Sve o kakadu-ovima

Član
Učlanjen(a)
14.12.2010
Poruka
65
Kakadui su jedinstveni clanovi familije papagaja koja se u divljini iskljucivo moze naci u Australiji i na nekim okolnim ostrvima.

Postoji oko 17 vrsta i brojnih podvrsta od kojih svi imaju karakteristicne kreste perja koje mogu da usprave kada su emocionalno ili seksualno uzbudjeni.

Od kako su prvi Evropljani otkrili Ostrva zacina (Spice Islands) i Australo-Aziju u 17-om i 18-om veku, kakadui su postali popularni kao ljubimci zbog svoje inteligencije, sposobnosti da oponasaju ljudski govor, interesantnog izgleda i boja.

Njihova egzoticna misticnost im je takodje pribavila veliku cenu kod odgajivaca a narocito od kako je Australija donela zabranu na izvoz svih domacih ptica i zivotinja u druge krajeve sveta.

Prirodne osobine kakadua daju im privlacnost kojoj ne odolevaju ni ljudi koji nikada nisu drzali ptice kao ljubimce pre toga. A imati kakadua kao ljubimca moze da predstavlja znatne teskoce tako da bi ove informacije trebale da se potpuno razumeju pre nego sto se ptica nabavi.

Jacina njihovog glasa je neverovatno snazna, narocito kada se kakadu glasa u manjem prostoru. Prirodni repertoar najveceg broja vrsta se sastoji od serije ostrih krikova narocito izrazenih kada je ptici dosadno usled nedostatka drustva.

Kakadui mogu da kreste ceo dan dok njihov vlasnik ne dodje kuci a to dalje vodi u probleme sa susedima i tim redom.

Kakadui, prema tome, nisu mudar izbor za ljubimca medju ljudima koji su odsutni od kuce veci deo dana jer, po svojoj prirodi, zahtevaju veliku paznju i drustvo.

Smestaj kakadua je skuplji nego onaj za manje papagaje (npr. agapornisi, tigrice i nimfe) zbog njihove velicine i velike destruktivne snage.

Drveni ramovi kaveza ce biti unisteni njhihovim mocnim kljunovima za kratko vreme tako da je potrebno da za kavez bude koristena metalna struktura. Kakadu ljubimac bi trebao biti smesten u jak metalni kavez i ptica mora biti pustana van kaveza u redovnim vremenskim intervalima. Ako ne pazite i ne drzite svog kakadua 'na oku' sve vreme, vas namestaj, biljke i sve u kuci moze ubrzo biti - izgrickano i unisteno.

Jedino ako ste apsolutno sigurni da imate vreme, strpljenje i stalni entuzijazam da pravilno vodite racuna o svojoj ptici onda mozete razmisljati o njegovoj nabavci. Ako to nije slucaj, uzmite sebi manje zahtevnu pticu kao sto je to tigrica na primer."

=====================
Gala:

Ako kakadu postane stresna i isfrustrirana ptica jer nema odgovarajuci kavez (sto veci, da moze svoja velika krila da rasiri i vezba plus sa puno igracaka koje treba redovno menjati da bi se njegova paznja koliko-toliko drzala u vreme kada je unutra), dosta vremena van njega da moze da zadovolji svoju radoznalu prirodu, stalnu paznju i brigu vlasnika, raznovrsnu hranu, apsolutnu cistocu kaveza, ako nije tretiran sa puno ljubavi i strpljenja, lako moze doci do pojave chupanja sopstvenog perja i samoranjavanja.

Iz frustracije i dosade ptica se okrece sebi. Pocinje da chupa svoje perje i u tome nalazi zadovoljstvo. Ako stane na tome, sto moze prerasti u dugogodisnju naviku od koje nema leka, moze da se zavrsi na samoranjavanju. Papagaj obicno pocne sam da se kljuca tako da ima dosta slucajeva da na grudima nose zivu ranu koju su sami sebi napravili. Od tog trenutka pa do ugibanja ptice nema previse vremena a jako je tesko pomoci u uznapredovanim slucajevima ovakvog poremecaja u ponasanju.

Kakadui su velike ptice. Gledajuci ih u prirodi ( i slusajuci - sve odzvanja od njihovog dozivanja sto je prirodna karakteristika koju nece izgubiti jer zive u stanu ili kuci) kako non stop nesto rade, cheprkaju, igraju se, cak i posle dobrog obroka odu na drvo i tamo grizu koru, chupkaju lisce, smatram da ovaj papagaj apsolutno ne pripada u vestacki habitat u vidu kaveza u stanu. Bez obzira kolika bila ljubav potencijalnog vlasnika i zelja da ima ovu pticu (u druge razloge da ne ulazim), bolje bi bilo da se zapita nekoliko puta da li je zaista spreman da u svoj zivot unese kakadua i samim tim i ogromnu odgovornost prema bicu ciji zivotni vek kod nekih vrsta moze da dostigne i preko 80 godina.
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top