Sve o zdravlju i nezi ruku i noktiju

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.996
Uljna kupka za zdrave nokte

Uljna kupka za zdrave nokte

Ljepota.ba 20.12.2010 09:51



Isušivanje kože i noktiju normalna je pojava za vreme hladnih zimskih dana i temperature ispud nule. Napravite hranjivu kupku za nokte i osigurajte im potrebnu hidrataciju.

Uzmite 50 ml ulja, najbolje bi bilo bademovo, maslinovo ili suncokretovo. Zagrijte ga na pari da bude samo lagano mlako i sklonite sa šporeta. Ulju dodajte pola kašike limunovog soka.
U ovu smjesu stavite ruke, te držite desetak minuta lagano ih masirajući. Nakon što izvadite ruke ostatak ulja umasirajte u kožu. Ovaj tretman se preporučuje dva puta sedmično.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.996
Pravilno negujte nokte

Pravilno negujte nokte

Alo 28.12.2010 14:16



Naučno je potvrđeno da nokti predstavljaju sliku našeg zdravlja i da razne promene u njihovoj boji, obliku ili pojave nekih nepravilnosti mogu ukazati na pojavu nekog oboljenja.

Zdravi i negovani nokti su ukras naših ruku i nešto što drugi ljudi prvo primete na nama. Da bi nokti bili lepi i uredni, nisu potrebne konstante posete manikiru već samo malo vremena.

Redovno uklanjajte zanoktice
To je najbolje da radite takozvanim potiskivanjem zanoktica ka korenu nokta. Nikako ih nemojte seći makazicama. Prvo ih omekšajte tako što ćete napraviti kupku za nokte od tople vode, u koju ste nakapali nekoliko kapi limunovog soka. Zatim ih potiskujte ka dole. Ukoliko nemate odgovarajuću alatkicu, koja se može dobiti u svakom manikir setu, to je najbolje činiti štapićem za uši i specijalnim preparatima za njihovo uklanjanje. Posle potiskivanja zanoktica, obavezno namazati ruke.

Bez nadogradnje
Izbegavajte nadogradnju i lepljenje veštačkih noktiju, jer lepak koji se koristi u tom procesu može uništiti nokte nepovratno. Ukoliko ipak želite duže nokte na ovaj način, najbolje je raditi izlivanje akrilom ili gelom, jer ono najmanje oštećuje nokte pošto se radi posebnim gelom koji se nanosi na površinu noktiju, a zatim sve ostalo radi preko njega. Takođe, kad radite korekciju ili skidanje gela, površina nokta ostaje netaknuta.

Skidanje laka
Izbegavajte korišćenje skidača koji u sebi sadrži aceton, jer isušuje nokte. Umesto njega, koristite uljani skidač, koji noktima pruža dodatnu negu. Posle upotrebe skidača, obavezno oprati ruke i namazati kremom. Ukoliko ste pušač, nokti vam mogu požuteti i istanjiti se. Naravno, najbolji lek protiv toga je da ostavite duvan, međutim, ukoliko ne želite da primenite takve strašne mere, možete koristiti olovku za beljenje noktiju prema uputstvu.

Ishrana jača nokte
Nedostatak nekog hranljivog sastojka u organizmu se najčešće prvo primeti upravo na noktima. Bele mrljice, povijanje ka dole, neravna površina nokta - sve su to pokazatelji nedostatka vitamina A, C ili E, folne kiseline ili proteina. Postojeću ishranu obogatite gvožđem, kalijumom i cinkom. Grickajte suvo voće, konzumirajte ribu i plodove mora, zeleno povrće, a mogu pomoći i razni dodaci kompleksa vitamina u vidu šumećih tableta.

Turpijanje
Dobro isturpijani nokti imaju manju mogućnost da ispucaju. Pravilo kod turpijanja je da se nokti uvek turpijaju u jednom smeru, nikako napred-nazad, jer ih tako samo činite podložnijim krzanju. Koristite meke turpije kojima možete ispolirati i celu površinu nokta. Posle poliranja, nokte premažite nekom kremom koja u sebi sadrži vitamin E i cink.

