Sve više sporova mediji - novinari

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Sve više sporova mediji - novinari

Izvor: B92

Kragujevac -- Pritisci, niske i neredovne zarade novinara u Srbiji nisu novost, ali i otkazi su ono sa čime se većina zaposlenih u medijima svakodnevno suočava.

7108574204e0efbbb09edc812178364_368x366.jpg


Mnogi od njih završe na sudu, a neretko se dešava da, i kada je presuđeno u njihovu korist, svoja prava ne mogu da ostvare.
Fotoreporter Zoran Petrović iz Kragujevca 2005. godine dobio je otkaz u dnevnom listu “Glas javnosti".
Iako je, sve ukazivalo na to da će spor pred Osnovnim sudom u Kragujevcu biti završen u kratkom roku, Petrović je čekao punih 6 godina da dokaže da je otkaz bio nezakonit.

"Taj proces je krenuo da se odvija, sa odlaganjima i opstrukcijama od strane "Glasa javnosti" tako što su menjali adrese, onda sam shvatio da sam ušao u vrzino kolo, iz koga teško može da se izađe.", kaže Zoran Petrović, fotoreporter.

Protiv “Glasa javnosti” ovaj Kragujevčanin je podneo tužbu i za izgubljene zarade, koja godinu i po dana nije stizala na adresu tuženog. Petrović je u međuvremenu saznao da je firma "GNET" poslednja bila izdavač tog lista, ali i da je pre nedelju dana izbrisana iz registra preduzeća. Advokat Milija Anđelić kaže da će se zbog sporog rada sudova žaliti Ustavnom sudu, kao i da će nadoknadu od države potražiti pred sudom u Strazburu.

"Ta naknada štete je predviđena članom 172. Bilo bi dobro da Zoran to naplati od države ako nije mogao od firmu koju je tužio", rekao je Anđelić.

Upravo zbog ovakvih primera, Sindikat novinara Srbije zatražio je da vlasnici medija odgovaraju ličnom imovinom. Predsednica tog sindikata Dragana Čabarkapa kaže da su ih u tome podržala i oba novinarska udruženja.

"To je u ovom trenutku nemogućesprovesti bez promene sistemskih zakona. Konsultovali smo eksperte Pravnog fakulteta i rekli su nam da o tome može samo da se priča, ali dok se ne postigne politička volja da se ti zakoni izmene, od toga nema ništa", kaže Dragana Čabarkapa

I dok u NUNS-u kažu da nemaju podatak o broju sporova koje vode zaposleni u medijima zbog povreda prava iz radnog odnosa, u UNS-u navode da advokat tog udruženja u ovom trenutku zastupa oko stotinu novinara.
 
Natrag
Top