Sve više "mula" švercuje kokain

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Sve više "mula" švercuje kokain[/h]




Poslednjih deset godina učestalo je prenošenje droge gutanjem napunjenih kapsula. Za uslugu, šverceri dobijaju oko 2.000 evra i avionsku kartu.Hapšenje srpskog državljanina M. I. na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", koji je prethodno progutao 890 grama kokaina, još jedan je u nizu pokušaja da se u našu zemlju prokrijumčari droga na ovaj način.


250px-Juancito.jpg



Otkriven je zahvaljujući oštrom oku carinika, koji su primetili manju izbočinu u predelu njegovog želuca.

One koji gutaju kapsule napunjene narkoticima i na taj način ih prenose zovu "mule". To su najčešće osobe čiji su dosijei čisti. U većini slučajeva ovakvi kuriri i ne znaju ko je organizator čitavog posla, a kao nadoknadu dobijaju oko dve hiljade evra i plaćenu avionsku kartu.

Ovakav način prenošenja droge primenjuje se poslednjih deset godina, a smišljen je u Južnoj Americi. Samo tokom prošle godine u svetu je iza rešetaka završilo 80 "mula". Kako se pripremaju za ovaj posao, pre izvesnog vremena pred sudom u Beogradu je objasnio makedonski državljanin P. S., koji je takođe uhvaćen na beogradskom aerodromu.

On je ispričao da je vežbao tako što je gutao zrna grožđa. Posle nepunih nedelju dana, došao je momenat da umesto grožđa proguta kapsule sa kokainom. Pre toga je popio nekoliko tableta kako se ne bi desilo da ih izbaci iz organizma pre nego što stigne na odredište. U Beograd je doputovao preko Amsterdama, a od momenta gutanja kapsula, tačnije tri dana ranije, nije ništa jeo, dok je vodu pio samo u gutljajima.

Ovaj momak je samo pukom srećom ostao živ i to zahvaljujući skeneru, koji je zapištao čim je prošao kroz njega. Na upozoravajući zvuk odmah su reagovali policajci, koji su ga detaljno pregledali, a kad nisu pronašli ništa, stavili su ga na rendgen.

Tada su videli da mu je želudac bio pun kapsula napunjenih drogom, koje su pod uticajem kiseline počele da se rastvaraju. Samo su ga minuti delili od smrti. Prebačen je u VMA, gde je operisan. Lekari su iz njegovog želuca izvadili četrdesetak kapsula, u kojima je bilo skoro pola kilograma kokaina.

Te sreće nije bio M. M. iz Ugrinovaca. On je u martu prošle godine umro na putu za VMA, a uzrok smrti je bio kokain koji je prenosio u želucu. U njegovom telu pronađeno je 66 kapsula, u kojima je bilo spakovano oko 700 grama ove droge, a smrt je prouzrokovalo izlivanje kokaina u stomak usled pucanja jedne kapsule.

Šverceri narkotika posle krijumčarenja izbacuju drogu iz organizma koristeći laksative, a to ume da potraje i do 48 sati. Neretko, paketiće skrivaju i u rektum, što predstavlja alternativnu metodu krijumčarenja.



Izvor:
B92.net
 
Natrag
Top