Sečenje noktiju
Nemojte seći nokte prečesto, osim ukoliko vam se ne krzaju. Takođe, veoma je bitno i kako ih sečete. Da biste izbegli urastanje noktiju, secite ih ravno, ne zaobljavajte ih previše nego samo onoliko koliko je dovoljno da ivice ne budu previše oštre. Ukoliko imate mekše nokte, koristite posebne makazice koje se kupuju u kompletu manikir seta ili posebno u svim bolje snabdevenim parfimerijama.

Obavezne rukavice
Lepi nokti zahtevaju vreme, strpljenje i svakodnevnu pravilnu negu. Ne moraju biti dugački da bi blistali, ali u tom slučaju moraju biti lepo posečeni i nalakirani makar providnim lakom. Kada perete sudove, ribate kupatilo ili možda okopavate cveće u vrtu, obavezno nosite gumene rukavice koje će sprečiti da prljavština uđe pod nokte i izrodi mnoštvo bakterija. Ovim ćete se lišiti i neželjenog pucanja noktiju koji nikako da dostignu željenu dužinu.



 
Učlanjen(a)
29.04.2009
Poruka
3.068
Nokti ogledalo zdravlja organizma


Nokti mogu biti tvrdi i meki, krti i trošni, zavisno od vrste bolesti ili loših navika, a trošni se najčešće javljaju i obično su posledica korišćenja laka, gljivičnih oboljenja i psorijaze, ili nedostatka gvožđa

glavna_620x0.jpg


Lepi ili ružni, krti ili čvrsti, nokti su detalj na koji se svakodnevno obraća pažnja. Nekome su fetiš bez koga upečatljiv estetski utisak šake nije kompletan. U svakom slučaju, evolucija se potrudila da bez njih ne možemo, a iz kojih razloga, objašnjava dermatovenerolog, prof. dr Đorđije Karadaglić.
- Nokti, kao tvorevina pokožice, imaju pre svega zaštitnu funkciju osetljivosti jagodica prstiju. Zatim, omogućavaju prstima hvatanje malih predmeta i obavljanje finih i preciznih radnji. Služe i kao odbrambeno i agresivno oružje, a imaju i estetsko-kozmetski značaj. S obzirom na to da su lako dostupni pogledu, često su pokazatelj pojedinih kožnih, ali i unutrašnjih oboljenja. Na to ukazuju njihova oštećenja, koja nekada mogu biti posledica i uticaja štetnih faktora, kao što su povrede, lekovi, infekcija. Ali, i loših navika, poput grickanja prstiju, ili tikova, odnosno nekontrolisanog lupkanja prstima.



Kakve su promene na noktima posledično nastale zbog drugih bolesti?
- Kao posledica drugih bolesti promene na noktima mogu biti ispoljene na različite načine. Trakasta krvarenja noktiju se, primera radi, ispoljavaju kod bolesti srca ili upale krvnih sudova. Kod ciroze jetre mogu da se jave beličasti nokti, s tim što se te beličaste promene zaustavljaju na jedan do dva milimetra od donje ivice nokta. Ako je reč o bubrežnim oboljenjima, promene na noktima su pola-pola. Gornja polovina nokta je mat bela, a donja smeđa. Kod reumatskog artritisa, mogu da se jave crvenkaste promene u gornjoj polovini nokta. Ako se radi o plućnim oboljenjima, nokti postaju maljičasti (kao malj), pri čemu se povećava uzdužna i poprečna krivina nokta. Ovde treba biti oprezan, jer ova vrsta promene zna da se javi i kod potpuno zdravih osoba. Kod manjka gvožđa u organizmu, nokti mogu da poprime izgled kašike sa udubljenjem...


