Švajcarska odustaje od istrage protiv turskog ministra zbog imunite

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Švajcarska odustaje od istrage protiv turskog ministra zbog imuniteta

Tanjug |

Švajcarski tužioci su danas objavili da će odustati od istrage protiv turskog ministra za Evropsku uniju Egemena Bagiša zbog poricanja genocida nad Jermenima, pošto ministar ima diplomatski imunitet.

231197_egemen-bagis-viki_f.jpg

"Posle konsultacija sa ministarstvom spoljnjih poslova, tužioci Ciriškog kantona su odlučili da ne pokrenu proces protiv Egemena Bagiša zato što je turski ministar imao imunitet tokom čitavog boravka u Švajcarskoj", naveli su tužioci u saopštenju.

Prema švajcarskim zakonima protiv rasizma, poricanje genocida nad Jermenima predstavlja krivično delo.

Bagiš je, navodno, jednom novinaru za vreme posete Cirihu, posle Svetskog ekonomskog foruma krajem januara u Davosu, dao izjavu u kojoj je negirao postojanje genocida nad Jermenima u Turskoj.

Prema pisanju turskog lista na engleskom "Tudejz zaman", novinar ga je pitao da iznese mišljenje o novom francuskom zakonu kojim se poricanje genocida nad Jermenima proglašava krivičnim delom, a Bagiš je odgovorio da je Švajcarska još jedna zemlja u kojoj je zločin negirati "takozvani" genocid.

"Ja sam danas u Švajcarskoj i tvrdim da incidenti koji su se dogodili 1915. godine ne predstavljaju genocid. Neka dođu da me uhapse", rekao je tada turski ministar.

Njega su zbog toga tužili pripadnici jermenske zajednice u Švajcarskoj.

Jermenija tvrdi da je u planskim pokoljima i deportacijama u Osmanskom carstvu 1915. godine ubijeno više od 1,5 miliona ljudi, ali Turska kaže da se nije radilo o genocidu i da nije poginulo više od 500.000 ljudi, a da su oni koji su ubijeni žrtve građanskog sukoba.

Natrag