postoje, ali i mi cemo biti svekrve pa ce se i o nama diskutovati!

Kad moj suprug kaze da njegova mama zna bolje to da skuva ja lepo odem kod mame i tu resim u trenu! Naviko covek da mu to mama bolje radi! Ma taj odnos je uvek diskutabilan ,ono sto cu ja reci je da mi je i pored svih tih predrasuda drago sto imam svekrvu kao sto je moja! Nije da se sad nesto hvalim ali sam srecna, od nje sam dobila nesto sto nisam cak ni od svoje majke. Sukobi generacija postoje, ali i mi cemo biti svekrve pa ce se i o nama diskutovati!

Poslednja izmena:
Master Of The Universe
Član
Učlanjen(a)
28.10.2009
Poruka
911
Sta vi pojedine žene kukate na svekrve, pa i vi ćete verovatno biti u toj ulozi, tj. bićete svekrve.

Moja supruga sa tim nema problema, ima najbolju svekrvu na svetu, jer je moja majka sama sebi dovoljna, tako da ne kontaktiramo i nema problema.
Poznato je i da se žene naježe kada ih muž u nečemu uporedi sa njegovom majkom. Npr. "moja majka ne pravi musaku na ovaj način već...". Naravno, postoji mogućnost udarca tiganjem u potiljačni deo.

Natrag