mala.jpg

Kako nokti još mogu da se menjaju?
- Promena njihovog oblika, čvrstine i boje, može da nastane i kao posledica neke kožne bolesti. Može i kod urođenih i naslednih bolesti, ali i infekcija, pa čak i polno prenosivih bolesti. Oštećenja nastaju i zbog bavljenja određenim poslovima, ali i zbog tumora noktiju. Iz pojedinih razloga nokti mogu biti i presavijeni ili udubljeni, poprečno izbrazdani ili uzdužno rascepljeni. Mogu biti i urasli, najčešće na palcu noge, što pravi značajne tegobe. Ova promena nastaje zbog toga što postoji nesrazmera nokatne ploče i nokatnog ležišta. Do urastanja dolazi i zbog prevelike krivine nokatne ploče. U svakom slučaju, da bi se razumela priroda ovog organa treba znati da on ima vrlo složenu strukturu. Nokat nije samo vidljiva nokatna ploča, već i ležište ispod sa krvnim sudovima.


Od čega zavisi čvrstina noktiju?
- Promena čvrstine noktiju takođe može biti posledica bolesti ili loših navika. Nokti mogu biti tvrdi i meki, krti i trošni. Trošni se najčešće javljaju, pri čemu imaju belu površinu i krune se. Ovakvi su obično posle korišćenja laka, gljivičnih oboljenja i psorijaze, kao i kod nedostatka gvožđa. Tvrdi su karakteristični za urođena oboljenja, pri čemu su nalik kandžama, dok se meki javljaju prilikom oduzetosti, hroničnih upala zglobova, i u kontaktu sa hemikalijama. Krti nokti se karakterišu lomljivošću, prskanjem, cepanjem, što je povezano sa deficitom gvožđa u organizmu.


A od čega zavisi boja noktiju?
- Boja zavisi od providnosti, odnosno pigmenta i prokrvljenosti nokatne ploče. Do promene boje najčešće dolazi zbog uticaja spoljašnjih negativnih uzročnika, od kojih su posebno važni duvan, kozmetska sredstva, lekovi, bakterijske i gljivične infekcije, kao i kožna oboljenja. Ipak, najčešća boja noktiju je u vidu beličastih poprečnih traka, koja nastaje kao posledica traume, ili pri manikiranju. Zelenkasta, smeđa do crne boje nastaje zbog veće količine pigmenta u noktu, ili pak, kao fiziološka promena u starosti, ili kao posledica postojanja mladeža ispod nokta. Žuta prebojenost najčešće je nepoznatog uzroka, ali se nekada javlja i kod upotrebe lekova iz reda tetraciklina, kod pojave side, tumora bronha...


LIHENPLANUS
Kožno oboljenje lihenplanus, praćeno pojavom crvenoljubičastih bubuljica i svrabežom po koži, ispoljava znake i na noktima. Nokti su u vidu uzdužnih brazdi, grebena i rascepa.
I alopecija areata, pečatno opadanje kose, ispoljava se na noktima u vidu tačkastih udubljenja.




Polno prenosive bolesti
Polno prenosive bolesti takođe ispoljavaju svoje simptome na noktima. Kod sifilisa postoji ranica uz nokatnu ploču, koja može da zahvati i nokatno ležište. Kod gonoreje, ali izuzetno retko, mogu da se jave gnojanice i mehurići, u neposrednoj blizini nokatne ploče. Bakterijske i virusne infekcije ispoljavaju se upalom kože oko nokatne ploče, što je relativno često kod dijabetičara, ili bolesti perifernih krvnih sudova.


mala1.jpg

Vitamini i minerali
Za lepe i zdrave nokte neophodna je pravilna i redovna nega i ishrana. Lomljivost i suvoća noktiju često je posledica nedostatka vitamina A i kalcijuma. Da bi se on nadomestio, potrebno je češće jesti šargarepu, bundevu i mlečne proizvode. Ukoliko se nokti savijaju nadole, najverovatnije postoji nedostatak folne kiseline, proteina i vitamina C. Da bi sve ovo nadoknadili neophodno je jesti soju, meso, spanać, papriku i kivi. Vertikalne bele linije mogu da se jave zbog slabe apsorpcije minerala i vitamina, ali i zbog manjka vitamina B12 i gvožđa. Za otklanjanje ovog problema poželjno je grickati suvo grožđe i piti pivski kvasac. Bele tačke ukazuju da nema dovoljno kalcijuma i cinka, zbog čega bi trebalo da se jedu mlečni proizvodi i spanać.


Nega
Prilikom obavljanja kućnih poslova, nokte treba zaštititi rukavicama da se ne bi oštetili. Takođe ih treba masirati svaki put kada se ruke namažu zaštitnom kremom. Za njihovo oblikovanje treba koristiti finu turpijicu a ne makazice. To je posebno važno ukoliko se na noktima pojave vertikalne ispupčene pruge. Za ove pruge stručnjaci kažu da su neka vrsta bora na noktima, koje spontano nastaju usled starenja. Da bi se smanjile treba ih lagano isturpijati veoma finom turpijicom, ispolirati, a zatim naneti odgovarajući lak. I, naravno, redovno ih mazati kremom za ruke.


Rast
Nokat u proseku raste jedan santimetar za tri meseca na rukama, a na stopalima tri puta sporije, dok je oko sedam meseci potrebno da izgubljeni nokat ponovo izraste. Nokti rastu brže leti nego zimi, i brže kod muškaraca nego kod žena, osim onih koje su u trudnoći. Takođe je dokazano da nokti rastu brže kada se više koriste prsti. S obzirom na to da je zimi hladno i cirkulacija loša, stanje se može poboljšati kuckanjem po tastaturi, sviranjem klavira obavljanjem nekog drugog sličnog posla.
Da bi nokti što duže bili lepi treba ih skraćivati makazama posebne namene i oblika. Turpijanje treba obavljati u jednom smeru, tako da oblik slobodne ivice nokta bude zaravnjen na sredini, a bočno blago zaobljen. Nokat ne sme da se čisti suviše duboko ispod, jer može da se napravi ranica, savršeno mesto za uzročnike infekcija. Prolaz za infekcije može biti i mesto odakle je iščupana zanoktica.


Zima
Zbog hladnog i suvog vazduha koji nagriza površinu noktiju, zimi nokti postaju krti i suvi, lome se, ljušte i gube svoj prirodni sjaj. Ovo je naročito izraženo ukoliko se ne nose rukavice. Da bi nokti i u zimskim danima izgledali lepo i zdravo, poželjno je da se jednom nedeljno skraćuju i redovno mažu hranljivom kremom. Ovo važi i za zanoktice, koje su onda manje sklone pucanju. Posle pranja ruke treba dobro da se osuše, jer voda više smeta noktima nego koži. Nokti obavezno treba da se zaštite makar bezbojnim lakom.



Izvor: Novosti
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.996
Trendovi u manikiru

Trendovi u manikiru

Gloria 28.01.2011 21:02



Prihvatanje trendova u manikiru nije ništa manje bitno od odabira modnog autfita, ili kupovine savršenog para cipela, a zahvaljujući dizajnerima, atraktivno nalakirani nokti postali su veoma bitan ‘aksesoar’

Ako pažljivije pogledate revije, videćete da dizajneri osim na svoje kreacije, pažnju skreću i na detalje, pa i na manikir. Upravo zahvaljujući njima manikir je i postao vrlo važan “aksesoar”, koji se bira sa podjednakom pažnjom i ushićenjem kao minđuše, ogrlica i torbica za sportsku, avangardnu ili superelegantnu odevnu kombinaciju. Samo se čini kako za to ne treba istog “trendovskog žara”. Dakle, za kompletan stajling neophodni su nam i dobro oblikovani, sređeni i obojeni nokti koji će govoriti ne samo o modnom ukusu već i o ličnosti. Za početak, bitno je da znamo šta nam se dopada. Potom uz malo veštine možemo krenuti na posao. Sve jednostavne i manje zahtevne verzije manikira možemo uraditi sami, a za atraktivnije i glamuroznije poduhvate bilo bi pametnije da se prepustimo kreativnom kozmetičaru koji dobro barata bojama, cirkonima i kristalima.

Kao slatkiš

Narandžasta, ljubičasta, ružičasta, žuta... Još se niko nije umorio od boja! Dobro je, jer su pored metalik tonova u trendu i oni koji podsećaju na slatkiše. Tako će se i ove sezone nositi kratki, blago zaobljeni nokti sa lakovima u mat nijansama mint zelene, zatim slatke karamel, pa čokoladne braon, limunžute, narandžaste i bebi roze.



 
Član
Učlanjen(a)
30.01.2011
Poruka
11
Po meni su ipak najbolji izbor, svoji prirodni nokti, naravno, uredni.
Lepi su i vešaci..........ali........ne, hvala:)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.996
Kako samostalno manikirati nokte

Kako samostalno manikirati nokte

Valentinovo 09.02.2011 22:19

197503_a.png


Savjeti koji Vam pomažu u manikiranju noktiju. Kako nokte pravilno isturpijati, ispolirati i nalakirati kako bi divno izgledali.

Ukoliko su Vaši nokti slabi, krhki i lomljivi, trebate običnu povremenu njegu zamijeniti češćom i boljom njegom i prekrasnom manikurom noktiju. Poboljšanje izgleda i stanja noktiju možete napraviti u samo par slijedećih koraka.

Za početak, dobro očistite nokte. Pokušajte natopiti nokte 5 minuta u toploj vodi sa sapunicom kako biste omekšali kutikulu noktiju.


Upotrijebite nježni sapun za čišćenje, kako biste zaštitili svoje ruke i nokte od jakih sapuna koji znaju isušivati kožu i nokte. Umasirajte lagani losion u ruke.


Sljedeći korak je odluka o željenom obliku noktiju. Da li više preferirate kvadratne ili oble nokte?


Ako vaši nokti rastu kvadratno, ne borite se protiv prirode , samo ih oturpijajte u pravilni kvadratni oblik . Sljedeće imajte na umu duljinu noktiju. Dugi nokti izgledaju atraktivno ali možda nisu praktični za vaš način života, pogotovo jer se dugi nokti često okrhnu i zahtijevaju ekstra brigu.

Odlučite se za duljinu koja Vam odgovara i tada turpijajte nokat po nokat potezima s lijeva na desno, nikako ne gore dolje.

Ravnomjerno turpijajte nokte kako nokti ne bi izgledali okrhnuto. Uvijek upotrijebite profesionalnu rašpicu koja ujedno može služiti i za smekšavanje rubova noktiju, odstranite mrtvu kožu oko i ispod nokti. Budite oprezni i nježni pri odstranjivanju mrtve kože kako se ne biste razrezali.


Sada ste spremni za lakiranje! Odaberite boju laka za nokte koji ne bi smio biti pregust, jer je guste lakove za nokte teško lijepo aplicirati. No pregust lak za nokte možete razrijediti sa par kapi acetona koji ćete utočiti u lak, zatvoriti i dobro protresti bočicu i provjeriti da li je konzistencija lak postala malo rjeđa i pogodnija za nanošenje.

Prvo nanesite osnovni lak, pustite da se posuši te tada 2 puta nanesite lak za nokte u željenoj boji, s petominutnom pauzom za sušenje između svakog lakiranja. Pustite nokte 15 minuta da se osuše. Naposljetku nanesite lak koji štiti nokte i boju te daje dodatni sjaj. Kako biste održali takav izgled noktiju, ponovite postupak svakih dva - tri dana.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.996
A na nokte sivo, zlatno, crveno

A na nokte sivo, zlatno, crveno

BLIC ŽENA

Pogledajte koje boja laka da birate i kako da ih mažete. Otkrivamo vam i nekoliko saveta stručnjaka.

1.jpg

CRVENO JE VEČNO
Crveno, zna se, ne izlazi iz mode. Aktuelne su sve nijanse, počev od najtamnijih do pastelnih. Novina je to što lak više ne treba uklapati uz odeću. Crveno je kompatibilno sa svakim stilom odevanja.


2.jpg

SIVO JE HIT

Jedan od vodećih trendova ove sezone je siva boja laka koja se preliva u bež. Međutim, u obzir dolaze i ostale nijanse sive, braon i bež, pa birajte po svom ukusu.
Ove boje odgovaraju svakom obliku i dužini nokta. Trend je lansirala modna kuća „Šanel“.


3.jpg

METALIK JE ŠIK

Ako ste od onih kojima je dosadila klasika, to jest crveni lakovi ili romantičan izgled frenč manikira, onda će vas obradovati vest da su metalik boje izuzetno moderne.
Povratak 80-ih je apsolutni hit kad su boje laka za nokte u pitanju. Ako ste smeli, birajte tamne boje, a ako oklevate, odlučite se za neku od svetlijih nijansi.
Naravno, tamno je za kratke nokte, a svetlo dobro izgleda na svim dužinama.

Manikirske tajne
Tamni lakovi bolje izgledaju na kratkim noktima.
Zanoktice i svi nedostaci na noktima mnogo se manje vide kad su nokti namazani tamnim lakom.
Mažite nokte ujutru, a ne uveče. Velika je verovatnoća da ćete oštetiti lak dok spavate.
Da bi manikir bio otporniji, kada se lak osuši, premažite nokte učvršćivačem.
Nije neophodno da lak na rukama i nogama bude iste boje.
Lakovi koji se brzo suše odlični su ako ste u žurbi, ali često sadrže alkohol i zato nisu postojani.


 
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
3 nova trenda na noktima

3 nova trenda na noktima

resize.aspx

Koje i kakve boje se nose u 2011. godini?

Novi trendovi za 2011. godinu dolaze sa svih strana. Što se tiče uređenja noktiju, nekoliko je zanimljivih novotarija. Škicnite savjete i sa zadovoljstvo pogledajte svoje lijepe nokte.

1. Metalik

Sjaj je u modi. Metalik nijanse raznih boja prikladne su za odvažan look u 2011. godini. Ako pak želite u potpunosti koketirati s trendovima, odaberite metalik nijansu sive i zlatne. Nokti će vam se presijavati bolje od bilo kojeg nakita. Isprobajte!


nokti_trend_in1.jpg

2. Plavo zeleni svijet

Modro, plavo, baby plavo, tirkizno i ostale nijanse plave boje su u trendu, naravno ako ih uskladite s outfitom. Zelena boja također caruje ovom godinom, zato se ne libite isprobati najšašavije, možda kričavije nijanse. Tamno zelena boja je lijepa i otmjena, te prikladna za većinu prigoda. Iskušajte i nijansu između zelene, smeđe i sive – greige boju koja je svoju popularnost doživjela u 2010. godini, ali je još uvijek u trendu.


nokti_trend_in2.jpg

3. Zauvijek crvena

Trendovi na noktima rijetko mogu proći bez kraljice – crvene boje. Prikladna je za otmjenu, trendi i retro priču. Godina ima dovoljno dana i događanja da isprobate razne nijanse crvene, sve redom prikladne i u trendu.


nokti_trend_in3.jpg

Izvor:she.hr
 
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Pet novih načina da ukrasite nokte

Pet novih načina da ukrasite nokte

Način na koji uređujete nokte predstavlja svojevrsnu modnu izjavu, ali govori mnogo i o vašoj ličnosti. Nokti utiču na formiranje prvog utiska o čoveku, jer upravo oni najviše privlače pažnju prilikom rukovanja. Ako želite da se razlikujete od drugih, nema potrebe da trošite novac u salonima lepote, jer uz malo truda možete i sami imati nokte koji će vašoj okolini poručiti da ste kreativna i zanimljiva osoba.​

zena.blic

14951_kao%20iz%20novina_kup.jpg


KAO IZ NOVINA

Pripremite deset isečaka sa tekstom iz novina, malo većih od površine nokta. Namažite nokte svetlim lakom koji će poslužiti kao osnova – možete koristiti belu boju ili bež nijanse. Zatim sipajte alkohol u manju posudu i umočite prst, vodeći računa o tome da ceo nokat bude potopljen. Uzmite isečak iz novina, postavite ga na nokat, i pritiskajući, držite ga nekoliko sekundi. Važno je da ne pomerate papir, da bi preslikana slova bila jasna. Polako sklonite papir, i trebalo bi da su se na vašem noktu našla slova baš kao iz novina. Ponovite postupak za sve ostale prste, i upotrebite bezbojan lak kao završni sloj.

14953_sun%C4%91erasti%20dizajn_kup.jpg

SUNĐERASTI DIZAJN
Za ovaj način ukrašavanja noktiju biće vam potrebna dva laka u različitim bojama i običan kuhinjski sunđer. Jednu stranu sunđera natopite lakom u željenoj boji i blagim pokretima natapkajte boju na donji deo površine nokta. Sačekajte da se osuši i ponovite isti metod na gornjoj površini nokta, koristeći suprotnu stranu sunđera koju ste prethodno natopili drugom bojom. Može se dogoditi da višak laka završi na koži, pa u tom slučaju upotrebite štapiće za uši umočene u aceton, kako bi čitav dizajn izgledao uredno. Bezbojan lak će osigurati da sve ostane na svom mestu.

14950_jagode%20na%20prstima_kup.jpg

JAGODE NA PRSTIMA
Ako volite jagode, ovo je pravi dizajn za vas. Nanesite crveni lak kao osnovu i sačekajte da se dobro osuši. Zatim upotrebite zeleni lak, kako biste iscrtali listiće na vrhovima. Na ostatku površine u crvenoj boji, iscrtajte žute ili bele tačkice. Na kraju fiksirajte jagode na vašim noktima pomoću bezbojnog laka.

14954_veselite%20se%20sa%20tackicama_kup.jpg


SVE U TAČKICAMA
Najvažniji element ovog dizajna su tačkice, pa će vam biti neophodno nešto čime ćete ih nacrtati. Možete koristiti čačkalicu, hemijsku olovku koja ne radi, vrh ukosnice ili glavicu čiode.
Pre početka lakiranja, isprobajte na papiru koja od navedenih alatki vam najviše odgovara. Izaberite jednu boju koja će vam poslužiti kao baza. Kada se lak osuši, pažljivo iscrtajte tačkice, a zatim na svaki nokat nanesite sloj bezbojnog laka.

14952_mermerni%20nokti_kup.jpg

MERMERNI NOKTI
Ovaj način ukrašavanja noktiju je najzahtevniji, ali donosi najoriginalnije rezultate. Potrebni su vam plitka posuda sa vodom, dva ili više lakova različitih boja, jedna olovka i lepljiva traka. Počnite tako što ćete svaki prst oblepiti trakom, tako da samo nokat ostane slobodan. U posudu sa vodom sipajte kap laka u željenoj boji i sačekajte da se razlije po površini vode. Zatim, jednu po jednu, dodajte kapi laka u drugim bojama, takođe čekajući da se razliju i formiraju krugove. U ovom trenutku bi trebalo da na površini vode imate nekoliko lakova različitih boja koji formiraju oblik nalik na metu. Boje možete dodatno pomešati koristeći čačkalicu. Umočite prst u vodu tako da se boja sa površine zadrži na noktu, a olovkom uklonite iz posude ostatak boje koji vam neće trebati. Ponovite postupak za svaki nokat i nanošenjem bezbojnog laka osigurajte da dizajn potraje što duže.

Pogledajte kako možete da napravite zanimljive jagode na svojim noktima.



 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top